Къде е Иван Гешев? Кметът на ГЕРБ в Царево засекрети бетона, превръща Синеморец в циментов ад

0 2 987

Къде е борецът срещу корупцията Иван Гешев? Главният прокурор дали ще разрови далаверите на кмета на общ. Царево от ГЕРБ Георги Лапчев, който смята да превърне с. Синеморец в циментов ад, пита Narod.bg?

„Нова година в Синеморец – старите номера. Община Царево, управлявана от „бореца срещу бетона“ Георги Лапчев, отказа да предостави разрешителното за строеж. Съответно вече има заведено дело заради отказа“. Това съобщи във фейсбук Борислав Борисов, администратор на групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“.

Става дума за местността Поляните –  поредното райско кътче на брега, върху което знайни и незнайни инвеститори се готвят да стоварят къщи, вили, огради, бариери, паркинги и гаражи –  на ръба на закона, по познатата схема „по документи всичко е изрядно“, заради която родното Черноморие неумолимо се превръща в Бетономорие. 

В края на миналата година природозащитници искат от община Царево да покаже документите за най-напредналия строеж в местността Поляните в живописния Синеморец – лятната вила на столичния арх. Добромир Добрев. Въпросният проект е знаков и „пилотен“ –  още 30-ина инвестиционни намерения за застрояване на красивите скали край морето чакат развоя. Обектът на арх. Добрев вече се извисява на три етажа (основите бяха излети в края на 2019 г.). 

„Поляните“ не е просто красива природа, тя е защитена територия – попада в обхвата на Природен парк Странджа и е част от Европейската зелена мрежа „Натура 2000“. Освен че по конституция брегът е на всички и не би трябвало да има бетон, огради и бариери, скалите край Синеморец са местообитание на редки растения и животни, които трябва да бъдат пазени, а не мачкани от човешко присъствие, тежка строителна техника и автомобилен трафик. Точно затова екоактивистите искат да видят с какви документи е „узаконено“ строителството. 

Георги Лапчев спечели нов мандат в Царево – Chernomorie-bg.com – новини от  ЧерномориетоТъй като въпросите са зададени по Закона за достъп до обществена информация, кметът Лапчев не може да се прави, че не съществуват – длъжен е да отговори. Отговорът обаче е равносилен на мълчание – кметът обяснява, че не може да предостави документите, защото няма разрешение от инвеститора – „заинтересованите трети лица“ били категорично против.  Само уверява питащите граждани, че и разрешението за строеж, и инвестиционните проекти в част „Геодезия“ са изрядни и снабдени с всички изискващи се атрибути.

Но ако наистина всичко е наред, тогава защо и кметът, и „изрядният“ инвеститор така ревниво крият документацията?

По-рано, през октомври 2020-а, стана известно, че община Царево тихомълком е одобрила 32 плана за регулация и застрояване за местността Поляните в Синеморец Истината за предстоящото бетониране излезе, след като Асоциацията на парковете в България зададе въпроси по реда на Закона за достъп до обществена информация.  После се разбра и друго – че в услуга на бъдещото застрояване местната власт е одобрила задължителната транспортно-комуникационна план-схема, без която строителството не може да започне. На всичко отгоре властите приемат благосклонно намеренията на бъдещите инвеститори да присъединят имотите си към съществуващата пречиствателна станция на Синеморец, която и сега изнемогва. 

Реклама

„В периода януари 2017 – юни 2020 г. са били одобрени 32 ПУП (ПУП – подробен устройствен план), което означава, че 32 строежа предстои да изникнат на един от последните девствени български брегове с най-емблематичните гледки. Първата стъпка към почти пълното застрояване на брега беше направена през юни 2020. Строежът беше спрян (но само временно, докато приключи гнезденето на птиците), а РИОСВ – Бургас издаде предписания за нарушенията, обевидно е, че бавно, но сигурно новият „квартал“ в местността Поляните ще бъде изграден“, обясниха от парковата асоциация, след като се сдобиха със скандалната информация.

СЛЕПИТЕ ИНСТИТУЦИИ

„Напредналият строеж на един столичен архитект в Синеморец е емблема за работата на трите отговорни министерства“, коментира с горчивина „зеленият“ Борислав Борисов. И обяснява защо: „Екоминистерството чрез бургаската инспекция по околна среда издаде положително становище, в което констатира „незначително въздействие“ върху природата. МРРБ не се тревожи, че имотът е извън границите на населеното място и че общината няма ОУП – Общ устройствен план. Министерството на туризма не забелязва, че сградата не отговаря на критериите в Закона за Черноморското крайбрежие. Абсолютно скандално бе излята бетонна ограда, която реално граничи с бездната. По този начин се ограничава свободното преминаване по крайбрежието, където и се намира известната природна забележителност  – скалните образувания Корабите. Това нарушение на конституцията също остава напълно незабелязано от институциите.

Община Царево категорично отказа да предостави разрешителното за строеж, за да се провери на точното място ли е оградата. В подробния устройствен план на имота в графичната част се вижда, че трябва да има пешеходна алея с ширина от 5 метра. Решихме да проверим чия е фирмата, упражняваща строителен надзор и дали пък случайно тя няма да намери някакви нередности. Оказа се обаче, че фирмата за строителен надзор е собственост на… жената на инвеститора. А главният архитект на общината мълчи вече няколко месеца, отказва всякаква връзка с медиите след забрана от кмета“, разказа природозащитникът в статия за Clubz.bg.

Половината български общини, в това число и много морски, нямат актуални общи устройствени планове и в повечето случаи това е умишлено – улеснява строителството „на парче“. Община Царево в момента е на фаза „преработка“, след като предложеният от нея вариант на ОУП скандализира местните хора и природозащитниците – предвиждаше мащабно застрояване и „урбанизиране“ на дива природа.

Миналата година имаше серия скандали и големи протести срещу бетонирането на черноморския бряг. Тогава Ивелина Василева – бивш министър на околната среда и настоящ депутат от ГЕРБ, обеща от парламентарната трибуна да внесе предложение за забрана за строителство в зоната, обхващаща първите 300 метра след водата. Нищо не последва – Василева съвсем забрави, че е обещала да работи за налагане на мораториум. Може пък наближаващите избори да я подсетят…

Изображението може да съдържа: небе, океан, облак, на открито и природа

„Изпълнените“ обещания на управляващите от  ГЕРБ, в частност Ивелина Василева, в един кадър!!!

Снимка: Борислав Борисов 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.