Коментар: За едно е права Сачева – бюрокрацията е малоумна

1 1 882

Автор: Диляна Димитрова, в. Сега

ФАКТ: След почти два месеца локдаун, за който според премиера Борисов трябваше да бъдат похарчени не по-малко от 350-400 млн. лв. за компенсации, едната мярка още не е тръгнала, а по другата са раздадени едва 1,3 млн. лв., а единственото регулярно плащане към фирмите е по въведените миналата година програми.

При подадени заявки за почти 40 хил. служители по схемата за 24 лв. дневна компенсация са платени 1, 3 млн. лв. на 12500 души, съобщи социалната министърка Деница Сачева в понеделник. За това, според нея, вината е в огромния брой сгрешени банкови сметки, което налага непрекъснато да се поправят платежни. За забавянето с другата нова мярка – компенсиране на 20% от оборота, виновна е ЕК, че почива по празниците, вместо да даде нотификация.

Според Сачева една трета от фирмите в „Хотелиерство и ресторантьорство“ са изсветлили договорите си, за да получават компенсации.

КОМЕНТАР: Социалният министър не за пръв път твърди, че мерките ни са хубави, но получателите им са криви. В първата седмица на локдауна, когато в правилата излязоха кусури, Сачева обяви, че мерките са адекватни, но са прекалено много и работодателите не могат да ги осмислят. За проблемите с мерките обаче има очевидни причини в условията и процедурите, по които не работят.

Реклама

От самото начало бе ясно например, че компенсации от 24 лв. за декември ще има най-рано от 15 януари нататък заради заложените в постановлението на МС срокове. Но правителството лъга хората, че ще им плати за празниците. И в момента хиляди хора без работа нямат право на помощи, защото тяхната дейност е пропусната в кръга за подпомагане, определен в заповед на министъра.

Тази заповед бе променена два пъти и въпреки това в нея отново няма място за продавачка в училищна лавка, например.

Десетки родители в принудителен неплатен отпуск също знаят отлично кой е крив и кой – прав за мерките – те изчакаха почти два срока дистанционно обучение, докато правителството улучи работещи условия за подпомагане.

Министър Сачева е права в едно – ориентирането в безчет променящи се в крачка изисквания наистина е сложно.

Но не хората са виновни за това, а неспособността на администрацията да излъчи ясни указания и освободени от бюрокрация правила. Затова на места до последно искаха служебна бележка за нещо, известно на цялата държава – че детските градини са затворени.

За тази бюрокрация и тази нечувствителност към гражданите, уви, няма нито мярка, нито компенсация.

1 Коментар
  1. ???? казва

    „Другарко“ Сачева,ЗАЩО за „тавана“ 240 лева,а за МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ 50 лева????

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.