Covid -19 мори България година преди пандемията?

0 1 607

Ковид-19 навярно е шетал в страната ни почти година, преди официалните власти и Националният оперативен щаб да обявяват съществуването му на 13 март 2020 г.  и да сплашат населението с масов мор.

Това разкриват пред „Уикенд” няколко независими източника, позоваващи се на разкази на пациенти, минали през ада на високата температура, внезапната загуба на тегло, затрудненото дишане, пълна или частична загуба на ориентация и лечение на пневмония.

Още в средата на 2019 г. в болниците постъпвали пациенти със слаба имунна система, които се оплаквали от симптоми, характерни за различните видове грип. Лекарите тогава ги настанявали в различните болнични отделения. Никой в страната нямал хабер, че става дума за непознат за човечеството вирус.

У нас и по света не се коментирал болния прилеп от пазара на Ухан, който внезапно натръшкал многомилионния китайски град в края на 2019 г. Настинката си била настинка, грипът – грип. Здрави хора се разболявали и умирали, без да има всекидневна телевизионна статистика за случващото.

„Почти 100% съм сигурна, че вирусът беше в България още преди 2 години. Познавам много хора, които се разболяха внезапно и се лекуваха в болница. Симптомите им бяха ужасни, болките също. Някои платиха с живота си. Един от тях бе светският журналист Марио Трифонов, който си отиде от този свят през декември 2019 г.

Говореше се, че бил в депресия, страдал от факта, че няма работа и куп още неверни неща. Ще кажа, че това не е така. Седмица преди да си замине, се чухме по телефона. Гласът му звучеше като от отвъдното. Сподели, че е много зле, че име хрипове в гърдите, че белите му дробове ги няма. Ходил на преглед, на снимки – сякаш били изядени или стопени от нещо.

Всичко го боляло. Милият, така и не бе усетил, че нещо бавно го е убивало… Нямал е сили да се движи, да излиза навън. Опитах са да му дам кураж, доколкото мога. Пожелах му да се оправи, но след дни се случи най-лошото. Нищо не може да стопи така бързо билите дробове, освен новият вирус. Може би това, че пушеше, е спомогнало за процеса, но може и да не е така.

Три месеца по-късно Ковид-19 бе обявен официално. Трябва да сме много наивни, ако мислим, че точно на 13 март е минал границите на България. Очевидно е било доста по-рано”, разкрива пред репортер на „Уикенд” приятелка на Марио, удивена, че китайците продължават да търсят нулевият пациент в Ухан.

Разбира се, няма официални данни за българи, постъпили за лечение от Ковид-19 в здравните заведения на България до март 2020, макар че заразата вече бе достигнала до Европейския континент. Има лекувани от свински грип, сърдечно-съдови заболявания, инсулти, инфаркти, левкемия и куп болести.

Реклама

След фаталния 13 март 2020 г. „палачинката” се  обръща. Смъртността рязко се повишава, а възрастно семейство от Монтанско са първите официални жертви. Стари и млади изпадат в паника и започват да търсят лекарска помощ при суха кашлица, зачервено гърло, висока температура, главоболие и загуба на обоняние.

74-годишна жена разказва за медицинските си патила малко преди пандемията: „В края на декември 2019  г. започнах да губя рязко килограми. Без причина свалих 10 кила, нямах апетит. Заприличах на клечка. С голям зор хапвах по един плод на ден – най-често банан, защото това обичам.

По настояване на семейството ми си направих всякакъв вид изследвания – кръв, урина, щитовидна жлеза, хемоглобин. Всичко си беше в нормата. Въпреки това се чувствах отпаднала, лежах почти по цял ден, движенията ми бяха некоординирани, потях се, нямах желания да върша елементарни неща, исках да спя, защото сънят не ми достигаше. Този ад продължи около три седмици.

Накрая опрях при един специалист, който ми предписа сироп за подсилване на апетита. Докторът се хвана за глава и каза, че не знае какво да ме прави, защото изследванията ми са добри, но не наддавам. Мереше ме на кантар при всяко посещение.

Мога да кажа, че в рамките на месец нещата отшумяха. Така като бяха дошли – така и си заминаха. Направих се тест за Ковид-19 през април, защото заразата вече беше официално у нас. Оказа се, че имам антитела, т.е. преболедувала съм го основно спейки”.

След медицинската одисея бабата редовно следяла новините около новите щамове. Притеснявала се и рядко излизала от вкъщи.

При нейна позната нещата протекли още по-сложно. Лекували я от пневмония. Закрепили я здравословно, но след месец-два се оказало, че проблемът се е пренесъл в черния дроб и е предизвикал частично „омазняване”. За лечението били изписани различни видове хапове.

Специалистите в бели престилки нямали обяснение какво точно се е случило. Жената предполага, че е изкарала Ковид-19, защото прочела, че короната е много хитър вирус, който можел да преминава от една форма в друга и да поразява различни органи.

Натрупаните от нея познания, били потвърдени и от лекуващата й лекарка. Докторката  споделила, че пациентката вероятно е изкарала заразата по време, в което официално не е коментиран щама, но това съвсем не значело, че той не е съществувал.

За съжаление историите на миналите през заразата не винаги завършват с щастлив край. Дори на тези, които са се сблъскали с нея преди 13 март 2020 г. Мъж на средна възраст си отишъл от Ковид-19 преди малко повече от година. Официално предал Богу от сърце. Направената аутопсия обаче показала, че белите му дробове били свити до размер на лешници. Имало странни поражения по и червата. Констатирана била и тежка бъбречна недостатъчност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.