Тълковен речник на празните политическите обещания (или как се вербуват избиратели)

0 2 076

Предвид трудностите, които човек изпитва, за да се ориентира в политическите обещания, прилагаме речник, който да улесни читателите. Така те по-лесно ще могат да разгадаят политическите обещания и техните последствия.

Гласувайте за нас, защото ние носим стабилност

Тъй наречената стабилност е ключово понятие в предизборната програма. То най-общо настоява, че при всеки друг сценарий, ще настане страшна криза, а твоята партия стои като Атлас да държи българското небе да не се стовари върху клетите граждани. Аха да убодеш Атлас и току-виж той изтървал небето, а след това се почва: бедствия, бедност, изолация, корупция. Всички, които не са от нашите, чупят държавата, ние я държим изправена. На нас също ни е зор и ни е неприятно, но в политиката някой трябва да върши и черната работа. За да се запази стабилността са необходими поне 10 години, а после, веднъж запазена, трябва да се пази още 20. Това се казва стабилност.

Гласувайте за нас, защото иначе ще се върнат предишните

Отправна точка на всяка предизборна програма. На власт сме ние, но зад нас, помните, е зейнала бездната на прехода, от която непрекъснато пълзят чудовища, за да се върнат обратно. Ние ги перваме през ръцете и им крещим да си стоят в бездната, нищо, че ние също изпълзяхме оттам. Основната аргументация на Борисов например винаги е била следната: гласувайте за мен, защото ще се върне Станишев, ако не Станишев – Виденов, ако не – Виденов, комунизма.

И разбира се, ако случайно някой то прати в опозиция, се почва същото: гласувайте за нас, защото иначе ще се върне Борисов.

Сбито: някой постоянно иска да се връща, а някой постоянно е на власт, за да му попречи.

Гласувайте за нас, защото само ние ще се справим с коронавируса

Реклама

Или, ако предпочитате обратното – гласувайте за нас, защото коронавирус няма, и само ние ще ви го кажем. Ако в първите месеци на епидемията коронавирусът изглеждаше като надвиснала опасност, днес боравенето с него е евтин трик за натрупване на електорална подкрепа.

Тактиката е: разчертаваш внимателно обществените настроения, проучваш колко хора са готови да се ваксинират, колко нямат търпение да нахлуят в ресторантите, колко са с намалени доходи и обратното, колко са онези, които пандемията не само, че не е засегнала, но е спомогнала за растеж. Оттам насетне е лесно: избираш най-малко заетата ниша и започваш да я ръсиш с бляскавия прах на популизма, докато не придърпаш всички, които мислят същото.

Гласувайте за нас, защото ние пазим интересите на България

Нямаме нищо против, ако не бяхме забелязали, че основното пазене протича с евтини разшервания на пасажи от маргинални учебници, написали нещо действително абсурдно, но твърде дребно пред решаването на огромни проблеми като образование, здравеопазване, икономика. Изправянето срещу тях обаче има два основни негатива: трудни са за решаване и още по-трудно трупат патриотичен вот, който се екзалтира много повече от дребни акции от първия вид.

Гласувайте за нас, защото за пръв път участваме в политиката и кадрите ни са неопетнени

А дали е така – #КОЙ ще ни каже? В началото всичко изглежда добре, после при по-обстоятелствен преглед на кадрите започваш да забелязваш познати лица. Ето, ето, бивш министър от отдавна забравен кабинет. А този, кой беше? А, да – бивш кмет на отдавна погубен град. Този пък – да, ето този е най-големият – успя да участва във всички партии от ДПС до ГЕРБ, написа книги първо във възхвала, а после в отрицание на всяка от тях, а сега доволно се е намърдал в новата формация, понеже „има контакти“.

Когато зададеш въпроса защо този човек все пак е там, получаваш фронтален отговор: защото има опит. Разбрахме. И ние имаме опит.

Автор: Георги Петров

Източник: Actualno.com

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.