В ГЕРБ плачат за килия! Фамилията на Десислава Танева трупа пачки за справяне с Covid-19, докато бизнесът фалира

0 4 246

Герберастите буквално плачат за затвора! Докато бизнесът масово фалира от липсата на държавна подкрепа, семейството на земеделския министър Десислава Танева усвоява ударно субсидии за справяне с кризата COVID-19.

Това става ясно от търсачката на BIRD, в която са въведени помощи за над 1,3 милиарда лева за бизнеса.

Десислава Танева има две деца от кмета на Котел Коста Каранашев (ГЕРБ). Неговият баща Димитър Каранашев е земеделски производител. Той е взел 1500 лв. от ДФЗ по мярка 21.1 на ПРСР. Сестрата на кмета (и зълва на Танева) Зоя Каранашева също е земеделски производител. Тя е усвоила само 500 лв. в лично качество.

Коста Каранашев прави кеш покрай жена си

Първият братовчед на кмета също се казва Димитър Каранашев. С фирмата си ЕТ “Каранашос Първи” той е усвоил 10 000 лв. по програмата за малки и средни предприятия, а отделно и по програмата “Запази ме”, за персонала от 6 души.

Други притежавани от Каранашеви фирми също са сред субсидираните:  Геобат ЕООД с 1 500 лв. и Амалтея ЕООД с 7 500 лв. по Мярка Земеделие ПРСР 21.1, както и Клак ЕООД с 2300 лв.

Коронасубсидии, предимно от ДФЗ, има и за кадрите на ГЕРБ в Котел. За тях разследващия сайт Биволъ показа, че имат голяма успеваемост в усвояването на евросредства докато Десислава Танева е министър.

Реклама

Активистът на ГЕРБ Стамен Баджаков Земеделие ПРСР 1 500 лв.

Кадърът на ГЕРБ и кандидат за общински съветник Борислав Антонов Земеделие ПРСР 1 500 лв.

Домакинът в Община Котел Николай Недялков Земеделие ПРСР 2 200 лв.

Фирмата РАЯ-077 на Янко Георгиев Янков, съпруг на секретарката на кмета: Микро и малки 10 000 лв.

Към това съзвездие трябва да се добави и фирмата Балден ЕООД на кмета на Сливен Стефан Радев, който също има проследими бизнес връзки към Каранашеви. Тя е взела 12 000 лв.

Европейските средства се разпределят от ДФЗ по Мярка 21.1 на ПРСР за извънредно временно подпомагане на земеделските стопани и малки и средни предприятия засегнати от кризата, предизвикана от COVID-19.

Мярката е съгласувана от Танева в качеството ѝ на министър на земеделието със Заповед 03-РД/2418 от 10 август 2020 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.