Кмет незаконно рекламира илач на Киро Домусчиев, който уж лекува Covid-19 (ПОМНЕТЕ: ивермектин е срещу паразити при крави и свине)

0 1 596

Какво е общото между кметa на Ямбол Валентин Ревански и пулмолога д-р Петър Чипев? И двамата участват, без да са давали съгласието си, в незаконна реклама на „лекарство” срещу COVID-19, произвеждано от придворния олигарх на Баце Кирил Домусчиев – Киро Гела.

Ако здравните институции си вършеха работата и санкционираха веднага нарушителите на европейската директива и българския закон за лекарствените продукти, те, както и медиите, които публикуват неприкритите реклами на лекарства с рецепта, щяха да бъдат глобени с около 20 хиляди лева за всяко нарушение, възмущава се с основание „Капитал”.

„Спокойно бих препоръчал [ивермектин] на познати и приятели, а освен това той е и много евтин медикамент – струва жълти стотинки, за разлика от някои антибиотици“, казва кметът на Ямбол в интервю, публикувано на 24chasa.bg. В целия текст той обяснява колко много му е помогнало това лекарство, когато е боледувал от ковид, и колко бързо се е оправил благодарение на него.

В друга медиа – kmeta.bg, се цитират избирателно пациенти и лекари в полза на ивермектин и има десетки публикации по тази тема. Проблемите в случая са два:

Реклама

– рекламата към широката публика на лекарства, които се предписват от лекар и купуват с рецепта, е изрично забранена от закона за лекарствата и това е така навсякъде в ЕС

– медикаментът няма разрешение да се използва за лечение на COVID-19 никъде по света, включително у нас (предназначен е за борба с паразитите при крави и прасета).

В България ивермектин се произвежда от компанията на Кирил Домусчиев „Биовет“, част от групата „Хювефарма“, и носи търговското наименование „Хювемек“.

Според закона е забранена покупката на медикамент с рецепта, без лекар изрично да го е изписал, но по традиция в българските аптеки често може да се случи точно това. Забранена е и рекламата на лечебните свойства на лекарствата с рецепта към пациентите, особено пък ако не само се рекламира и подтиква пациентът да търси начин да се сдобие със съответното лекарство или лекарят да му го предпише, но и ако самото лекарство няма в листовката си доказан ефект за заболяването.

Въпреки всичко това от седмици в няколко медии върви кампания, вероятно с платени публикации, които не са отбелязани като такива. „Капитал“ изпрати въпроси до Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването, които трябва да следят за подобни нарушения, дали са забелязали какво се случва по телевизиите, радиата, онлайн медиите.

Неофициално информацията е, че институциите ще се самосезират по медийните публикации, тъй като не са ги били забелязали досега. До редакционното приключване на статията не получихме официален отговор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.