10 начина да се премести властта от единия джоб в другия

0 2 282

Сега, когато третият мандат на ГЕРБ клони към своя успешен завършек, вече имаме натрупано историческо знание как на два пъти стомната се счупи, но на третия път остана здрава до края на гаранционния срок. Затова е време и за някои обобщения, които могат да са от полза на всяко бъдещо управление, което иска да се впише в предвидения от законите ни график и да влезе у историята с 200 км/ч. 


Пък после нека си дуднат враговете – важното е, че мандатът е избутан. 
Ето и списък от 10 трика, с които умелият властови водач може да се задържи на руля на държавната джипка до края на магистралата. 
***
1. Конституционствувателствувайте и великонародосъбирайте. Това е един от най-времепечелещите ходове за всеки сериозен лидер – да метнеш конституцията за поправка, ама без да се пънеш да я поправяш. Дай там да се забавляват с конституционни текстове юристи от ранга на Деси Атанасова (Тежката артилерия), Данаил Кирилов (Мисловник) и някоя сгодна муцунка сладка, широко известна в малката си парламентарна група. Първо кажи фаталистично: ей това важно нещо конституцията да оправя, само да гласува парламентът свикване на ВНС и веднага подавам оставка, на мен също не ми се управлява! После откривай, закривай измислени Комисии по новата конституция, питай Конституционния съд за всякакви тъпотии, пускай по телевизорите пържолници и теменужки да говорят врели-некипели за рестарт и обновление – а пък времето лети все по-далеко и няма връщане назад. Ей го де е – свърши мандатът! 
2. Шибни бизнеса на някой от шайката, изгони го от големите пари, прати му прокуратура, ДАНС, НАП и багери, обяви го за Враг номер 1. Това е ходене по тънък лед и никога не знаеш дали няма да ти счупи зъбите някой по-костелив орех, но пък с държавен разбой се печелят най-бързи пари. Вярно че колиш златната кокошка, ама другите играчи гледат и вече си имат едно и второ наум. Страхът е голям приятел на снишаването! Бъди бурята в сърцата на бизнесиграчите. 
3. Укрепвай срутища и давай строги разпореждания от вида: тука искам да е като картичка! Бой с пачките през устата на строителя, юруш на обекта за трудов подвиг! Ама гледай да не ти падне на главата някоя скала, докато се хвалиш с направеното. То винаги могат да кажат експертите – укрепването предотврати много по-голямо срутване! Ама ако малкото срутване се случи над главата ти – отиде и мандат, и стабилност, и камилата, и камиларят. 

Реклама

Борисов спешно подпря с 6 млн. лева срутището по пътя за Рилския манастир. Три пъти се снима там с джипката и добре че не улучи лош момент! И мандатът продължава напред.  
4. Не се смущавай, когато строежите ти се разпадат, още докато ги откриваш. Те се разпадат, ти нариваш в изкопа още един самосвал пари, пишеш анекс на анекса, глобяваш хазната, работниците имат работа, бизнесмените доволни, продължаваме напред. Ако някой не е доволен, имаме и други форми на психологическа помощ (вж точка 2).
5. Много не задълбавай в разни там Акт 15, Акт 16. Нашите славни деди да не би да са строили с Акт 15 и Акт 16! Бумащина и формалности, важното е да се снимаме на обекта и да не падне нещо по време на откриването. 
6. Поддържай язовирите и реките в такова състояние, че или да няма вода, или при първия по-силен дъжд да се наводнява. Когато хората са заети да си отводняват, не им е до сваляне на правителство. Ако те питат за някакви диги защо ги няма, разсърди се и кажи да не те питат такива работи, и напомни, че парите не извират като гейзер. 
7. Премести си парите от едното чекмедже в другото. Премести нещо от единия джоб или крачол в другия. Премести парламента. Мести пешки тук и там, това успокоява съзнанието и човек може да потъне в държавнически мисли, да заспи и да се събуди на готов завършен мандат. 
8. Върти тръбите във всички посоки, както кючекчийка-гевендийка си върти ханша. В тая игра най-важен е балансът на подпирането. Ако успееш да угодиш едновременно на Тайпи, Володя и Доналд – ей го мандата на финалната права. Понякога казвай мъдрости от сорта – където има тръби, няма войни. Точно като в Сирия. Там няма нито една тръба, за която да не се бият мирните енергетици.
9. Купувай скъпи играчки от готините батковци, а те ще те пазят от гамените. Самолети от бъдещето, кораби, хеликоптери, джипки за милиарди – това са все разумни инвестиции в мандата. Само да не изпуснеш някой хеликоптер да ти го вземат за медицински цели или за планинско спасяване. Дръж си хеликоптерите под своята мишница, за да ги даваш, на когото прецениш – по заслуги и по целесъобразност. 
10. Премести светлите и топли мощности на АЕЦ „Белене“ в Козлодуй. Поръчвай през няколко години доклади на БАН за ядрената енергетика, ама им подсказвай какво да пишат, защото си большой учёный. Не бързай с Акт 15 и Акт 16, то мирният атом не е заек да избяга. 

Автор: Г-н Балев

Източник: „СЕГА“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.