Борисов отваря държавата: Изолацията и локдауна не носят политически дивиденти преди изборите

0 723

И всяко свое появяване в медиите , в села и заводи, Бойко Борисов продължава да твърди, че управлява кризата с пандемията по най-добрия начин. Последният такъв пример е от хасковското село Малево, където заедно със здравния министър Костадин Ангелов, премиерът пристигна с един мобилен пункт за ваксинации.

Пред журналисти в селото Борисов благодари на медиите, които отразяват ситуацията в Нидерландия, Испания, Германия и Гърция. „Ние управляваме пандемията по най-добрия начин. Това е безспорно и всички колеги го отчитат вече“, каза нескромно премиерата. Това, което не каза е как е стигнал до този извод.

С кого се сравнява Борисов

Ако приемам, че той прави паралел с назованите от него страни, в Гърция и Германия има по-ниска заболеваемост от тази в България, сочат актуалните данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Що се отнася до смъртността – България стои по-зле отколкото Нидерландия и Гърция. В южната съседка на България дори смъртността е в пъти по-ниска от тази в страната. Изглежда това не пречи на Борисов да твърди, че у нас са възможно най-либералните мерки, едно много дисциплинирано население и с перфектните доктори, медицински сестри и лаборанти. „Ние се справяме най-добре от всички в тази ужасна пандемия“, натърти Борисов в Малево.

Той изрече това на два пъти в рамките на няколко минути. А каква е истината? България се намира на 15-то място от 152 държави в света по смъртност и с показател 1437 починали на 1 милион души население от началото на кризата, сочат официалните статистически данни. По заболеваемост пък на 62-ро място с 34560 инфектирали се на 1 милион население. Високата смъртност от коронавирус не говори много добре за българското здравеопазване, което пак е функция на доброто управление.

Последни в Европа по ваксиниране

Реклама

По данни към 23 февруари България е последна в Европейския съюз по темпове на ваксиниране – с 1,6% ваксинирани с първа доза и 0,5% с втора доза, по данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболявания заболяванията. Но пък в Малево чухме министърът на здравеопазването да изрича следното: „Ваксинацията върви с темпове, които на нас ни харесват!“ А премиерът добави, че организацията на процеса е перфектна.

Тези цифри изобщо не подкрепят твърдението на Борисов, че България най-добре управлява кризата или най-малко са преувеличени.

Нормалният живот“ като показател

Възможно е Борисов да приема „нормалния живот“ като показател за добро управление на кризата, защото изолацията и локдауна определено не носят политически дивиденти преди избори. „В момента всичко е отворено почти, отворят и ресторантите, учениците ходят на училище, фитнесите работят“, каза още Борисов в Малево и добави, че един „мислещ, дисциплиниран, интелигентен народ заслужава ние да се отнасяме по този начин и с него, да води нормален живот“.

От думите на премиера се разбра още, че той не смята пандемията за приключила, нито пък натоварването на здравната система. Тоест ще се повишава броя на заболелите и починалите в името на „нормалния живот“. Не случайно в България първо са били ваксинирани медицинските работници, които ние сега ще ги натоварим, може би ще ги и претоварим, но пък ще запазим нормалния живот на всички останали 7 милиона“, подчерта премиера Борисов.

Автор: Георги Ангелов

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.