Журналист от Франция: Как ЦИК прави избори? Такава има само в Москва, това не е демокрация

1 2 082

Като непроницаема и неразбираема за българския избирател определи българската изборна система , което е и причина у нас нищо да не променя, Божидар Чеков, журналист и писател, който през 1968 г. по време на чешките събития бяга от България и оттогава живее във Франция.

За първи път се връща в страната през 1991 г. и оттогава идва често в страната. Винаги гласува в България. Има издадени пет книги.

Защо във Франция никой не оспорва честността на изборите и не говори за манипулации, докато у нас този спор не се е променил повече от 30 години. И се пази мълчание, никой не говори за това, коментира Чеков.

Според него между основните причини е изискването за партиите, които кандидатстват, да представят 3000 подписа и ЕГН-та на хората, а това е възможно само за тези, които са на власт, които имат връзка с предприятия и общини. Нови играчи не могат. А не е здравословно 11 години да си на власт несменяемо, това го няма никъде в Европа. Трябва нови хора, нова кръв, иначе в политиката нищо не се променя. Във Франция е достатъчно партиите да подадат по едно заявление и това е всичко. Също във Франция партиите, които кандидатстват за избори, са от 5 до 10 , а в България са 100. И как да е ориентират хората в дългите списъци от 70 сантиметра за кого да гласуват, така лесно стават грешки.

Реклама

Съществуването на институция като ЦИК е излишно, смята Чеков, във Франция няма такава, и у нас тя по-скоро затъмнява, отколкото да осветлява изборите, както е и с „Информационно обслужване“ на Михаил Константинов. Има ЦИК само във Москва. Това не е демокрация.

Журналистът посочи като проблем и възможност за манипулации и начина на броене на бюлетините. Докато във Франция това е напълно прозрачно, той разказа, че с поискано от него разрешение той е водил в изборна секция във Франция български телевизионен екип, който свободно наблюдава броенето на бюлетините, там това е напълно прозрачно, всеки гражданин може да наблюдава процеса, то у нас, това е абсолютно непрозрачно.

Според Чеков това е особено сериозно за гласуващите в чужбина българи, които са около 30 процента, те гласуват и не знаят, че след това, гласовете им отиват и се броят от ЦИК, който прави каквото си иска, при закрити врати, никой не вижда как става това. И ето ти бат Сали с 800 гласа става депутат.

Във Франция много по-строго се следи адресната регистрация и няма „мъртви души“, каза още Чеков, а тук от 30 години „мъртви души“ гласуват. Значи системата основно е сбъркана.

За тези избори е ясно, че не е възможно да се осъществи промяна, но това, което трябва да се промени, е изборната система у нас, за да се променят и изборните резултати.

1 Коментар
  1. Ангел Петков казва

    Наимник! Ако се променила системата на избори, щели да се променят и резултатите!? Властта в България е превзета от търговци и подлизурки. Каквато и система да се приложи, търговците ще купят подлизурките и резултатът ще е същия. Начело са тримата шишковци – Шиши, Тиквата и Каракачанката им. До там са я докарали, че дори Цветанов – създателя на клиентелисткото гласуване – е възмутен. ( Малеееей, Цветанов възмутен!…) А кои са ГЕРБ – ренегатите от БКП, заедно с отрепките от СДС, както и разни „случайници“ (по Кеворкян).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.