Изборите идат! Ето ги клоуните с най-щедрите обещания – Бойко, Марешки, Манолова

0 1 033

Щом се зададат избори, кандидатите за местния или националния парламент започват да се надцакват с обещания към избирателите. Любимата им частица е там някъде, в неизвестното бъдеще – ЩЕ.

Най-фантастични обещания принадлежи на пишман аптекаря-бизнесмен Веселин Марешки. В нестартиралата още официално предизборна кампания той се втурна в коалиционна прегръдка през глава заедно с бургазлията и председател на НФСБ Валери Симеонов.

Марешки от години „се раздава” за народа и предизборно го атакува с уж евтин бензин, безплатни лекарства за пенсионерите и децата, но най-голям удар на конкуренцията си нанесе съвсем скоро, като оповести, че ще сключва персонален договор с всеки желаещ и ще му плати 5000 лв неустойка, ако не изпълни предизборните си обещания.

Валери Симеонов също обеща на избирателите преди няколко години в предаване на Слави, че няма да се коалира с управляващите ГЕРБ. Обаче като част от Обединените патриоти не само влезе във властта, но дори седна на вицепремиерския стол, който му бе издърпан от „кресливите майки” с „увредени деца” и той след дълго очакване, че скандалът ще поутихне, бе принуден да подаде оставка.

Обединените патриоти, след като се коалираха, обещаха намаляване на ДДС върху лекарства, учебници и пр., но насред коронакризата, вече като част от властта помогнаха данъкът да падне на 9%, но… на виното и бирата! Нерде Ямол, нерде Стамбул!

Мая Манолова пък се захвана с обещанията още като кандидат-кметица. Тя увери, че ако я изберат за градоначалник, няма да има нито едно хлапе в списък за чакащи за детска градина, а Околовръстният път на столицата ще бъде изцяло завършен. А гражданите ще имат изцяло електронни административни услуги, достъпни дистанционно от гражданите и бизнеса.

Звучи прекрасно, но дали щеше да спази тези свои обещания, няма как да разберем, защото Фандъкова спечели с минимални проценти, за които упорито се носи мълва, че са купени в ромските квартали.

Реклама

Сега съпредседателката на „Изправи се! Мутри  вън!” се ангажира с комплексни проверки и ревизии на борисовата власт, строежи и ремонти. Ех, Мая, цял живот няма да ти стигне да изровиш зулумите!

До преди години имаше организации, които пресмятаха дадените от премиера Борисов обещания.

Например, Гражданско движение „Днес” изгради символичен паметник на лъжите на политиците пред „Кристал” в София, който ритуално бе сринат от граждани. Впоследствие движението провеждаше мониторинг на местната власт за изпълнените предизборни обещания. Инициативата стартира през пролетта на 2008 г., непосредствено след местните избори и продължи няколко години.

Рекордьор по неизпълнени обещания, разбира се, е ГЕРБ. Ако вземем предизборната им платформа отпреди 4 години, може да намерим поне 5 много сериозни обещания, които и до момента не са изпълнени.

През 2012 г. Фондация „14 януари“ пресметна броя на изпълнените спрямо неизпълнените обещания на ГЕРБ. Оказа се, че само за три години от управлението на Борисов  – от 2009 г. до 2012 г. общо са били дадени 541 обещания. Най-много от тях са за инфраструктура – 85 на брой, за данъци – 42, еврофондове – 21, метро – 8, пенсионно осигуряване – 7, шистов газ – 4. Изпълнени обаче към онзи момент са били едва… 11% от тях…

Точна статистика за останалите 9 години управление на ГЕРБ засега никой не се е захванал да води, защото от управляващата партия непрестанно ръсят обещания и едва ли е възможно те да бъдат преброени. Все пак „Господарите на ефира/уеба” редовно разсмиват драгия зрител с непрекъснатите потоци обещания на властимащите, леещи се щедро.

Тук може да се допълнят още доста имена на политици и много предизборни и управленски неизпълнени обещания през годините на демокрация. Представихме само кратка илюстрация за това как шедро се раздава напразна надежда на гражданите, които остават излъгани.


Ирина Димитрова, специално за Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.