Престижно издание показа в цифри как властта затрива българите! С това темпо България ще приключи с ваксинирането през 2040 г.

1 2 519

С темпото, с което властите в България поставят ваксини срещу коронавируса напоследък, целта да бъдат ваксинирани 70% от цялото население над 18 години ще бъде постигната през август 2040 г. Препоръката на Европейската комисия е това да стане до края на лятото на 2021 г.

Изчислението е на „Политико“ и има за цел да илюстрира колко бавно започва поставянето на ваксини в ЕС в първия месец от кампанията. Заключението е на базата на средния брой ваксинирани дневно през последните 7 дни преди публикацията от 22 януари. За България става дума за 1139 дози и ако страната иска 22 септември 2021 г. да постигне целта да е поставила по 2 дози до постигане на минималния посочен праг за колективен имунитет, ще трябва да увеличи броя на дневните ваксинации 29 пъти – до 33 368 дози на ден.

Таблицата показва процента възрастни, които ще бъдат ваксинирани до лятото, ако се запази броят на ваксинациите на ден, каквито са в момента.

Как е отнесено това към ситуацията в България

Това не е прогноза, защото не включва очакваните стотици хиляди дози от ваксините на Pizer/BionTech и Moderna, които България очаква през следващите месеци. Не е калкулирано и очакваното още тази седмица – на 29 януари – одобряване на продукта на AstraZeneca, и на други ваксини в следващите месеци. Не е изпозлзван и проблемът с намалените от Pizer доставки, за чието нормализиране се твърди, че ще започне от 15 февруари. До промяна в темпото на ваксиниране се очаква да доведе и отпускането от правителството за всеки медик на 10 лв бонус за всяка поставена доза.

Таблицата показва кога се очаква всяка държава да достигне 70% ваксинирани възрастни. Както виждате България е най-отдолу, а датата е август, 2040 г.

С така използвания метод изчислението показва, че в края на септември България ще е ваксинирала 3% от целевата група. Оптимистичната – според Тодор Кантарджиев, прогнозата на правителството на Бойко Борисов е за 2 милиона ваксинирани българи до края на август, което обаче е малко над половината от тези 70% от споменатите над 18 години.

Реклама

И все пак разликите в това как са започнали, макар и на различни дати от Коледа насам, националните кампании показват впечатляващи разлики.

От всички страни в ЕС най-добре с темпото се представя малката Малта – ако поддържа същото темпо на 22 септември ще е защитила 37% от групата и към май 2022 г. ще е ваксинирала 70% от пълнолетното с население. Верятно мнозина ще е изненадат, но втора е Румъния – 26% към 22 септември и приклчване с кампанята през декември 2022 г.

И други страни трябва да се замислят за бавния старт – за постигане на поставената цел Латвия трябва да увеличи поставените всеки ден дози 17 пъти, Италия – 10 пъти, Унгария – 9. Средният показател за целия ЕС е 5 пъти.

Павел Вълнев: Властта дължи спешно обяснение за последното място по ваксинации в Европа

Абсолютно възмутително е България да заема последното място по ваксинации на стария континент! Твърде много последни места се събраха, при това – по въпроса за свещеното право на живот, написа в социалната мрежа Фейсбук зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев.

Според него това говори много за страна-член на Европейския съюз. „Очевидно народът е в Клуба на демократичните държави, но управляващите са извън него. Тук са излишни сравненията с други.“

Вълнев е категоричен, че властта дължи спешно обяснение на хората.

„Управляващите трябва да кажат веднага как ще поправят това драматично развитие с ваксините. Ако чакаме на техните досегашни планове, ваксинацията ще завърши през 2040 година…“, пише още Павел Вълнев.

1 Коментар
  1. Доберман казва

    3% ваксинирани!!!!!!! Майко мила, че ние сме до никъде. Това незабавно трябва да се оправи,. Ехо, хора от правителството този проблем пак ли ще го подминете

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.