Дигиталният монопол ражда реален терор – ако нещо е безплатно, значи цената си ти

0 1 771

Онлайн независимостта е безценна дори в този „свят без граници“

В тези объркани времена за едно нещо всички са единодушни – в ход е първата в историята дигитална гражданска война. Дали тя е справедлива, завоевателна, освободителна или смешна – нека историята реши. В момента няма значение дали се радвате за победата на здравите сили над превратаджиите в Америка, или скърбите за изтриването на камеото на Доналд Тръмп от “Сам вкъщи 2” – фактите са си факти, те са видими и безспорни – тече дигитално заличаване на хора.

Зукърбърг бил дал заден, върнал профила на бай Дончо – все тая. Важното е, че в един момент 13 технологични компании залпово започнаха дигитално триене на хора. Това направи негативно впечатление дори на някои европейски лидери. 

Ако през последните 10 г. бързо и доброволно станахме абсолютно зависими от социалните мрежи, сега наблюдаваме как същите тези мрежи, по собствени правила, изтриват нашето онлайн съществуване, което се е превърнало в огромна част от нашето Аз.
Ако в първия момент социалните мрежи трупаха информация за вас, във втория я продаваха, то в третия етап вие станахте ненужни. Дигитализирането има цена и тя не е просто че ще ви хакнат лошите хора. Цената на дигитализирането ви сте вие. Както казват в “Социалната дилема” –

ако нещо е безплатно, значи цената си ти

Какво толкова – изтрили някого от фейса, голяма работа, ще кажат неразбиращите. 

Не е така – изтриването не е само онлайн – дигиталното заличаване на тръмпистите доведе до финансово откъсване – един куп фондове, фондации, банки… отказват финансиране на дигитално изтритите. Наблюдавахме и следващата стъпка – лишаване от реални права – Тръмп не бива да се кандидатира никога повече, дайте да го импийчнем.

Защо се случва това? 

Защото може да се случи. Само в sci-fi филмите, в света на победилия комунизъм и в мечтите на крайните либерали ние живеем в свят, в който нещата трябва да се случват правилно. Да живеем заедно, да се обичаме като братя, да сме равноправни и т.н. В този свят няма нужда от държави, религии, езици и т.н., а суверенитетът ти е изнесен някъде навън.

В този свят на победилия разум всички искат да има общи дигитални системи. Да се позиционираме през GPS. Да си общуваме през FaceTime, да пускаме мъдри мисли през Twitter и да се срещнем с отдавна забравени другарчета през Facebook. 

Кой е против това? Кой? Никой, разбира се! През последните 10-15 г. преживяхме истинска научно-техническа революция, която ни даде всичко това – светът е в лаптопа ни, твоят GSM е по-добър от компютрите, с които пратиха хора на Луната. Факт.

Само че това не е достатъчно. Ако нещата не са структурирани правилно, ако такава огромна власт се използва за политически или бизнес цели – язък за технологическата революция. Плюсът се превръща в минус. Гордостта от успехите става трагедия.

Оказва се, че някой може да ти дръпне бързо дигиталния шалтер и единствената ти форма за изява да стане лепенето на флаери по улиците. 

По-важната новина е друга – подобни глобални удари ясно показват, че глобализацията куца. Щом нещата се доближават до цифров терор, положението не е добро.

Оказа се, че днес

Реклама

дигиталната независимост е безценна в този „свят без граници“

А днес зависимостта е пълна. Има милиони приложения, имате прекрасен смартфон, но достъпът до всичко минава през App Store, Google Play и Fire OS. (Тръмп направи гигантска услуга на китайския гигант Huawei, който бе принуден да създаде наскоро HarmonyOS). 

Това е, други няма. На практика само САЩ и Китай могат да стигнат до вас през телефона ви. Ако те не ви искат, нямате достъп до пазара. Защо другите не направят нещо подобно, е ясно: А) защото не искат – за какво им е, като има работещи продукти; и Б) защото не могат. Да сте чували за германска мобилна операционна система? Сигурно сте чели някъде за руската операционна система „Елбрус“, за Aurora OS, Rosa Desktop OS, за Synergy. Всички тези продукти се работят от десетина години и не са мръднали извън военните компютри. Руснаците имат добри продукти. Примерно – Яндекс. Продуктите на Павел Дуров наистина са добри и е пълно безумие фактът, че руснаците се опитваха да ги закрият, вместо да му дадат ордени, да го направят народен артист и т.н., абе, всичко, което трябва. 

По подобен начин стоят нещата в десетки ниши на технологичния свят

Прекрасен пример е GPS – един чисто американски продукт, който преди 20 г. престана да бъде военен и вече е нещо естествено, даденост за всички нас. Можете да се позиционирате на картата благодарение на американците. Но какво ще направите, ако някой някъде реши, че сте непоследователен демократ, че сте гаден русофил или пък превратаджия на Тръмп, и ви спре навигацията? Ще се ориентирате по звездите? Не може да стане? Сигурен ли сте? 

Слава богу, някои хора не мислят, че това е невъзможен сценарий – Русия все още доизгражда своя GLONASS, Европейският съюз – своята Galileo, китайците са готови с BeiDou. Т.е. хем пак имаме прекрасен, работещ продукт като GPS, хем всички мислят алтернативи. 

В този ред можем да говорим за интернет и операторите от първо ниво, за World Wide Web – един продукт, измислен от английски инженер и реализиран от Европейската организация за ядрени изследвания, който бе американизиран през World Wide Web Consortium. 

Голямата опасност не се крие в това, че всички оръжия в дигиталната война са в ръцете на американците – тези години прекрасно се видя, че няма такова нещо като „американците“ – едно е да си демократ от Калифорния, друго е да си републиканец от Тексас. Проблемът е в правилата. На практика случващото се в Америка около Тръмп показва, че държавата не действа, нейните правила не работят, тя е полумъртва. Но вместо свобода от робството на държавата се ражда нова дигитална държава, която налага нови правила. Тръмп не е осъден от съд, но е наказан от дигиталната държава. Ама това са частници, те могат и трябва да имат правила. Така е. Но ако ми казвате, че Facebook, Twitter и Amazon имат еднакви правила, еднакви интереси и еднакви възгледи за обществото и всички тези неща просто случайно съвпадат с позициите на Blue Cross Blue Shield, Bank of America, Berkshire Hathaway Energy, Ford, AT&T, Bayer, Walmart, JPMorgan Chase & Co и всички други, които се включиха и в дигиталното, и във финансово заличаване – значи не сте гледали този филм въобще. 

Решения има

Светът може да контролира такива големи гиганти като днешните социални мрежи.

Още преди 130 г. американците са измислили как – чрез въвеждане на силно антимонополно и антитръстово законодателство (Sherman’s act). Под неговия натиск е падал кой ли не – Standart Oil на Рокфелер е разделен на 34 компании заради това. Microsoft се отказа от монопола върху Internet Еxplorer заради това.

Светът не се е променил – монополът – икономически, политически или дигитален, пак ще ражда безумства. Пазарът пак ще дава в крайна сметка здрава конкуренция и растеж. 

Накратко – няма свобода без независимост.

Автор: ПЕТЬО ЦЕКОВ

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.