КУРИОЗ! В БАН няма геолог за Доган (отложиха делото за плажа на Росенец – няма кой да направи експертизи)

0 1 014

Нов куриоз с мирис на Догансарай – Административният съд в Бургас отложи делото за плажа в парк Росенец, защото няма експерти, които да извършат назначените от съда две експертизи- геодезическа и техническа.

Те трябва да установят дали има плаж пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или това е земеделска земя. От БАН изумиха със съобщението, че не разполагат с геолог. Сега се търси такъв от СУ „Климент Охридски”.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти.

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законноустановения срок, е подадена жалба от фирма, близка до Ахмед Доган. Та оспорва вписването на плажа пред летните сараи като такъв. Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а „естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”.

Реклама

„Моите клиенти имат собственост там и тази собственост се засяга. Сградата попада вече в територията на плажа. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим. На територията на плажа има сграда, а всички знаем, че на плажа не може да има сграда”, заяви адвокатът на фирмата Иван Цанев.

Адвокатът на службата по кадастър Цена Вичева обясни, че фирмата обжалва самата процедура, по която плажът е нанесен на кадастралната карта. „Становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт”.

Следващото заседание по делото е определено за 21 април.

Междувременно Областната управа Бургас е поискала над 50 хиляди лева от Министерския съвет, за да бъдат премахнати незаконните постройки на пясъка, които още в края на лятото стана ясно, че са изградени без документи, предава в същото време БНТ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.