Цветанов пред „Дойче веле”: Имало е уговорки между Борисов и ДПС, това беше схема само на премиера

1 1 400

„Убеден съм, че ще получим сериозна подкрепа от симпатизантите и членовете на ГЕРБ. Най-важното е да има хоризонт. В момента нямаме хоризонт. Имаме едно безотговорно харчене на пари. Това казва в интервю за „Дойче веле“ лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов.

„Нашата позиция беше много ясна, когато се гледаше бюджетът. А в момента в правителството не се готвят за управление. Те искат да оставят на новия кабинет големи дългове и огромен дефицит като наследство.

Няма никакви политики как да оцелее бизнесът. В момента политиката на правителството е да заобикаля обществени поръчки със създаване на държавни дружества като „Автомагистрали“ и „Информационно обслужване“. Доста притеснително е, че след последните промени в Закона за електронното управление всичко вече ще минава през „Информационно обслужване“. Бизнесът е против. Идеята е да има публично-частно партньорство, особено в IT сектора, където можем да се възползваме от потенциала на българските IT компании“, коментира той.

Запитан каква оценка дава на гражданските протести, които започнаха през лятото на 2020 година, и в частност – исканията за оставка на главния прокурор Иван Гешев, политикът обяснява: Тези протести бяха много спонтанни и профилът на протестиращите беше на много интелигентни хора, които искаха да има промяна на този модел в България.

Исканията за оставка бяха справедливи. Този процес беше умело неглижиран от управляващите. С цената на всичко те искаха да изкарат мандата си, за да може да проведат изборите. ГЕРБ за първи път изпита страх, че ако има служебен кабинет, той ще трябва да проведе изборите и те биха могли да бъдат проведени много по-честно. Ако се върнем към 2009 година, ГЕРБ участваше в изборите без да има отношение към изборния процес. След това имаше служебни кабинети през 2014 и 2017 година. Но сега се притесняват.

Що се касае до оставката на главния прокурор – аз смятам, че съдебната реформа е задължително да бъде направена с един сериозен консенсус между политическите партии. Първо, подкрепям исканията за оставка както на премиера, така и на главния прокурор. Изборът на главния прокурор се прави от Висшия съдебен съвет. За нас е много важно намаляването на политическата квота във ВСС.

Притеснението за българските граждани е, че Специализираният съд и Специализираната прокуратура оставят впечатлението, че наказателното правосъдие е политически зависимо. Имаше дела, които имаха подобен привкус. Моето дело, делото, което беше срещу министър Митов, това, което се случва с министрите Трайков и Дянков. Това са хората, които имаха много ясна проевроатлантическа ориентация“, посочи Цветанов.

Що се отнася до зависимостите, които той визира, лидерът на РБ изтъкна, че вижда как с политически решения се увеличава зависимостта от Русия.

Реклама

„Правителството например нямаше никаква позиция по темата „Скрипал“. Когато изразих позицията си като председател на парламентарна група, в същия ден премиерът каза, че се разграничава от моите думи. Никой не реагира и на случая Гебрев.“

В контекста на хипотезата за „зависимостите“ Цветанов обяснява как вижда обвързаностите между управляващите и ДПС и по-конкретно между МВР и партията на Доган.

„Премиерът, който поиска оставките на министрите, много плахо, но много ясно подчерта, че тези тримата имат някаква зависимост от ДПС. Продължаването на тяхната роля в партията означава, че това са добре планирани мероприятия за внедряване на подобни хора, които да обслужват задкулисието и симбиозата ДПС-ГЕРБ.

Ако това, което имам като информация, е вярно: че Владислав Горанов основно определя водачите на листи на следващите избори, а Георги Харизанов – т.нар. гражданска квота, и ако Младен Маринов или някои представители на тези сфери, за които беше споменато, че имат общо с ДПС, намерят място в листите, то думите на Борисов ще бъдат потвърдени.

Що се касае до МВР – до 2014 година бях убеден, че нямаше зависимост на МВР, както и аз не допуснах такава като министър. В периода на ГЕРБ в опозиция (2013-2014) винаги сме заявявали, че ще бъде освободен главният секретар Светослав Лазаров, който беше назначен от коалицията ДПС-БСП. Тогава беше назначен и Младен Маринов като директор на СДВР и Владимир Писанчев беше председател на ДАНС.

Министърът на вътрешните работи във втория кабинет на ГЕРБ – Веселин Вучков, направи предложение за освобождаването на Светослав Лазаров и подкрепи освобождаването на Писанчев. След като Вучков разбра, че нещо е договаряно без никой от ГЕРБ да знае, в това число и аз, той направи своята достойна постъпка и напусна позицията на министър.

Назначаването на Румяна Бъчварова беше трансформацията и поетапна кадрова политика, която се извършваше от ДПС, чрез ангажиментите, които вероятно е поемал Борисов. След моето излизане от парламента беше създадено дублиращото звено на НСО, обединяването на жандармерията и СОБТ (Специализираният отряд за борба с тероризма – б.р.), което не е разписано в нито един предизборен документ на ГЕРБ. Това са възможни хипотези за договореност, която е започнала да се реализира напълно.

На въпрос коя е най-голямата му политически грешка и как смята да не я допуска в бъдеще, Цветанов казва: „Всеки допуска грешки. В началото в политиката съм бил много по-емоционален и може би съм правил изказвания, които са неуместни за министър. Другото е, че бях много отдаден на всичко, което правих в чисто организационен план.

Комуникирах ежедневно с всички структури в страната, но отсъствах от важните решения, които се взимаха от изпълнителната власт. По този начин парламентът беше дистанциран от важните политически решения, които се взимат от изпълнителната власт, но след това трябваше да бъдат облечени в съответното законодателство. Мога да отчета, че съм допуснал това нещо да се случи. Бих искал с всички партии, които ще бъдат парламентарно представени, да може да се осъществява реален парламентарен контрол върху изпълнителната власт. За мен е важно да си признаваме грешките и се извинявам на всички, които под една или друга форма са били обидени от всичко това, което съм правил. Но продължаваме напред и важното е да извличаме поуки.“

1 Коментар
  1. Ангел Петков казва

    „Мавърът свърши своето дело, мавърът е излишен“!
    „Има Борисов, има Цветанов. Без Борисов няма Цветанов!“
    „Никой не реагира на случая „Гебрев“!
    Първият е на един класик, вторият и третият цитати са на Цв.Цв. и от тях личи първо, че е ренегат, второ – че е подмазвач, трето – че плюе там, където довчера лижеше. Типичен български политик, завършил началното си образование в помощно училище.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.