АМИ СЕГА? Лаура Кьовеши изрита 7 от 10-те прокурори на Гешев (СКАНДАЛЪТ Е ОГРОМЕН)

3 5 721

Огромен скандал! Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, избрани от Иван Гешев! Фрапиращата новина за неодобрението към подбрани от хунтата обвинители съобщи шефът на кабинета на румънката Милан Ярон пред Euractiv.bg.

Европейската прокуратура е уведомила българското министерство на правосъдието с писмо, че имат забележки по седем от десетте български кандидатури, излъчени на 13 февруари.

“Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”, казва Ярон. Той обясни, че Европейската прокуратура има две категории забележки. Първата е от юридически характер.

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи”, допълва Ярон.

Той поясняв, че в тази категория влизат трима от седемте проблематични кандидати, защото те са следователи. Във втората категория са кандидати, които са работили като съдии.

“Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?”, коментира той.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво.

Мога да спомена три имена, г-жа Вероника Бориславова Трифонова, г-жа Божидара Евгениева Ганева – Димова и г-н Венцислав Данев Фердинандов“, обяснява Ярон

 Той уточнява, че тази информация е била изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея са поискали среща.

“Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, обясни Ярон.

Запитан дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от българската страна, той e отговорил: “Абсолютно!”

На въпрос дали службата на Кьовеши се е сблъскала с подобни проблеми с кандидати от друга страна, той е отговорил отрицателно.

Реклама

Съмнителният избор

На 13 февруари Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра твърде съмнително само с едно гласуване десетимата европейски делегирани прокурори, които ще работят заедно с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България. Цялата процедура премина без интрига, като най-интересният елемент беше гласуването.

При 31 кандидати, колегията, председателствана от главния прокурор Иван Гешев, успя безгрешно да нацели точно 10 души с едно гласуване. Математическата вероятност при толкова кандидати и толкова свободни позиции да няма дори и един балотаж при напълно свободен избор е изключително малка.

Общо 35 кандидати подадоха документи за позицията на европейски делегиран прокурор, но само 31 от тях стигнаха до гласуване. В последния момент се отказаха няколко човека.

Иван Гешев подкрепи седем от избраните – Бисерка Стоянова, Божидара Ганева-Димова, Бойко Калфин, Вероника Трифонова, Димитър Беличев, Светлана Шопова-Колева и Христо Крачунов. Другите трима печеливши бяха Венцислав Фердинандов, Мая Ковачева и Преслава Петкова.

Преди гласуването Иван Гешев каза още, че би било ценно избраните кандидати да имат опит и извън прокуратурата, защото той ще им е много полезен.

„Ценно е да имаш опит в други специфични области, примерно някои от тях са били юрисконсулти. Имат поглед върху обществените поръчки. А предполагам, че това ще е една от основните теми на европейските делегирани прокурори от България“, обясни Гешев.

Той гласува за единствения съдия сред кандидатите – Христо Крачунов, защото е важно да го „има и съдийския поглед“. Накрая бяха избрани шестима прокурори, трима следователи и съдията. Следователят бунтар Бойко Атанасов не получи нито един глас в своя полза.

Какво работи Европейската прокуратура

Европейската прокуратура може да разследва всички измами злоупотреби със средства на ЕС над определен размер, включително злоупотреби с обществени поръчки. Европейската прокуратура може да разследва сложни случаи на измами с ДДС в повече от една страна от ЕС.

Европейските делегирани прокурори са магистратите, които ще вършат работата на Европейската прокуратура в конкретната държава, т.е. те ще са хората на Лаура Кьовеши на терен в България. Поради това изборът на точните хора е особено важен.

Европейските делегирани прокурори няма да се занимават с българските наказателни дела, а ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Не е възможно прекият български шеф на делегирания прокурор да се намеси в разследване, което е от компетентността на европрокуратурата.

3 Коментара
  1. Борислав Христов казва

    Поредният гаф, на „частният-прокурор“….- гешеФФФ !!!

  2. ИСТИНАТА казва

    А, защо не покажете ЛИЦАТА на ВЪРНАТИТЕ и „делата“ им?!

  3. Ангел П казва

    МаТРЕЯла, маТРЕЯлаааа…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.