Проф. Николай Слатински: България загуби десетилетие заради Бойко Борисов

2 8 301

Експертът по национална сигурност и университетски преподавател проф. Николай Слатински отправи пореден изстрел към управляващата мафия. На стената си във фейсбук професорът бе категоричен, че Бойко Борисов е загубил ценно десетилетие за България със своята и на хората около себе си въпиюща некомпетентност.

Ето целия пост на проф. Слатински:

Така се случи, че тия дни около статусите ми за вируса, за въпиющата некомпетентност на управляващите, за загубеното ни от ББ десетилетие, за това, че ако е писано, в петък ще се ваксинирам, ме пресрещна залп от писания на „лични“, от коментари под статусите ми, от четящи ми конско всякакви хора из (гр)адския транспорт и даже насред улицата.

Аз съм свикнал да бъда в малцинство, доста често дори сам съм си малицнство – малцинство, състоящо се от един-единствен човек – от мен. Затова се старая да не обръщам внимание на поучаващите ме притежатели на истини от последна инстанция, от хора, които имат прости и ясни обяснения за сложни и неясни процеси.

Но при все това днес се замислих, по-скоро ми хрумна следното.

Тези, които смятаме, че сме с демократично, либерално мислене намираме 1001 поводи да се разграничим един от друг. Разединени сме и практически всичко ни разединява. Имаме принципи и най-малкото отклонение у някого от тях ни радикализира в нетърпимостта ни към него. Затова не само не можем да се обединим, но и се разединяваме още повече.

Повече от необходимото и много повече от достатъчното. В същото време се дивя и шокирам колко лесно се обединяват коренно противоположни хора, такива, които иначе уж абсолютно различни и тотално несъвместими, са с всяка една от следните пет характеристики: Първо, те имат неизтребима склонност към конспиративни теории.

Второ, те самите са популисти и-или се възхищават и възторгват от политици популисти и колкото тези политици популисти са по-крайни и най-безскрупулни, толкова повече им се възхищават и се възторгват от тях.

Трето, те са напълно убедени, както казах по-горе, че и на най-сложните и най-неясните процеси  могат да се дадат възможно най-простите и несъмнено най-ясните обяснения. Четвърто, те вярват и не могат да бъдат разколебани в тази си вяра, защото за нея бронебойни патрони няма открити, че притежават монопол върху истината и нещо повече – притежават истината от последна инстанция.

Реклама

И пето, те не изпитва и грам съмнение, че този, който не е съгласен с тях е купен, подкупен, внедрен, ченге, чужд агент за влияние, предател, подставено лице, безроден космополит и тем подобни неща от този сорт и от същия порядък.

Ние, които имаме демократично и либерално мислене, които вярваме, че човек е отговорен за своите дела и за своята жизнена стратегия, убедени сме във върховенството на закона, уповаваме в човешките права и свободи, толерантни сме към социалните, религиозните, етническите, сексуалните и проч. различия, дори ако сме 100 човека, се разбиваме на 101 лагера, ескадрони, сили за бързо реагиране, кланове, племена или все неща то този род, докато вижте какво става, как се сплотяват и обединяват, как крачат в единен строй потресаващо различни иначе индивиди – тръмписти, путинисти, сидзинпинисти, ердоганисти, орбанисти, орбанисти, льопенисти и какви ли още не.

Иначе, ако ги няма непоносимите за тях политически, икономически, сициални, ценностни и свързани със сигурността дразнители, те биха били (и са!) по разни базисни проблеми непримиримо разделени помежду си на фили и фоби, на леви и десни, на анти и про, на  за и против, на контра и реконтра, но нямат никакъв проблем да създават нерушим съюз в общия си обяснителен механизъм за света, за лошите в него, за вредителите, които само гледат да изпият кръвчицата на човечеството, да го сведат до 1 милиард, да го чипират и превърнат в биологичен вид, лишен от социални характеристики, цели, ценности и приоритети…

Попадна ли им някъде в лапите – я в транспорта, я в кварталния супермаркет, я на улицата, я дори в междуаудиторийните коридори – те започват да ми обясняват напоително как изобщо не съм прав и как въобще не ги разбирам аз нещата, да ми тълкуват какво се случва по света и у нас и защо то се случва, жертви на какви заговори сме ние българите и въобще хората из всички земни кълбета…

И ми говорят едно и също – и тръмписти, и путинисти, и сидзинпинисти, и ердоганисти, и орбанисти, и льопенисти, и какви ли още не! Заклещен съм и нямам измъкване. Слюнки от страст ме опръскват докато ми се чете поредното конско, като всички ми говорят наистина едно и също сякаш са си плюли в устите. Макар че – ако случайно има сили и нерви да се замисли човек, какво общо може да има между тръмпистите и путинистите, или между сидзинпинистите и ердоганистите, или между орбанистите и льопенистите…

Доближи ли ме някой подобен човек, аз по блясъка на очите му знам какво ще ми каже, как ще ми разкаже какъв е светът, как ще ми докаже, че има зловещи глобални заговори на шепа ултрабогаташи, как ще ми  покаже, че нищо не разбирам и нивга няма и да го разбера…

Ето това си помислих, след като в последните няколко дни ми се наложи да понеса тази тъй нетърпима и толкова  недопустима словесна агресия. И то за какво?

Ами в началото казах за какво:

Заради статусите ми за вируса, за въпиющата некомпетентност на управляващите, за загубеното ни от ББ десетилетие, за това, че ако е писано, в петък ще се ваксинирам.

2 Коментара
  1. БАЙ СТАВРИ ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ казва

    педерас си ти Слутински, мръсен педерас

  2. д иванов казва

    МОИТЕ УВАЖЕНИЯ КЪМ СЛАТИНСКИ НО ОТ ИЗЛЕЯНИЕТО РАЗБРАХ НУ ЖДАТА МУ ОТ ПСИХИАТЪР

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.