Д-р Коце нагло излъга: Всеки ще се ваксинира с каквото сам пожелае (избор няма, ако откажеш, губиш реда си)

0 1 714

Здравният министър проф. Костадин Ангелов нагло излъга „по телевизора”, че българите ще имат достъп до всички произвеждани ваксини срещу коронавирус и изборът с коя да се боднат ще бъде на пациента.

Истината се оказа доста различна – няма избор, има една ваксина, ако не я използваш, губиш реда си.

Мила Р. е сред първите 50 пациенти на своя личен лекар, които са се записали за ваксина. Всички те очакват да започне масовата фаза на имунизации срещу COVID-19 в България.

Мила Р. се е обадила по телефона в кабинета на джипито си още миналия понеделник (01 февруари). Поискала е да впишат данните й като чакаща и е изразила желание да бъде ваксинирана с ваксината на Pfizer/BioNTech, пише „Свободна Европа”.

„Работата ми е свързана с много пътувания, затова искам да получа сигурна имунизация“, обяснява тя пред Свободна Европа предпочитаната от нея ваксина.

Медицинската сестра, която я записва обаче, отговаря, че право на избор няма, и когато дойде редът на Мила, тя ще бъде ваксинирана с каквото има. Пациентката възразява, тъй като е научила от новините, че ще може да избира с коя ваксина да бъде имунизирана.

„Това, дето го говорят по телевизията – да дойдат да си го прилагат те“, е отговорила медицинската сестра.

Два дни преди този диалог министърът на здравеопазването Костадин Ангелов нагло излъга пред БНТ, че правителството е решило „да имаме по 3 млн. от всеки вид ваксина, за да може всеки един от тези хора, които искат да бъдат ваксинирани, да може да си избере вида ваксина, с която това да се случи“.

Изказвания в същия дух Ангелов направи и през декемри и януари. Точно това са разбрали и хората като Мила Р. – че всеки ще може да избере ваксина.

Въпреки изказванията на здравния министър, Мила Р. разбира, че няма да има право на избор. В нейната ситуация са и много други български граждани, които вече са се записали за ваксинация.

„Ако не искам, ще загубя реда си“

„Казаха ми, че ще ме ваксинират с каквото имат. И че, ако не искам, ще загубя реда си“, разказва Никола Владимиров. И той като Мила е опитал да противоречи на медицинската сестра, която му е записала данните, но нейният отговор е бил, че „няма време за безпредметни спорове“.

Общопрактикуващите лекари, които ще са основният двигател на ваксинацията в масовата й фаза, казват, че просто не виждат вариант, в който пациентът да си избира ваксината. Като основни причини за това те посочват неравномерното пристигане на препарати от различните видове в България, както и липсващите условия за съхранение за РНК-ваксините. Добавят също, че не са получили никаква информация за ваксините от здравните власти.

Реклама

Министерството на здравеопазването обаче твърди, че именно личните лекари ще препоръчват типа ваксина на всеки пациент, като се съобразяват с „наличностите към дадения момент“. Тази фраза джипитата си превеждат като „ваксинирайте с каквото има“. Ето защо някои от тях дори не записват предпочитанията, които пациентите им изразяват към даден препарат.

„Нищо не знаем“

Лекарите не знаят какви ваксини и кога ще пристигат в техните населени места.

„От една страна имаме списъци с хора, които са по определен ред. От друга имаме ваксини, които се поставят по определен начин, които освен това не знаем и кога и как ще идват“, обясни пред Свободна Европа заместник-председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Христо Димитров.

Той предупреди, че съществува голяма вероятност „просто да се похабят“ дози от ваксините на Pfizer или Moderna. „За да ваксинирам с тях, трябва да осигуря поне шестима желаещи, защото знаете, че в един флакон има шест дози. Трябва да подсигуря и резервни хора, които също да чакат, ако някой от планираните не дойде. Вие нали си представяте как става тая работа?“, попита той.

Д-р Димитров каза още, че до момента общопрактикуващите лекари нямат яснота за реда, по който ще извършват имунизациите.

„Отговорността е прехвърлена към нас – ние правим записванията, ние ще правим ваксините, но нищо не знаем“, каза той.

Избор от „налична възможност“

Заради тези противоречия, потърсихме официално становище от Министерството на здравеопазването. Попитахме как ще бъде гарантиран редът на имунизациите в масовата фаза, след като хората ще могат да си избират вида ваксина, а пък препаратите пристигат неравномерно. От здравното министерство отговориха, че изборът на ваксина ще се свежда до „най-подходящата към дадения момент налична възможност“.

„Изборът на ваксина следва да бъде направен след консултация с общопрактикуващ лекар или лекар от РЗИ (районна здравна инспекция), тъй като ваксините срещу COVID-19 представляват лекарствени продукти по лекарско предписание“, пише в отговора от министерството.

„Изборът ще бъде в съответствие с индивидуалното състояние на всяко конкретно лице, което е заявило желание за ваксиниране и най-подходящата към момента налична възможност“.

Общопрактикуващият лекар д-р Димитров си превежда обяснението за „най-подходящата налична възможност“ с „каквото има“.

„Не знам как да кажа по-ясно, че нищо не знаем. Кога ще има ваксини, колко ваксини ще има, как ще се разпределят, какво ще се иска от нас – това е загадка, даже абсурд“, каза той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.