Каква е разликата между Черепа и Буда? Какви козове крие Божков срещу хунтата?

1 4 206

Прокуратурата е внесла протест срещу съдебната регистрация на „Гражданска платформа Българско лято” (ГПБЛ) – партията на Васил Божков – но формацията намери своя мандатоносител в лицето на Българско национално обединение (БНО).

Какви са шансовете на хазартния бос на парламентарните избори и дали нагазването в мътните води на родната политика може да му помогне да се завърне в играта?

Не е ясно обаче колко изявени са „летателните качества“ на БНО, партията ракета-носител на ГБПЛ. Слабо познатато БНО издигна през 2019 за евродепутат подсъдимата Евгения Банева (от която по-късно свали доверието си); кандидати на партията са били също колоритни фигури като Радо Шишарката и Митьо Пищова.

Някои биха казали, че тази „задочна компания” приляга на г-н Божков. Но слабостите на мандатоносителя не предопределят непременно съдбата на „Българско лято”.

Една нова формация срещу утвърдени партии

Вероятно г-н Божков е започнал да обмисля политическия си проект скоро след като през януари 2020 забягна или пък бе целенасочено пуснат да замине в Дубай (за да му бъде лепнат етикетът на „беглец от Темида”?).

Въпросът е доколко умело той може да пилотира от разстояние партийния си дрон.

Без стабилни структури, партията няма да има почти никакъв шанс особено срещу добре смазаните машини на големите формации.

Сайтът на „Българско лято” създава впечатлението, че основите на областните структури на партията са положени. Формацията има избрани Национален съвет и председател – Борил Соколов, директор на Агенцията за спортни залагания „Еврофутбол” (създадена през 1993 от самия Божков).

Първият коз на Божков, на който вероятно се дължи до голяма степен и неговата популярност – поне в социалните мрежи – е фактът, че той беше крупен работодател. В интервю пред Станислав Цанов той твърди, че е давал прехрана на около 50 хиляди души.

Политиката е бизнес, а г-н Божков, разполага не просто със сериозен финансов ресурс (той е смятан за най-богатия българин, състоянието му се оценява на между 1-3 млрд. лв.), но и с мрежа от контакти. „Аз бях признат за част от световния елит“, заяви той пред Ст. Цанов.

Г-н Божков познава отвътре и в най-интимни детайли механизма на функциониране на държавата. Независимо дали е бил „рекетиран”, както казва днес, или богопомазан бенефициент на модела Борисов-Доган/Пеевски, слабостите на „схемата” едва ли са тайна за създателя на „Българско лято”.

Г-н Божков намекна, че има готовност да „извади” данни за скелетите в гардероба на „мениджърите” на този модел. Има подозрения, че той е „токсичен” играч, който стои зад дискредитиращите материали, публикувани през 2020, за чийто основен герой мнозина – но не и прокуратурата – смятат лидера на ГЕРБ.

Реклама

Добре познати популистки обещания

Както показва анализът на документите на ГПБЛ, в идейно отношение тя не предлага нищо ново на избирателите.

Заявката да бъде платформа за „пряка демокрация” и върховенството на закона, която намираме например в чл. 4 на Устава, звучи твърде неопределено. Единствената податка е изречението, че чрез „електронни референдуми” ще има „народен вот на недоверие за отделни депутати, министри и висши държавни служители”.

Освен заявката за премахване на „модела Пеевски”, намираме позната, широка палитра от популистки формулирани мерки: нов старт на държавата, гарантиране на независимост на съдии, депутати, министри; справяне с бедността, подпомагане на малкия и среден бизнес; има и някои намигвания към учителите, младите (насърчаване на раждаемостта) и т.н.

Интересно е, че няма залитане към ултранационализма на някои от родните патриоти. Формацията „представлява еднакво интересите на всички граждани, независимо от етническа принадлежност, раса, цвят на кожата, религия, пол, физически или умствени способности, възраст, сексуална ориентация, произход или статус в обществото”.

Слабостта на посланията е в това, че Божков трудно може да бъде автентичен борец срещу престъпния модел, който описва; още през 2009 в изтекла американска грама той е наричан „най-печално известният гангстер в България“.

С какво всъщност „Черепа” е по-различен от „Буда”?

За мнозина, „Българско лято” е формация, мотивирана от личната вендета на паднал от Олимп олигарх, а не от спазването на върховенството на закона. Поради тези причини, е по-вероятно повечето политически партии да избягват (публично) съвместни действия с Божков, както това вече направи Трифонов.

В България дори и това е възможно. Лице, което се укрива от правосъдието, не би имало никакви шансове за политическа кариера в една работеща демокрация, – там претенциите му биха звучали нагло, дори смехотворно.

В поразената от корупцията по високите етажи на властта България, в която обществото има критично ниско доверие в парламента, правителството и прокуратурата, нещата стоят по друг начин. Божков вече осъди държавата заради отнетия лиценз на „Еврофутбол”.

Интересът на публиката е обясним. Какво ли един от „хунтата” има още да каже за своите доскорошни приятели? Ала общественото любопитство не е достатъчно, за да превърне героя на политическата пикантерия в месия.

Ще бъде сензация ако „Българско лято” премине електоралния праг. И да не успее, Божков ще бъде „перфектният деструктивен играч”: от една страна може да отнеме гласове от други формации, работещи срещу модела ГЕРБ-ДПС, а от друга да използва „тъмната страна на силата”.

Черният пиар може да навреди например на Борисов (макар той вече да се поокопити от ударите през лятото на 2020), ала това не означава, че лятото на Божков ще настъпи.

Коментар на Петър Чолаков

1 Коментар
  1. Гугъла казва

    Разликата , е че Боков е натрупал богатството си от бизнес а Борисов от кражби на обществени пари

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.