US политик, разследващ крадците в ГЕРБ: Всеки политик трябва да спазва закона (САЩ влезе остро на Бойко Борисов)

1 14 916

US политикът Джесика Ким, разследваща крадците в правителството на ГЕРБ, влезе остро на Бойко Борисов за липсата на независима съдебна система и грандиозната корупция, която прояжда устоите на България, предаде репортер на Narod.bg.

Ролята на главния прокурор, въпроса за неговата отчетност и това как да му бъде търсена наказателна отговорност не е единственият проблем на правосъдната система в България и борбата с корупцията.

Това обяви специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ Джесика Ким в дискусия, организирана от Атлантическия клуб. Ким бе изпратена в България след посещение на премиера Бойко Борисов във Вашингтон в края на 2019 г. Изпращането й бе обвързано с американски разследвания за корумпирани български политици и високопоставени чиновници и налагането на санкции срещу тях.

Проблемите са, че като цяло съдебната система не е независима, начинът на сформиране на Висшия съдебен съвет, проблемите с независимостта на медиите и стъпките от страна на политиците, които ослабват независимостта на съдебната система, изброи Джесика Ким по време на дебата.

Реклама

Всички тези причини правели българската съдебна система неспособна да се справи с корупцията по високите етажи на властта, обясни американската съветничка.

Има много модели за реформа на съдебната система, които България може да ползва, не е задължително американският да е най-работещ, препоръча Джесика Ким. Тя обаче подчерта, че в САЩ прокурорите са част от изпълнителната власт, адвокати на държавата, а не равни със съдиите.

Наказателният кодекс на България е на 53 години и е писан за една тоталитарна система, не отговаря на изискванията на демократично общество, посочи още Ким. Прокурорите трябва да получат инструментариума ефективно да разследват сложни престъпления като корупцията и прането на пари, заяви тя.

Освен това трябвало да има добро взаимодействие между прокуратурата и специалните служби и те да работят заедно от самото начало на разследванията.

Политическите лидери, независимо от коя партия са, трябва да зачитат върховенството на закона и постигането на справедлива и ефективна съдебна система да е тяхна обща цел, заяви още Ким. Според нея в момента липсвала вяра в България, че законът се прилага еднакво за всички.

„Корупцията не се лекува като коронавируса с една или две ваксини. Това е дълъг процес, който изисква усилия и воля“, заяви още Джесика Ким.

1 Коментар
  1. МИЛАДИНОВ казва

    ТОВА СА БАНДА РАЗБОЙНИЦИ!!!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.