Ето ви „патриотизъм”, данъкоплатци: България е осъдена в Страсбург заради Волен Сидеров, доскоро част от хунтата на ГЕРБ

5 2 886

На ви уличен „патриотизъм”, данъкоплатци: Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България заради антисемитските виждания на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, който доскоро бе част от управляващата коалиция.

Международният съд смята, че страната ни е нарушила правото на личен и семеен живот и забраната за дискриминация срещу двамата жалбоподатели – Габриела Бахар и Катрин Гудман – българи от еврейски произход, които живеят в Пловдив.

Казусът започва през 2006 година, когато Сидеров и „Атака“ са сравнително ново явление в българския парламент. Тогава националистът бе доста по-активен, отколкото е сега, а зад гърба си имаше няколко книги с разсъждения за световната политика, тайни и заговори, предаде „Медиапул”.

Пред съда Габриела Бехар и Катрин Гутман описват „Атака“ като расистка и ксенофобска партия и напомнят, че в своята кариера като журналист и политик Сидеров систематично се е ангажирал с екстремистки и анстисемитски възгледи.

През 2006 година десетки български граждани и 66 неправителствени организации сезират Комисията за защита от дискриминация за изявленията на Сидеров срещу ромите, турците, евреите, католиците и хората с различна сексуална ориентация. Нито комисията, нито българските съдилища обаче виждат някакво нарушение на закона. Делата продължават шест години пред най-различни инстанции.

Проблемът е установен 15 години по-късно от Европейския съд по правата на човека.

Жалбоподателите представят извадки от разсъжденията на Сидеров за юдаизма и евреите, представени в книгата му „Властта на Мамона“, публикувана през 2004 година. В нея бъдещият депутат обяснява как юдаизмът е елитарна, ксенофобска, расистка и богоборческа философия.

Пред своите читатели Сидеров казва, че навсякъде в Европа евреите са влизали под кожата на управляващите, тласкали са ги към войни, за да могат после да изпаднат в остра нужда от пари. Има теза за геноцид срещу руснаците, българите и други православни, който бил под директното командване на западни талмудски кръгове, оглавявани от семейството на Ротшилд.

Реклама

В друга книга на Сидеров – „Бумерангът на злото“ (2002 г.) – се казва, че юдаизмът е най-перфектната шовинистка и расистка доктрина на света, че поробването на другите хора от векове е основната цел на еврейския световен елит. Холокостът се отрича.

Сидеров обяснява, че газовите камери, в които са убити милиони евреи, са измислица и това е подкрепено от данни на английското разузнаване. Холокостът е наречен измама, от която евреите са извлекли огромни ползи.

Българските съдилища и Комисията за защита от дискриминация отхвърлят претенциите  срещу Сидеров, защото изказванията му не били насочени срещу конкретен човек. Европейският съд обяснява в своето решение, че изявленията на Сидеров могат да се определят като антисемитски и достатъчно ясно насочени.

„Трудно може да се оспорва, че тези изказвания предизвикват изключително негативни стереотипи, които имат за цел да очернят евреите и да създадат предразсъдъци и омраза“, се казва в съдебното решение.

Държавата е осъдена от съда в Страсбург заради провала си да адресира правилно дискриминационните изказвания на Сидеров, което е било работа на КЗД и съдебната власт. По делото са присъдени 2750 евро разноски, които държавата трябва да плати на адвокатите на жалбоподателите.

В същия ден България е осъдена и от ромите Кремена Будиноваи Васил Чапразов, пак заради изказванията на Волен Сидеров към ромското малцинство. Двамата описват „Атака“ като ксенофобска партия.

Те се жалват заради начина, по който са отразявани новините за ромите по телевизията на „Атака“ през 2005 година. В много от тях е лепнат етикета „цигански терор“, а чисто криминални актове са определяни като терористични нападения срещу етническите българи.

Европейският съд по правата на човека взема сходно решение по този случай. Съдиите се позовават и на предходни осъдителни решения срещу държавата по казуси, свързани с реч на омразата срещу ромското малцинство. Присъдени са 2900 евро за направените разноски по делото.

5 Коментара
 1. Атанад казва

  Сидеров трябва да бъде осъден за плагиатство.Книгите му са компилация от ,,Тайните протоколи“ -от Никола Николов.

 2. Атанас казва

  Сидеров трябва да бъде осъден за плагиатство.Книгите му са компилация на,,Тайните протоколи“ от Никола Николов.

 3. Мъдреца казва

  Странно : ние бяхме осъдени от съда в Страс бург и за липсата на „ЛУСТРАЦИЯ“ (ИЗЕМВАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ СРЕДСТВА ОТ ВЛАСТ ИМЕЕЩИТЕ БКП ФЕОДАЛИ) ВСЕ ОЩЕ СРЕДНИЯ ЕШЕЛОН НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ Е ПЪЛЕН СЪС КОМУНИСТИЧЕСКО СВИНСКОРОДИЕ…
  И „БИЗНЕСМЕНЧЕТАТА“ НИ СА СЪС ЯСЕН ПРОИЗХОД, ТЪМНО ЧЕРВЕН И РУСОФИЛИ ВСИЧКИТЕ!!!

 4. ДНик казва

  5000 евро общо-явно не е имало достатъчно внушения.

 5. Н.К. казва

  Тук Волен е прав. Общо,не.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.