Киногилдията изригна срещу новия закон на Вежди: Принизи изкуството до халтурките!

0 726

Киногилдията изригна с гневно отворено писмо срещу законовите промени, които депутатите приеха тази седмица уж за тяхно добро. Български режисьори и кинодейци, признати по целия свят, смятат, че с новите текстове управляващите принизяват високото изкуство до халтурките, които вървят по телевизора.

Въпреки че управляващите от ГЕРБ приеха ентусиазирано новият Закон за филмовата индустрия в сряда (а председателят на Комисията по култура Вежди Рашидов дори бе поздравен от американската посланичка Херо Мустафа), българската киногилдия не е доволна от него, съобщи в. Сега. Повече от 100 филмови дейци изпратиха Отворено писмо, в което молят президента Румен Радев да използва своите правомощия, за да наложи вето на закона.

„В текста има нововъведения с категорично ретрограден характер в разрез с европейските практики и процеса на създаване на високохудожествено кино… По същество, измененията в ЗФИ нанасят тежки дългосрочни последици за българското кино, защото представляват фундаментална подмяна на философията и принципите в закона, подмяна, която превръща изкуството и културата от ценност в продукт. Европейската практика и съвременните тенденции във филмовата индустрия на страните-членки на Европейския съюз показват точно обратното“, се казва в писмото.

Реклама

„… В измененията привидно е заложена целта: срещата на зрителя с изкуството да е приоритет на държавната политика. Липсват, обаче, механизми за смислено осъществяване на тази среща чрез образователни цели и приоритети, както и на рамка за ефективно програмиране на българско кино в различните канали за разпространение.

Законът слага под една шапка високохудожественото кино, телевизионните сезонни сериали и финансовите стимули за чуждестранни продукции, осъществени в страната, като третира преференциално комерсиалния успех. Така целта на държавната културна политика се променя от формиране, образоване и културно извисяване в обслужване на масовия вкус. В този си вид законът не противостои на ценностната криза в обществото ни, а се превръща в нейно отражение и катализатор“, допълват филмовите дейци.

Сред подписалите се номинираният за „Оскар“ Теодор Ушев, номинираната за Европейска филмова награда документалистка Адела Пеева, неколкократният участник в селекцията на Кан Камен Калев, носителят на „Сребърна мечка“ от Берлинале Георги Дюлгеров, лауреатът на голямата награда от Московския кинофестивал Ивайло Христов, носителката на „Златен леопард“ от Локарно Ралица Петрова, селекционираната в „Сънданс“ Майя Виткова, както и режисьорите Иглика Трифонова, Анри Кулев, Весела Казакона, Мина Милева, Константин Божанов, Светла Цоцоркова, Светослав Овчаров, Димитър Коцев-Шошо, Драгомир Шолев и др., както и редица продуценти, актьори, оператори, директори на фестивали у нас – общо над 120 имена. 

Това далеч не са всички, които правят филми у нас – както обикновено, става дума за „два синода“. Има и такива, които подкрепят законотворците от ГЕРБ, но противници на Закона в този му вид са всички най-изявени в международен план наши творци. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.