Бойко разкешва предизборно – раздава милиони като пуканки, да му мисли следващото правителство

0 1 669

Бойко Борисов вече е в предизборна кампания (нищо, че тя не е официално обявена). На днешното правителственото заседание потекоха пари към малки и големи общини, за спортни зали и манастири, за ремонти на улици и саниране на училища, за паркове и ВиК мрежи и т.н.

„Кабинетът осигури 8,7 млн. лв. за Лесичово, Белово, Смолян, Плевен, Радомир, Мездра, Сливен и Болярово“, „Правителството отпусна близо 4 милиона лева за финансиране на духовните училища, България ще поръча над 3 млн. ваксини допълнително“, оповести в серия съобщения пресслужбата на МС, като цитира Бойко Борисов, който при вземането на решенията подчертал: „Отпуснатите средства отиват пряко при хората и за общини, чиито кметове са от целия политически спектър“.

Обикновено голямото бъркане в хазната започва към края на годината, но сега силно подрани. Смяната на тактиката на командващия ГЕРБ и изпълнителната власт е прозрачна  – оттук до 4 април, когато е вотът за народни представители, бюджетните милиони ще хвърчат на траншове във всички възможни сфери и посоки, а Борисов денонощно ще изтъква ролята си на щедър и справедлив благодател, който не дели градовете, селата и техните обитатели на сини, червени и пембени, констатира „Сега”.

По утвърдена вече традиция кметовете на общините, включени в днешния „тираж“, бяха строени в заседателната зала на МС, за да изкажат на Борисов искрено и лично благодарности за „помощта“.  Тази сервилност е неуместна – все пак средствата са бюджетни, на данъкоплатците, не идват от чекмеджето на премиера.

Реклама

Всички проекти несъмнено са важни, отделен въпрос е дали не са били дълго отлагани и защо получават финансиране точно сега. Община Лесичово например бе зарадвана с 786 000 лв. за основен ремонт на улици в селата Динката и Калугерово. На Белово бяха отпуснати 1.2 млн. лв. за  ремонт и разхубавяване на градския център,  а на Смолян – 285 000 лв. за поправяне на покрива на Родопския драматичен театър. Радомир взе 1.57 млн. лева за реконструкция и оборудване на многофункционална спортна зала.

Мездра ще ремонтира с 1.6 млн. лева улици и водопроводи в населените места на общината. Болярово получи 816 600 лв. за реконструкция на ул. „Младежка“ в града. Сливен ще разполага  1.785  млн. лева за изграждане на физкултурни салони към две гимназии – природоматематическата „Добри Чинтулов“ и езиковата „Захарий Стоянов“. „Хубаво е да се учи математика и физика, но и движението и спортът имат огромно значение за децата. Да направите такива салони, че да им се радват родителите“, заръча премиерът на сливенския кмет.

От днешното заседание дойде и новината, че правителството няма да жали пари за ваксини и ще поръчва още. Както и че с 4 млн. лева ще бъдат подкрепени духовните училища. Няма никакво съмнение, че и на следващите събирания на министрите ще се лее рогът на изобилието. А България ще е голяма строителна площадка, която Борисов неуморно ще обикаля, ще инспектира, ще реже ленти и ще се хвали във Фейсбук.

Прави впечатление, че с наближаването на изборите той рязко смени тактиката на употреба на бюджетните средства. В предни години и особено около Коледа наред с по-малките харчове имаше изненадващи мегатрансфери – като милиардите за санирането и за магистрала „Хемус“.

В края на 2020 г. за първи път нямаше такива едри разходи – обяснимо, защото заради пандемията хазната излезе на червено. Затова сега Борисов залага на тактиката – по-малки суми, но за повече получатели. В съчетание с много пропаганден шум, разбира се.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.