ГЕНОЦИД! ГЕРБ рекетира безработните заради локдауна сами да си плащат за здраве

1 1 478

Истински геноцид отстрана на престъпната власт към българския народ и типично рекетьорският манталитет на Бойко Борисов лъсна за пореден път при нов скандал – държавата рекетира хората, останали без работа заради локдауна, сами да си плащат здравните осигуровки за времето на принудителната изолация!

Почти година след началото на извънредното положение в България компенсациите за затворените бизнеси би следвало да са отработени, но около тях изникват нови и нови недомислици.

След като в последните дни се разбра, че за много хора помощите са отишли директно за покриване на дългове, сега излиза още един проблем – със здравните осигуровки за периодите на неплатен отпуск, които за много хора надхвърлят обичайните граници. Вече идват сигнали, че хора в принудителен престой без работа са останали и без здравни осигуровки, пише и „Сега“.

Настоящите противоепидемични мерки са в сила от края на ноември, но едва сега социалният министър Деница Сачева започна да говори, че хората трябва да платят здравните си осигуровки за периодите на неплатен отпуск, за да не изгубят насред пандемията и правата си на платено от НЗОК лечение.

„Единствено отворен въпрос остава със здравните осигуровки. Здравни осигуровки дължат тези хора, които получават в момента компенсации, и трябва сами да заплатят здравните си осигуровки, за да не загубят своите здравноосигурителни права след третия месец, ако продължават да не получават осигуровки. Но иначе всички други права са запазени“, коментира министър Сачева на блиц контрол в социалната комисия в края на януари. Става дума за регламентиране на осигуряването по време на неплатен отпуск и то, според коментари на осигурителни експерти пред „Сега“, не е толкова категорично задължение на служителя.

Според Кодекса на труда работодателят може да пусне работник в неплатен отпуск само по искане на самия работник. За този период не се дължат социални осигуровки, но трябва да се платят осигуровките за здраве. Въпросът е чие задължение е плащането им.

Според закона за здравното осигуряване когато неплатеният отпуск е по желание на осигуреното лице и то не е осигурено на друго основание, вноската е изцяло за негова сметка. Когато обаче неплатеният отпуск е поради производствена необходимост и престой, вноската е изцяло за сметка на работодателя, гласи здравният закон. Трета хипотеза – като настоящата ситуация, в която нито работникът, нито шефът му са виновни за принудителния престой, не е предвидена.

Неплатеният отпуск заради противоепидемични мерки не би следвало да попада в първата хипотеза – той не е по желание на служителя. Затова, според експерти по трудово законодателство, осигуровката не следва да е негово задължение. От друга страна, работодателят също не решава сам да спре бизнеса си.

Правителството обаче и дума не отваря да поеме здравните вноски на тези хора, както плаща на безработните с право на обезщетение за безработица. „Когато човек няма пари и 20 лв. са много. Сега парите, които са им дадени, трябва да ги върнат обратно“, коментира в репортаж на БНТ Борислав Ханджиев, собственик на хотел. „Моята съпруга е с прекъснати здравни осигуровки. В момента нямаме възможност да ги платим, защото виждате – не работим“, казва и Пламен Генов, собственик на заведение.

Реклама

Здравната вноска за хората в неплатен отпуск тази година е 26 лв. месечно. Според закона за здравното осигуряване за лицата в неплатен отпуск, които не подлежат на осигуряване на друго основание, вноската се определя върху половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, т.е. 8% от 325 лв. за 2021 г.

По принцип до 30 работни дни неплатен отпуск на година се признават за осигурителен стаж, т.е. те се включват към отработеното време. Миналата и тази година със закона за извънредното положение признаваният за осигурителен стаж неплатен отпуск бе удължен на 60 работни дни. Това прави почти три месеца за една година.

ГЛАВОБОЛИЯ

Хората, които трябва сами да внасят здравните си осигуровки, пoдaвaт в oфиcитe нa Haциoнaлнaтa aгeнция зa пpиxoдитe дeĸлapaция Oбpaзeц 7. Срокът и за подаването на декларацията, и за внасянето на осигуровките е дo 25-o чиcлo нa мeceцa, cлeдвaщ мeceцa, зa ĸoйтo ce oтнacят.

Πлaщaнeтo ce пpaви пo cмeтĸa нa тepитopиaлнaтa диpeĸция нa HAΠ пo пocтoянния cи aдpec нa зaдължeния чoвeĸ. Здpaвнaтa внocĸa зa мeceц янyapи 2021 г. тpябвa дa ce внece нaй-ĸъcнo дo 25 фeвpyapи 2021 г. Caнĸциятa зa нeпoдaвaнe нa тaзи дeĸлapaция e oт 500 дo 1000 лeвa.

Здpaвнoocигypитeлнитe пpaвa нa гpaждaнитe, ĸoитo ce ocигypявaт зa cвoя cмeтĸa, ce пpeĸъcвaт, aĸo нe ca внeceни пoвeчe oт тpи дължими мeceчни внocĸи зa пepиoд oт 36 мeceцa. Πepиoдът ce бpoи дo нaчaлoтo нa мeceцa, пpeдxoждaщ мeceцa, в ĸoйтo лицeтo пoтъpcи мeдицинcĸa пoмoщ, плaтeнa oт Haциoнaлнaтa здpaвнoocигypитeлнa ĸaca.

Πpeĸъcнaти права се възстановяват при заплащане на вcичĸи дължими здpaвнoocигypитeлни внocĸи зa пocлeднитe 60 мeceцa.

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

В последните дни омбудсманът Диана Ковачева обърна внимание на пропуск в извънредния закон, заради който помощите по схемата „Запази ме“ отиват директно в джобовете на банки и фирми за бързи кредити, защото не са изключени от обхвата на доходите, които подлежат на запориране.

Тепърва такова изключение ще се дописва в закона, а междувременно много хора останаха без доходи в кризата.

1 Коментар
  1. БОЦЕ ТИКВОВ ЧЕКМЕДЖИЕВ казва

    Абе важното е да има банани денонощно и целогодишно. Не като едно време преди 32 години само по Нова година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.