При ГЕРБ е така: 1,6 милиона българи са под чертата на непобедимата мизерия

0 1 490

65% от домакинствата има доход под необходимите средства за издръжка на живота

„Издръжката на живота на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца достигна до 2542 лв месечно. Това означава, че за един човек от четиричленно домакинство необходимите средства за живот са средно 635 лв“. Това каза наскоро президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от в. „Минаха години“.

Той цитира данни от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ. За осигуряване на средствата, необходими за издръжка на живота от 2542 лв, трябва нетният размер на работната заплата за всеки от двамата възрастни членове на този тип домакинство да бъде не по-нисък от 1271 лв.

„Структурата на подоходното разпределение на домакинствата показва, че 22% от домакинствата с общ доход за едно лице до 363 лв и това са около 1,6 милиона лица. 43% от домакинствата с общ доход на 1 лице в интервала от линията на бедност до необходимите средства за живот, около 3,1 милиона лица. 35% от домакинствата с общ доход за 1 лице над издръжката на живот 635 лв“, сочат данните.

Реклама

Общите изводи са, че около 65% от домакинствата живеят с общ доход на един човек под необходимите средства за издръжка на живот. Всяко шесто домакинство не може да си покрива разходите за издръжка на живота. Данните показват, че се задълбочават поляризацията на доходите от труд и социалните неравенства в 9 от 28-те области на страната.

Размерът на средната работна заплата представлява под 75% от СРЗ за страната. С най-голяма концентрация на нископлатени работници са Видин – 945 лв, Благоевград – 922 лв, Силистра – 953 лв, Кюстендил – 988 лв и Смолян – 992 лв. Драстично намаление на средната заплата има в туризма хотелиерството, ресторантьорството, спортните и развлекателните дейности, пречистването на отпадъчните води. Взамяна на това се увеличават заплатите в секторите, които пряко са свързани с преодоляване на пандемията от коронавируса – образованието, здравеопазването, медико-социалните грижи и социалните дейности.

Данните показват, че средната заплата на час в България е 2,40 евро, а средноевропейската е 13,20 евро. Разликата е пет пъти спрямо Европейския съюз.

Източник: в. „Минаха години“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.