Ето защо Темида е сляпа за зулумите на властта: Синът на конституционен съдия с милиони в Люксембург

2 3 253

Ако се чудите защо Темида е сляпа за зулумите на властта, ето ви един възможен отговор:  Любомир Константинов Пенчев, син на конституционния съдия и бивш шеф на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, е собственик на фирма в Люксембург, която има активи за 1,2 милиона лв. Фирмата е акционерно дружество с име “Промобел” (Promobelle S.A.) и се занимава с недвижими имоти. Любомир Пенчев притежава 100% от акциите, сочат официалните данни от Регистъра на собствениците в Люксембург (RBE).

Милионерът е син на бившия депутат, председател на ВАС, омбудсман и настоящ конституционен съдия Константин Пенчев. 

Парите са се появили по сметките на фирмата през 2014 г. и източникът е заем от неизвестен субект. Същата тази година Пенчеви купуват два апартамент в София – на “Витошка” и “Раковска” за общо 600 000 лв. През това време Пенчев е 4-та година Национален Омбудсман на Република България, а синът му е едва първа година действащ адвокат в САК.

Реклама

Разкритието е резултат от OpenLux – международно журналистическо разследване, което свързва данните за собствениците с данните за фирмите във Великото херцогство. В него участват Le Monde, Suddeutsche Zeitung, Le Soir, OCCRP и други разследващи медии в Европа, Африка, САЩ и Азия.

Водещ партньор в OpenLux е Le Monde, който предостави база данни с 4 милиона документи и записи извлечени от онлайн платформата на Люксембургския бизнес регистър и споделени с екипа на OpenLux. Те включват корпоративни документи, финансови отчети и декларации за бенефициерни собствености от повече от 260 000 компании, обхващащи период от 1955 г. до декември 2020 г. Записите включват имената на 117 424 отделни бенефициери на люксембургски компании, сред които се откриват имената на 130 българи. Един от тях е Любомир Пенчев, пише Биволъ.

Константин Любомиров Пенчев е собственик на 100% от акциите на “Промобел”
За да потвърди официално тази информация Биволъ заплати за справка от Регистъра на собствениците в Люксембург. Тя е подписана с електронен подпис на Регистъра и в нея са указани трите имена и датата на раждане на Любомир Константинов Пенчев, формата на собствеността – 100% от акциите на “Промобел” и датата, на която е декларирана собствеността: 25/11/2019 г.

През 2014 г. в България семейството на омбудсмана Константин Пенчев прави две имотни сделки. На 25 август 2008 Пенчев – син купува апартамент от 150 кв.м. на “Витошка” за 391 166 лв., а два дни по-късно Пенчев – баща също купува апартамент от 111 кв. на столичната улица “Раковска” за 217 097 лв.

2 Коментара
  1. БАЙ СТАВРИ ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ казва

    К. Пенчев е изключително дълбоко корумпиран мръсник. За корупция беше изгонен от Софийския окръжен съд. След това обаче се промъкна в царското движение и му се отвори път. Пътят на подлеца – шеф на правната комисия в НС, председател на ВАС след лазене на килима в главния кабинет на четвъртия етаж в Съдебната палата, мезонет в Париж, яко осмукване на министерски гюдерии, конституционен съдия, апартаменти и фирми в Люксембург. Нещастник. Мирише на смачкани хлебарки. Не го доближавайте – следва повръщане.

  2. Monsieur Fernandel de Paris казва

    Ако трябва да се оцени кой е по-грозен и отвратителен, дали бащата или сина, е изключително трудно да се каже.
    Дори и Фернандел е красавец в сравнение с тези двамата извънземни. За простотията им пък е просто излишно да се коментира…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.