Пак грабеж: Далавери в Стара Загора със спортната зала за 25 млн. лева! Кметът от ГЕРБ Живко Тодоров се прави на ощипан, не знаел нищо

1 3 921

Пореден грабеж и очеваден конфликт на интереси покрай бъдещото „спортно бижу“ на Стара Загора още преди да започне изграждането на залата за колосалните 25 млн. лв.! Кметът от ГЕРБ Живко Тодоров обаче се направи на ощипан, че не знаел нищичко по казуса…

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) установи наличието на този факт в провелия се конкурс за идеен проект за спортна зала „Арена Стара Загора“. Според решението на КЗК заелият първо място проект с ръководител проф. арх. Валери Иванов, както и този на четвърта позиция – на арх. Ивайло Петков, са в конфликт на интереси с трима от журито.

Причината – всички те са преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и на практика колеги оценяват колеги. Проблем нямаше да има, ако този факт беше публично деклариран от някой от петимата от тях, но нито един не го е направил. Възможно е това да се дължи и на незнание на Закона за конфликт на интереси. Но КЗК е категорична, че кметът на Стара Загора трябва да прекрати процедурата.

На нарочно свикана пресконференция в понеделник кметът Живко Тодоров обеща, че ще направи това. Общината няма да обжалва решението на КЗК, но архитектите Валери Иванов и Ивайло Петков имат право да го направят, каза кметът. По тази причина местната администрация ще изчака да изтече предвиденият срок за обжалване. „Ако жалба не бъде подадена, ще издам заповед за прекратяване на конкурса“, каза Живко Тодоров. Така кметът на Стара Загора сложи точка на въпроса, който се дискутира през последните дни в града на липите.

„Това е пример как „висококомпетентното“ жури предаде доверието на кмета.  Става въпрос за председателя на журито проф. д-р инж. Иван Марков- ректор на УАСГ, проф. арх. Иван Данов – ръководител катедра „Жилищни сгради“ в УАСГ и проф. Бойко Кадинов – ръководител катедря „Обществени сгради“ в УАСГ“, коментира арх. Банко Банов пред Mediapool, който е вносител на жалбата в КЗК.

Тя се поддържа още от втория премиран проект на арх. Димчо Тилев, както и от арх. Петър Киряков, става ясно от решението на КЗК. Негласно се поддържа и от другите участници, твърди арх. Банов. Другите участници обаче не са представили становище пред КЗК.

Конкурсът за идеен проект на „Арена Стара Загора“

Въпреки че е шестият по големина град у нас с население от около 170 000 души, Стара Загора няма голяма спортна зала, която да става и за концерти. Така през 2019 г. по време на откриването на най-новия парк „Артилерийски“, на мястото на бившите казарми, премиерът Бойко Борисов спонтанно възкликва колко хубаво ще е, ако тук има едно „спортно бижу“. Това разказват участници при откриването на парка, в който държавата инвестира 5 млн. лв.

С тази неволна или волна реплика на премиера е задействан проектът, за който от години мечтаят хиляди жители на града. Първоначално правителството отпуска 4.5 млн. лв. за да бъде направен проектът и така в края на 2019 г. – на 30 декември, е обявен открит конкурсът за идеен проект на многофункционална спортна зала.

Той предизвиква голям интерес в гилдията, защото у нас се правят малко архитектурни конкурси, още повече открити. В надпреварата се включват 13 кандидати, като до оценяване са допуснати разработките на 10 участника.

Архитект Банов разказва, че всеки един от кандидатите се е подготвял много сериозно за конкурса, който чакали с нетърпение. Инвестицията в изработването на един проект на всеки кандидат струва не по-малко от 5000 лв. Това са средства, които архитектите сами си осигуряват и не се поемат от общината, каза арх. Банов.

В същото време обещаната премия е 20 000 лв. за първо място, 10 000 лв. – за второ място и 5000 лв. за трето място.

Журито и победителят

Проектите на кандидатите се оценяват от жури с председател проф. д-р инж. Иван Марков – ректор на УАСГ. В него влизат още проф. д-р арх. Иван Данов – ръководител катедра „Жилищни сгради“ в УАСГ и бивш министър на инвестицонното проектиране в кабинета „Орешарски“, проф. д.н. арх. Бойко Кадинов – представител на Камара на архитектите в България и ръководител на катедра „Обществени сгради“ в УАСГ, арх. Божидар Хинков – представител на Съюза на архитектите в България, Красимира Чахова – заместник-кмет на Стара Загора, главният архитект на общината Виктория Грозева и Мария Боянова – началник отдел „Обществени поръчки“ в община Стара Загора.

Журито не знае кои са участниците в конкурса. Техните проекти са номерирани с буква и число. Презумпцията е оценителната комисия да не бъде повлияна по никакъв начин. Узнават имената им чак след като дават точките. Именно тогава, съгласно условията в конкурса, са можели да отстранят класираните на първо и на четвърто място участници, но по неясни причини не са го направили.

Така на първо място журито класира проекта на софийското дружество „Атек-ВД“ ЕООД  с ръководител проф. Валери Иванов, в което участват още арх.Калоян Колев, инж.Цветан Георгиев и инж. Николай Милев. Идейният им проект за „Арена Стара Загора“ създава алюзия за летяща чиния, кацнала в парка. Cгpaдaтa щe бъде на 5 нива и ще oбeдинявa фyнĸции нa cпopтнo cъopъжeниe c ĸaпaцитeт от 5200 ceдящи мecтa, ĸoнцepтнa зaлa и бизнec зoнa c ĸoнфepeнтeн блoĸ, xpaнeнe и paзвлeчeния и peĸpeaция.

Реклама

Второто място е за „Тилев Архитекти“ ЕООД, а третото – „АТМ“ ЕООД от София.

Кметът Живко Тодоров се съобразява с решението на журито и на 15 октомври 2020 г. издава решение.

Обжалването

В края на октомври 2020 г. обаче решението е обжалвано от консорциум „Архитектурно бюро Авангард“ ООД – „МерджСтудио“ ЕООД.

Арх. Банко Банов, собственик и управител на „Авангард“, казва, че решението му да обжалва е било принципно. Неговият проект е класиран на седма позиция. Жалбата му не е насочена само срещу класирания на първо място проект, но и този на четвърта позиция – на „Десет архитекти“ ЕООД на арх. Ивайло Петков, който е асистент в УАСГ.

Според арх. Банов не е морално да оценяваш проектите на свои служители, заедно с чужди проекти.

„Освен това, с поведението си защитих обществения интерес на старозагорци, защото премираният конкурс не беше най-добрият. Трябваше да има обществено обсъждане на предложенията на всички кандидати. Да се даде думата на старозагорци и те да гласуват кой проект да бъде реализиран. Колкото и да звучи нескромно, мисля че щях да спечеля“, каза арх. Банов пред Mediapool.

Той не приема тезата на кмета на Стара Загора, който хвърли отговорността на участниците в конкурса. Според Живко Тодоров участниците е трябвало да обявят публично, че са в конфликт на интереси с журито, но не го направили

Според правилата на конкурса обаче общината има право да отстрани членове на журито, които са в конфликт на интереси с участниците, но също не го е направила. Освен това и журито е имало право да ги отстрани от конкурса, след като бъдат разкрити имената им, става ясно от решението на КЗК.

„На практика кметът е насаден на пачи яйца от хората, на които е гласувал доверие. Но той е много дипломатичен и етичен. Не участниците, а журито опорочи конкурса“, каза още арх. Банов.

Преосмисляне на проекта

Докато тече сагата с конкурса правителството отпусна още 10 млн. лв. през 2020 г. за строителството на сградата. Така общата сума, дадена от държавата, достигна 14.5 млн. лв. при нужни 25 млн. лв. Живко Тодоров увери, че тези пари няма да бъдат загубени, а на архитектите не е платено нищо.

Междувременно в Общинския съвет на Стара Загора съветникът от „Възраждане“ Искра Михайлова отвори дебат дали градът има нужда от толкова голяма и скъпа обществена сграда, защото след нейното построяване стои въпросът за издръжката и управлението ѝ. Причината е, че кметът не е представил бизнес план как ще се издържа сградата след това.

Съмнения предизвиква и искането на кмета за обявяването на проекта за първостепенен за града. Това се прави с цел да се скъсят редица срокове, свързани с издаването на разрешение за строеж, обществени обсъждания и т.н.

За да разсее всички спекулации Живко Тодоров обяви, че предстои провеждането на среща с представители на Камарата на архитектите за изготвяне на задание за обявяване на обществена поръчка за изготвяне на технически проект на многофункционална зала. По време на тази среща ще бъде обсъдено дали да бъдат запазени сегашните параметрите на залата или да се намалят.

А докато процедурите минат, ще приключат и парламентарните избори на 4 април, правителството може да се смени и Стара Загора пак да остане без „спортно бижу“, казаха жители на града пред Mediapool.

1 Коментар
  1. Едуард Петров-Едо казва

    Сега! Тук вие пишете с големи подробности ЗА ГРАМАДНИТЕ ИЗМАМИ НА БОРИСОВ И ЦЯЛАТА МУ КЛИКА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ, КРАДЦИ В ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ, УБИЙЦИ НА ДЪРЖАВНОСТТА – ВСИЧКИ ДО ЕДИН -БЕЗБОЖНИЦИ ЛИЦЕМЕРИ! Тези морални нищожества, който като мухи са се покатерили на ЛАЙНОТО Борисов И ЛАПАТ ЛИ ЛАПАТ ФЕКАЛИИ! Големият писател Ф. Достоевски казва нещо важно: ,,Народ, без Иисус Христос, отива към подивяване!“ ГОЛЕМИЯТ ВЪПРОС СЕГА Е ОТ ДУХОВНО ЕСТЕСТВО: Как целокупният български народ отново да се Християнизира, но не номинално, а на Дело и в Действителност! На няколко места в Библията е писано: ,,Страх, силен респект от Бога, е Начало на Мъдростта!“ БИБЛИЯТА Е НАЙ-МЪДРАТА КНИГА И НАРОД, КОЙТО Я ПРЕНЕБРЕГВА, ЩЕ ПОТЪНЕ КАТО ВОДА В ПЯСЪК! НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТХВЪРЛЯТЕ СВЕЩЕНОТО ПИСАНИЕ, ДА СИ ПРАВИТЕ, КАКВОТО ВИ СКИМНЕ И ДА ИМАТЕ ДОБРА, ЧЕСТНА, СПРАВЕДЛИВА И ПРОСПЕРИРАЩА ДЪРЖАВА! ПОЛИТИЦИ, ПОЛИТИЦИ, ЧУКУНДУРИ! КОЙ ВИ ВАЗИ ТАМО ТУРИ?!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.