България си намира любимец? Бойко пали джипката и тича да се снима с него (последно го отнесе д-р Абдулах Заргар)

0 4 285

„Доктор Абдулах Заргар вече е български гражданин. Той има голям принос за българското здравеопазване и за успешното управление на болницата в Исперих“, каза  премиерът Бойко Борисов в неделя. Той включи Исперих в маршрута на обиколката си в района, отивайки на място да се снима с любимия лекар на местните хора.

Министър-председателят е известен с пълната липса на скрупули, когато усети възможност за лесен пиар покрай някой достоен гражданин. Хората харесват някого? Палиш джипката и отиваш да се снимаш с него. Казваш, че си му помогнал… Стига ти.

„В този казус (с д-р Заргар) институциите отново доказаха, че могат бързо и адекватно да решават проблемите на гражданите. Благодаря и на доктор Заргар за професионализма и отдадеността. Уверен съм, че той ще продължи да бъде все толкова обичан и грижлив лекар“, написа Борисов във Фейсбук.

Хубаво е наистина, когато институциите решават и проблемите на гражданите, а не само проблемите на някои бизнесмени.

Точно обратното е

Уви, случаят с д-р Заргар съвсем не е пример за бързо и адекватно решаване на проблем. Благополучната развръзка с гражданството настъпи съвсем скоро, след като преди това институциите за пореден път доказаха, че с неадекватното си поведение могат да вгорчат живота на един професионалист и покрай това – и на цял град. Те се задействат само тогава, когато се видят под натиск или съзрат някакви имиджови ползи.

Д-р Абдулах Заргар е ирански лекар, който живее в България от 16 години. Благодарение на собствените си заслуги и най-вече заради липса на тълпа желаещи българи да работят в болницата в Исперих, той успява да се издигне до изпълняващ длъжността директор на местното лечебно заведение. Хората в Исперих го обичат и уважават.

В края на миналата година се събират близо 7000 души и подписват отворено писмо, с което призовават институциите да му дадат българско гражданство. Това е особено впечатляващо, защото  населението на Исперих наброява около 8000 души заедно с децата.

Институциите започват да мотаят Заргар и той започва да мисли за напускане на страната. Тогава медиите се застъпиха за него, а кръгът от около Борисов разбра, че иранецът е удобна възможност всички да понатрупат някакъв пиар капитал. Заргар е просто идеален образ – обичан от българите чужденец, професионалист, който всеотдайно лекува хората в малкия град.

В рамките на месец, което си е направо светкавично, Заргар получи гражданство за особени заслуги. От това спечели и президентството. А Борисов запали джипката и отиде да се снима.

Преди пет години д-р Заргар бе все така обичан и необходим на гражданите на Исперих. Тогава обаче му бе отказано гражданство за особени заслуги. Тогава правителството пак бе на Бойко Борисов, президент бе Росен Плевнелиев.

Единственият застъпник за Заргар се оказа тогавашният здравен министър д-р Петър Москов (Реформаторски блок), който през 2015 година внася предложение за предоставяне на гражданство. От документите, които д-р Заргар предоставя на вестник “Сега“ става ясно, че Министерството на правосъдието е отклонило искането през 2016 година. Тогава правосъден министър е Екатерина Захариева.

Оправданието бе, че лекарят е бил осъждан за недеклариране на парична сума при влизане в страната. При първия отказ властите не вземат предвид факта, че той е реабилитиран осем години по-рано. Гражданството по заслуги може да се дава и без  кандидатът да отговаря на всички изисквания за натурализация.

Д-р Заргар и футболистите на Домусчиев, примерно

Ден преди Борисов да отиде до Исперих, Министерството на правосъдието и президентството отказаха на Mediapool да предоставят списъка на всички лица,  които са получили българско гражданство за особени заслуги от 2005 година досега.

Аргументите са абсурдни. Според институциите информацията за хората, които са получили гражданство за заслуги към държавата и обществото, не е обществена информация. В тази информация не се съдържали „данни за обществения живот в страната“, а само лични данни, от които хората не можели да си съставят мнение за работата на институциите.

Ако тази информация не засяга обществения живот в страната, то за особени заслуги към кого точно е дадено гражданството? Премиерът Борисов отиде да се снима с д-р Заргар и обяви, че неговата дейност е в услуга на обществото, а изпълнителната власт си е свършила работата. И така Борисов иска гражданите да си съставят добро мнение за неговата работа.

Реклама

Гражданите обаче имат право да си съставят мнение и когато работата на премиера не е толкова добра. Колкото и да се крият нещата, не всичко може да се покрие.

През последните години десетки футболисти, предимно от Южна Америка, са получили българско гражданство за особени заслуги към развитието на българския футбол. Причината е проста.

С български паспорт тези хора струват повече при препродажба в страните от ЕС, защото не заемат квота за чужденец и имат право да работят. Ако снабдиш повече бразилци с български паспорти, то можеш да си напълни отбора с бразилци. Така неколцина футболни босове получиха възможност да изкарат някакви пари, възползвайки се от процедура, която по замисъл отсява само най-достойните.

Бразилският вратар на „Лудогорец“ Ренан дос Сантос идва в  България през януари 2017 г. През месец май 2018 г. той публикува демонстративно в социалните мрежи българския си паспорт.

Ренан не крие, че разглежда паспорта като шанс за работа в Западна Европа. Големият проблем е, че вратарят може да получи паспорт толкова бързо само по една процедура – за особени заслуги към спорта. За другата процедура е необходимо да живееш поне 5 години в страната след получаване на право за постоянно пребиваване. Или да докажеш български произход, което би било наистина странно. Или да си инвестирал два милиона лева…

Какви особени заслуги има Сантос към българския спорт?Ако бразилецът има заслуги, то Гошо Вратарчето (Георги Петков) е поне за орден Стара планина II степен.

Но не става дума за това. През 2016 г. „Лудогорец“ купува украинския защитник Игор Пластун. Спряганата сума е 500 хиляди евро. За по-малко от година Пластун получава български паспорт, въпреки че е украински национал. През 2018 г. е продаден на белгийския „Гент“, но вече с европейско гражданство. Спряганата сума е 3 милиона евро. Дали тази цена би била постижима без европейското гражданство, което си е готова работна виза за Белгия?

Какви особени заслуги имат Вандерсон, Натанаел, Жуниор Кайсара, Жуниор Кишада, Джонатън Кафу, Гилерме Шоко и други? В спортната преса те са станали известни с българския си паспорт, получен много по-бързо и безпроблемно от д-р Заргар.

Но президентството и Борисов не желаят вие да се замисляте над това. Защото тук не става дума за особени заслуги, а за много особен бизнес.

Български паспорт за особени заслуги са получили и десетки чуждестранни бизнесмени, които имат минимални или никакви заслуги.Някои вероятно не са инвестирали и стотинка. При всички положения прякото и тайно договаряне за паспорти между бизнесмени и министри навява сериозни съмнения за корупция и търговия с влияние. И общественото има надделяващ интерес да знае истината, защото така ще си състави мнение за премиера и президента. Едновременно.

Президентството пропусна шанса да направи явен списъка с гражданството, въпреки че също се прилепи към общата еуфория за Заргар.

Знаменитите спортисти, които се пазят в тайна

Досега институциите са предоставяли на Mediapool информация за особените заслуги, но само по обществени сфери. Имената се крият в тайна. Въпреки това е явно, че през последните 10 години  паспорти са давани основно на спортисти.

Те са взели гражданство за постигнати резултати и постижения в следните видове спорт: футбол; баскетбол; волейбол; бадминтон; биатлон; водна топка; бокс; борба; таекуондо; карате; вдигане на тежести; модерен петобой; мотоциклетизъм; тенис; тенис на маса; голф; ски; фигурно пързаляне; конен спорт; фехтовка; спортни танци; стрелба с лък; художествена гимнастика и кану-каяк.

Има и чужденци, които са взели гражданство за особени заслуги в областта на науката и културата.

А именно: запазване и популяризиране на българското културно-историческо и църковно наследство; запазване и популяризиране на българската култура и изкуство в чужбина; заслуги за разширяване на културните, икономически и образователни връзки между България и Корея; изграждане и възстановяване на исторически паметници и църковни обекти в България; заслуги в областта на науката – постигнати резултати на състезания и олимпиади; заслуги в областта на професионалния превод от български език; принос в областта на българската популярна музика, пеене и оперно изкуство, както и принос във филмовото производство.

Има и получили паспорт за особени заслуги в областта на обществената, икономическата сфера и технологиите. Гражданство е предоставено и на хора, които се занимават с търговия и дистрибуция на висококачествени горива.

Кои ли са те?

„Медиапул”, заглавието е на Narod.bg

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.