НЯМА МЪРДАНЕ! САЩ наказват Баце за руския „Турски поток”, давал власт на Москва

0 7 761

Бойко Борисов няма да се измъкне лесно от геополитическата каша, „подсладена” с 3 милиарда лева народна пара – руския „Турски поток”.

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът „Северен поток 2“, който ще пренася природен газ от Русия до Германия през Балтийско море, и втората линия на „Турски поток“, строен от руски фирми, подкопават трансатлантическата сигурност, предава РИА Новости.

„Северен поток 2“ и втората тръба от „Турски поток“, която Бойко Борисов упорито се опитва да маскира с името „Балкански поток”, се създават с цел да се увеличи влиянието на Русия върху нашите съюзници и партньори и да се подкопае трансатлантическата сигурност.

Реклама

САЩ ще продължат да работят със съюзници и партньори, за да гарантират, че Европа разполага с надеждно, диверсифицирано енергийно снабдяване, което не засяга колективната ни сигурност “, обяви на брифинг говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Ще наблюдаваме действията за завършване или сертифициране на тръбопровода Северен поток 2 и ако такива действия се осъществят, ще вземем решения относно приложимостта на санкциите “, каза още той.

Според него санкциите са само един от инструментите на американската политика за „защита на европейските съюзници от хищническо поведение, включително от Русия“.

Прайс добави, че американските закони „Противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ и „Защита на европейската енергийна сигурност“ са „мощни инструменти, които ни дават възможност за напредък на американската външна политика“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.