Хотелът на Дянков в Априлци пред фалит, затъна в борчове за 300 бона

0 2 051

Пред фалит е бившият хотел на Симеон Дянков в Априлци, показа проверка на „Уикенд“. Покрай драмата с коронавируса създаденият от Дянков бизнес рязко е зациклил. Уплашени за здравето си и притиснати от въведените мерки, желаещите да се насладят на гледката в балканското градче хора рязко са намалели.

Хотелът дреме празен и носи само загуби

В същия момент разходите по поддръжката на „Хотел 1876″ си вървят. При липса на приходи тяхното покриване е основно със заеми. Така към днешна дата натрупаната загуба е за над 300 000 лв. Очакванията са сумата да бъде покрита от бившият финансов министър твърдят близки до неговите роднини.

Малка утеха е факта, че преди месец фирмата собственик – „Екопроект Априлци“ попада в списъка за държавно подпомагане на малкия бизнес. Според документите полагащата се субсидия е 710 лева. Сума, твърде недостатъчна за да реши финансовите проблеми.

Именно Симеон Дянков е човекът, финансирал с огромна сума строежа на сградата и възрожденското оформление на интериора. По време на строителните работи лично Дянков е управител на фирмата. След влизането му  властта това стана повод да завалят обвинения в конфликт на интереси. За това той прехвърли акциите на майка си и своя вуйчо.

Реклама

Хотелът от своя страна се превърна в любимо място за организирани от месни активисти на ГЕРБ семинари. Министерският вуйчо Бенко Вълев също напави партийна кариера. След номинация от месни гербери той бе избран за кмет на Априлци.

По време на мандата му покрай хотела избухна скандал свързан с еврофондовете. Повод е изградения от общината парк в квартал „Зла река“. По една случайност парка е точно до хотела. Хора от градчето се оплакаха, че е „построен за нуждите на хотела на кмета Велев и не се използва от местното население”.

Политици от града дори се оплакаха, че разходите по изграждане на парка са силно завишени. За да се изясни случая бе съставена и специална комисия от общински съветници, която да изслуша всички недоволни. Резултатите от обещаният доклад по случая не са ясни.

По това време Симеон Дянков отказваше да коментира парковата афера с мотив, че вече няма общо със собствеността. Според запознати финансиста не спирал да агитира свои познати да гостуват там, осигурявайки добра заетост.

Усилията му спират едва след като се върна в САЩ при семейството си. Това съвпада с постепенното намаляване на работата, твърдят хора от градчето. За капак епидемията от в Ковид-19 допълнително влошава нещата. Според финансисти при липса на скорошен финансов транш хотелът може да бъда продаден от недоволните кредитори.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.