Кметът на Пазарджик се научи от Бойко – Тодор Попов източва милиони със санирането (РАЗКРИТИЯ на ОБЩИНАР)

1 2 111

Компрометираният кмет на Пазарджик Тодор Попов се е научил на далавери от своя приятел Бойко Борисов, научи Narod.bg. Тарикатът, прочул се със серия укорими сделки и палата за 1,5 млн. лева в близкото с. Паталеница, в момента правел милиони с програмата за саниране, алармира бизнесменът и общински съветник от Пазарджик Благо Солов.

Палатът на пещереца Тодор Попов

Преди няколко седмици разказахме и показахме нагледно със снимки как община Пазарджик си затваря очите пред некачественото строителство от страна на фирмата изпълнител „Томов Трейд“ ЕООД – гр. Смолян, при санирането на жилищни сгради в Пазарджик, пише и videlinabg.com.

Касае се за реално неизвършени дейности или други, които са извършени, но с по-лошо качество и по-евтини материали от заложените в проекта.

Примерите и снимките са още много и са свързани с десетки хиляди левове, които е трябвало да бъдат вложени във въпросното саниране на жилищна сграда на бул. „България“ в Пазарджик. Трябвало е…. Но не са.

Тошко набелязва поредната си цел

Изчаках уважително кмета на общината Тодор Попов или секретаря на Общината Румен Кожухаров да ми отговорят и да предприемат някакви конкретни мерки за спиране на тези строителни безобразия, но понеже те не благоволиха да го направят, аз изпратих жалби до Районна прокуратура – Пазарджик, както и до вицепремиера Дончев и министъра на Регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което отговаря за усвояването на средства по програмите за саниране, в които подробно описах нарушенията и бездействието на местните общински чиновници.

Все още нямам отговор от прокуратурата, но вярвам, че те добросъвестно си вършат работата и като констатират, че са отклонени или неправомерно усвоени публични средства, предстои да повдигнат обвинения на съответните длъжностни лица.

За разлика от лежерните общинари, от кабинета на вицепремиера Дончев и МРРБ се заеха със случая и също очакваме сериозна проверка.

В същото време общински служители се опитват да оказват натиск върху живущите в злополучно санираните сгради и да ги „убедят“ да подпишат, че уж всичко е наред, а евентуални дребни пропуски щели да се поправят гаранционно. Причината за това бързане е, че изтича срокът, в който оперативната програма трябва да плати на строителя…и видите ли, някак неудобно е точно сега да им лъснат мръсните игри:

„Подпишете, че всичко е наред, пък после ще оправим нещата“.

Не, не е наред!

Пропуските не са дребни и тук сериозно мирише на корупция, понеже в проекта пише едно, а контролираният от Общината строител върши друго. Значи някой услужливо си затваря очите.

Покрай тези пропуски могат да се разплетат още много подобни, в които участват едни и същи възложители и строители.

Точно за това не трябва гузно да мълчим, а трябва да питаме:

Реклама

Има ли неправомерно усвоени пари за несвършени дейности?

***

Тодор Попов и Румен Кожухаров участват ли лично в схема за източване на публични средства чрез някои строителни фирми?

***

Защо двамата мълчат и не отговарят на подадените сигнали, знаят ли и за други общински чиновници – техни протежета, които участват в схемата?

***

Инж. Мария Илиева, главен специалист в Дирекция „Строителство, транспорт и околна среда“, участва ли в схема за източване на публични средства, като прикрива некачествено свършени строителни дейности и по друг начин?

***

Имат ли Тодор Попов, Румен Кожухаров и Мария Илиева лична финансова изгода от работата на точно този строител на територията на общината?

***

Колко други обекти строи „Томов Трейд“ ЕООД – гр. Смолян на територията на общината и сред тях ли е и новата спортна зала?

***

Контролира ли някой качеството и има ли лична изгода да се спестяват дейности и материали?

Извинете, ако въпросите са малко неудобни и могат развалят кефа на някой общинар. И кметът, и неговите подчинени бяха длъжни да предприемат мерки и да отговорят. Не го направиха.

Сега очакваме резултатите от проверките на Районна прокуратура и на МРРБ. От Общината вече не очакваме нищо, за съжаление…

Благо СОЛОВ, общински съветник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.