РАЗСЛЕДВАНЕ на Narod.bg: ГЕРБ скри резила Лиляна Павлова в ЕИБ с 60 000 лева заплата на месец

0 11 930

ГЕРБ покри резила Лиляна Павлова като вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Източник Narod.bg подчерта, че благата позиция върви и с колосалната заплата от 30 000 евро на месец, т.е., почти 60 хиляди лева!

Павлова е първият вицепрезидент на банката от България, като мандатът за длъжността ѝ е 3 години. Властта реши да я номинира за позицията в ЕИБ през юни 2019 г. В началото на ноември Народното събрание прекрати пълномощията ѝ като депутат от ГЕРБ, с което реално скри училата-недоучила министърка от погледа на обществото..

ЕИБ, по-известна като банката на ЕС, е инвестирала в България над 5 млрд. евро от 1994 г. насам.

Финансовата институция, заедно с Европейския инвестиционен фонд, отпускат като директни инвестиционни заеми, така и кредитни линии през търговските банки за малкия и средния бизнес, а също и за „зелени“ технологии.

Реклама

Уставът на ЕИБ предвижда представителство на държавите-членки в нейните управителните органи на квотен принцип. Съгласно ротационната схема за позицията на вицепрезидент се полага на представител на България от септември 2019 година до септември 2022 година.

През юни правителството аргументира номинацията на Лиляна Павлова с аргумента, че тя е финансов експерт с богат управленски опит в страната ни.

Кариерата на Лиляна Павлова в държавната администрация започва през 1997 година като финансов мениджър към предприсъединителната европейска програма ФАР. След това тя работи по европейската програма ИСПА, а до 2009 г., е началник отдел в Министерството на финансите. От 2009 година е заместник-министър на регионалното развитие в първото правителство на Бойко Борисов.

През 2011 година Лиляна Павлова е назначена за регионален министър след избирането на Росен Плевнелиев за президент. В кабинета „Борисов 3“ Лиляна Павлова бе министър, отговарящ за ротационното председателство на Съвета на ЕС и приключи задълженията си в края на 2018 г. с края на триото с Естония и Австрия.

На европейските избори Павлова беше седма в листата на партията на евроизборите и можеше да влезе в ЕП, след като водачът Мария Габриел обяви, че се отказва от депутатското място, за да остане еврокомисар.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.