ПОМОЩТА на ГЕРБ: НАП „финансира” благоевградска фирма с…. 90 стотинки!

0 1 063

Националната агенция по приходите е изплатила рекордно ниска сума в подкрепа на пострадала в коронакризата фирма – благоевградското дружество “Стелван 2018”. По схемата за подкрепа чрез оборотен капитал, по който парите за по-лесно се разплащат от НАП, фирмата е получила числом и словом 90 стотинки подкрепа. Това съобщи Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни Bird. Бюрото поддържа база данни за изплащаните коронасубсидии, като прегледът показва, че смешната сума от 90 стотинки не е единственото ниско плащане, получено по програмата за подкрепа чрез оборотен капитал.

Търсачката на сайта в частта коронасубсидии изважда 32 страници с по 100 записа на страница резултати на ключова дума оборотен капитал от НАП, показа проверка на „Сега“.  На последно място в списъка, аранжиран по суми, е фирма “Стелван 2018”. Фирмата е получила на 28 януари 2021 г. сумата от 90 стотинки, закръглени в базата данни на Bird на 1 лв. Списъците с одобрените за подкрепа фирми и сумите за всяка от тях се публикуват и на сайта на НАП. Фирма „Стелван“ е част от последния списък, публикуван от приходната агенция вчера.

Справка във фирмения регистър показва, че фирма „Стелван 2018“ е регистрирана през март 2018 г. в Благоевград с широк предмет на дейност. Според единствения публикуван към момента годишен финансов отчет фирмата е имала 1000 лв. печалба за 2018 година. Последно фирмата е имала едно осигурено лице – през септември 2020, като за октомври и ноември няма данни.

Реклама

Не е ясно защо фирмата е кандидатствала за подкрепа, ако очаква да получи толкова ниска сума. Право да кандидатстват за помощта имат фирми, чиято дейност е била засегната от заповедите на здравното министерство за ограничаване на икономическата дейност в коронакризата. Размерът на финансовата помощ по схемата за подкрепа на оборотния капитал може да е максимум 150 000 лв. и не повече от 20% от оборота за същия период на предходната година, в който е била ограничена дейността. За фирми, които не са работили точно в този период предната година, за базов за определяне на оборота се взима месец октомври. За търговските обекти, подкрепяни по смехата, допустимият процент от оборота е 10%.

Интересно е, че в класацията на получилите подкрепа по тази схема фирми има и други ниски суми. 49 лв. е получила фирмата „Веселин Саръсакалов“ ЕТ. 75 лв. е подкрепата за “Бенита БГ 2020” ЕООД, 92 лв. за „Славиана травел“.

По схемата до момента са разплатени над 31,2 млн. лв. на близо 3200 фирми. Над 30% от фирмите са получили по сметките си безвъзмездната помощ за подкрепа с оборотен капитал 7 работни дни след изтичането на крайния срок за кандидатстване, отчитат от НАП. НАП бе принудена да влезе в нетипична роля на разплащателна агенция с цел да улесни максимално фирмите, които месеци наред не могат да получат пари по други схеми за подкрепа на бизнеса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.