Германска медия: Държавата на ГЕРБ работи за ДПС и Ахмед Доган

0 2 551

Държавата под чепика на Бойко Борисов работи в услуга на ДПС и почетния му председател Ахмед Доган. Това гласи анализ, публикуван от авторитетната германска медия „Дойче веле”. Предлагаме ви пълния текст, който достатъчно добре описва задкулисието, което вождът на хунтата ГЕРБ отчаяно се опитва да прикрие:

Актове на Върховния административен съд (ВАС) и законодателни промени, инициирани в 44. Народно събрание, за пореден път пораждат съмнения, че висши български институции действат в интерес на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Отхвърляйки решение на Бургаския административен съд, наскоро ВАС блокира премахването на придобилата скандална известност двуетажна постройка на тъй наречения „плаж на Доган”. По същество ВАС върна и шансовете на сочените за близки до г-н Доган фирми „Стрейтлайн” (официалният собственик на сградите на сарая) и „Хермес солар” (собственик на земята, върху която е направен) за придобиването на шосето към „летния курорт” на почетния председател на ДПС.

През април 2020 общинският съвет в Бургас взе спорно решение, което промени собствеността на пътя от публична в частна общинска. Тогава бяха одобрени и предварителни договори за прехвърляне на въпросния път на частните дружества. Последва жалба от частни лица срещу решението на общинския съвет. А през юли 2020 акцията на Хр. Иванов в „Росенец“ освети скандалните имоти на г-н Доган и стана катализатор за антиправителствените протести, които застрашиха оцеляването на управляващата коалиция.

Решение на бургаския административен съд обяви двуетажната сграда в „Росенец” за събаряне; бяха отхвърлени и претенциите на двете фирми към шосето. По-късно обаче това решение на практика „падна” във ВАС, макар арх. Тихолов (представителят на „Стрейтлайн”), сочен за близък до г-н Доган, да не е представил нотариален акт за собственост на сградата на плажа – т.е. не е ясно какъв е правният му интерес да обжалва събарянето на постройката.

Близки на Доган фирми отново в играта

Любопитен факт: президентът Радев, който подкрепи исканията за оставка на кабинета „Борисов 3” и главния прокурор Гешев (смятан за фигура, издигната от ДПС), върна на „поправителен” както г-н Гешев, така и кандидата за председател на ВАС Георги Чолаков, към чиято работа като съдия и някои сключени от него имотни сделки бяха отправени критики в медиите.

Въпреки това Чолаков все пак оглави институцията. В началото на тази седмица той заяви, че трите дела за лесопарк „Росенец” не са разглеждани по същество от ВАС, а само по допустимостта на жалбите. Всичко друго по темата, публикувано в медиите, било „опити за внушения”. Тези думи обаче не променят факта, че с действията си дотук ВАС де юре и де факто „връща в играта” фирмите, сочени за близки до г-н Доган.

Реклама

В края на 2020 група депутати от ГЕРБ внесе промени в Закона за рибарството и аквакултурите, които, според Хр. Иванов, неслучайно отварят вратичка за узаконяването на незаконната постройка на плажа в „Росенец”. Според промените, строеж или части от строежи, които са сгради за сезонно ползване и граничат с рибарски или специализирани пристанища, не подлежат на премахване и са допустими.

Преди дни парламентарната комисия по земеделие внезапно отложи спорните поправки с мотива, че не са съгласувани с ЕК. Освен от БСП и „Воля”, от ДПС също настояха за отлагането. Последното може да изглежда като куриоз, ала вероятно става дума за маневра или финт, за да се разсеят подозренията около нормативния акт.

Опозиционна партия, която управлява

Вече трябва да сме свикнали с парадоксалната природа на ДПС, която разкрива силен контраст между същност и фасада: опозиционна партия, която управлява; либерална формация, която функционира като политическа пирамида; стожер на евроатлантизма, за който обаче има данни, че лобира за руските интереси в България.

Не е тайна, че мнозина по висшите етажи на ключови български институции отдавна са взели присърце и упорито се грижат за интересите на г-н Доган. Протестите срещу корупцията и олигархията в България целяха да разбият добре смазания, функциониращ модел ГЕРБ-ДПС. В отговор тогава министър-председателят Борисов освободи министри, сочени за близки до иначе „опозиционната” ДПС, а държавната охрана на г-н Доган и г-н Пеевски бе свалена. На повърхността, поне някои висши институции бяха „прочистени” от „пипалата” на движението.

Симбиозата ГЕРБ-ДПС остава

На базата на това какво ще се случи с готвените промени в Закона за рибарството, както и какво в крайна сметка ще отсъди Темида за сараите, ще можем да оценим реалния резултат от протестите през лятото на 2020, в частност дали ДПС продължава необезпокоявано да ловува в мътните води на българската политика. Това ще бъде лакмусов тест за мястото на партията на Доган в политическия процес.

От всичко, което сме видели до този момент от движението и ГЕРБ, отсега се изкушавам да прогнозирам, че едва ли интересите на г-н Доган ще бъдат сериозно накърнени, а партньорството между двете формации ще продължи да процъфтява и в следващия парламент.

Коментар на Петър Чолаков за „Дойче веле”

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.