„Предсмъртна наглост”: Бацета се бетонираха в КЗК (най-важните обществени поръчки и концесии ще ги решава мафията)

0 2 087

Малко преди политическата си смърт на предстоящите избори метастазите на Баце от управляващата хунта се бетонираха и в изключително важната Комисия за защита на конкуренцията (КЗК).

Ако президентът не наложи вето, това ще означава още две допълнителни години избраниците, близки до ГЕРБ, ДПС, Ковачки и „патриотите”, да се произнасят по най-важните бизнес сделки, обществени поръчки и концесии в страната.

Реклама

Дотук се стигна, след като депутатите окончателно приеха промени, с които мандатът на членовете на КЗК се удължава от 5 на 7 години, т.е. вместо до средата на тази година същите комисари ще работят до лятото на 2023 г.

Промяната, както и преназначенията в държавните фирми, минава по бърза писта – бе пусната за обществено обсъждане преди Коледа, а днес окончателно гласувана. Тя е пакетирана с други промени, въвеждащи правила на евродирективи. ГЕРБ все пак се отказа от най-нахалното си предложение да закове същите комисари за още един мандат, т.е. до 2030 г.

Проблемът с регулатора е, че действа изцяло в подчинение на управляващите, излиза с противоречиви и слаби решения и не е показал да е преборил реално монополист или картел.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.