Само в Narod.bg: Милионер до Баце и Котараците лапна скандална поръчка – доставя термобельо на армията за колосалните 110 лв.! (баровецът купил къщата на Емил Костадинов за 4,5 млн. лева)

2 7 670

Семейство милионери от кръга на Бойко Борисов и Котараците лапна блага обществена поръчка, установи разследване на Narod.bg. 51-годишната Веска Атанасова Цветанова и 53-годишният Николай Петров Цветанов стоят зад фирма „Аполо” ООД, която се уреди със скандална доставка на термобельо за армията на колосалната цена от 109,20 лв. за чифт.

Скъпо ще излезе на Министерството на отбраната новото облекло на военнослужещите, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. За целта са заделени над 25 милиона лева, с които ще се купуват шуби, панталони, ризи, шапки, якета, шалове, ръкавици, раници и дори бельо за хладно и студено време.

Обществената поръчка за доставка на термобельо и ризи за носене под бронежилетката е на стойност 4 800 000 лв. без ДДС. В края на декември след класиране на участниците в процедурата по две от обособените позиции – 24 000 броя термобельо за хладно време и 24 000 броя термобельо за студено време, е избрана…фирмата „Аполо“ ООД. Единичната цена на комплект бельо е доста солена – 109,20 лв. с ДДС.

Справка в регистъра показа още, че „Аполо“ ООД на Николай Цветанов често печели обществени поръчки за нови облекла на служителите в силовите ведомства. Преди месец на същата фирма е възложена поръчка на обща стойност 2 140 000 лв. без ДДС за доставка на обувки на Министерството на отбраната.

В края на декември пък е сключила рамково споразумение с МВР за доставка на костюми на обща стойност 1 173 380 лв. без ДДС.

Миналата година премиерът Бойко Борисов и началникът на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски лично посетиха логистичния център на „Аполо“ в София, за да инспектират процеса по производството на защитни облекла за лекарите.

Реклама

Най-голямата част от предвидената сума за нови облекла на военнослужещите ще бъде платена на държавната фирма „Интендантско обслужване“, собственост на военното министерство, която също беше ангажирана от правителство през миналата година да шие предпазни маски и облекла заради пандемията от Covid-19.

Без открита процедура за обществена поръчка с дружеството е подписано рамково споразумение за следващите 36 месеца на стойност 21 955 535 лв. с ДДС., за да изготви и достави полеви и специални работни облека за военните.

В договора са посочени и единичните цени на всяко от изделията. Една зимна камуфлажна полушуба ще струва 230,89 лв., а топлата подплата към нея още 69,19 лв. Направата на хидрофобиран панталон излиза 95 лв., на една камуфлажна риза с дълъг ръкав – 98,78 лв. Изработката на новите шапки ще струва между 19 и 26 лв. в зависимост дали са с козирка.

Най-скъпо е новото работно зимно яке на цена 297,78 лв. Най-евтини пък са ръкавиците и шапките, които излизат по 6 лв. Ще се шият още раници 20 л., които ще струват между 69 и 78 лв. всяка.

Изрично е отбелязано в споразумението, че тези цени могат да се предоговорят след предложение на изпълнителя до Министерството на отбраната при условие, че цената на материалите, използвани за производството, се промени с 10% повече от първоначалното. Основните места, на които ще се доставят новите облекла, са военните формирования в Божурище, Негушево, Радко Димитриево и Варна.

Narod.bg научи още, че фирмаджията на Баце Николай Цветанов преди шест години купил къщата на Емил Костадинов в „Бояна” на ул. „Беловодски път” за рекордните 4,5 милиона лева. Преди десетина години пък баровецът подарил на жена си магазин за дрехи на „Витошка” за 2 милиона лева, в окйто отделно налял няколкостотин хиляди за луксозен ремонт. преди 10 години

2 Коментара
  1. ivosav казва

    И всичките тези милиони за някаква си армия , която дори не знае защо съществува.

  2. Hoвак Hoвeв казва

    То българският аскер е все от свръх-едрогабаритни шкембести екземпляри (търбуси с ранно пенсиониране), които не могат да се вместят в нормално бельо, дрехи и униформи! За това трябва спец-поръчка ръчна изработка с свръх-разход на материали – особено за боса им ДС-Ванче караПрас, на който 3,5 години не могат да му натъкмят полеви дрехи по габаритите на търбуха му!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.