Павел Вълнев и най-успешните българи в САЩ: Време е България да изплува от блатото на най-бедната и корумпирана страна в ЕС (СНИМКИ + ВИДЕО)

10 13 717

Чикаго вече участва активно в политическия живот на България, след като стотици от най-успешните ни сънародници отвъд Океана се включиха в учредяването на новата партия „Републиканци за България“, която ще опита да промени статуквото, за да не бъде България най-бедната и корумпираната страна в ЕС.

Заместник-председателят й Павел Вълнев, който е собственик и на най-голямата транспортна компания тук – „Америфрейт системс“, последва примера на американските политици и се срещна с представители на бизнеса, културни организации и училища, за да чуе идеи за развитието на България, предаде bg-voice.com.

„За да сме извън България, това означава, че нещо не ни е харесвало, и сега бихме искали да бъдем в крак с времето и да го направим и да бъде по-добро“, казва Кина Бъговска, един от основателите на Българо-американския център за културно наследство в Чикаго. Тя беше част от поканените на срещата в офиса на „Америфрейт системс“.

Срещата на Вълнев дойде часове след като вицепремиерът Валери Симеонов възмути българите в чужбина с поредно нагло изказване:

„Който толкова много държи на представително управление в България и иска да участва в избора на това управление, да си хване самолета и да дойде в България. Няма друго решение“, заяви Симеонов в ефира на проправителствената Нова Тв.

„Възмутена съм, обидена съм. Българите в чужбина не сме стока за българските политици да идват тук, да ни събират, да ни говорят едни глупости и после да не ни зачитат.

Мисля, че е грозно и жалко г-н Симеонов да каже, че ние трябва да се приберем в България, за да гласуваме в момент на COVID“, коментира Натали Стоянова, транспортен консултант, който дълги години работи с компаниите на Павел Вълнев.

Българите на срещите през уикенда поискаха от Вълнев да работи за въвеждане на дистанционното гласуване, което вече е заявен приоритет на партия „Републиканци за България“.

„Ще бъде по-лесно за нас да гласуваме електронно поради големите разстояния, поради дните за гласуване, защото много хора работят и нямат възможност да отидат до урните“, смята Стоянова. – „То обаче не се случва, защото на нито един политик не му е изгодно, тъй като българинът, живеещ зад граница, има мнение, което не е подвластно на пари. Ние не можем бъдем купени, ние не можем да бъдем заплашени, ние не можем да бъдем уплашени. Ние ще кажем точно какво мислим, за кого го мислим, как го мислим и без да ни е страх, което едва ли би помогнало на някой от нашите политици в момента.“

Павел Вълнев събра и идеи от родните бизнесмени в Чикаго за подобряване на икономическия климат в България.

„Ние сме извън България и виждаме каква е икономиката на всички останали страни, и най-вече в Щатите, където е една от най-перспективните и най-силни икономики, не виждам защо да не участваме в политиката на България“, коментира собственикът на Superior Overnight Services Венци Динков.

Да подкрепи с идеи и съвети своя дългогодишен приятел Павел Вълнев дойде и легендарният бизнесмен и имигрант Шефкет Чападжиев.

„Единственият, който виждам по моите стъпки – върви той“, каза Чападжиев. – „Аз мисля, че Павката върви по същия път. Аз си спомням тук какви неща правеше той за българите, пикник и т.н. Той го правеше от него си, не му помагаше в бизнеса, той просто искаше да направи нещо добро за България.“ Според него щедростта и острият бизнес ум са най-добрите качества във Вълнев.

„Когато се е налагало някога да бъдем подкрепяни финансово, никога не ни е отказвал финансова подкрепа, когато Българо-американският център за културно наследство е правил събитие, и те са ни подкрепяли“, коментира Кина Бъговска от културния център.

Думите й потвърдиха всички от присъстващите на срещата.

„Лично той ми е помагал, когато работех в предишното училище, и е дарявал пари без никакъв проблем, и е искал да помага на българските училища, на българската кауза, така че мисля, че това е човек с размах, знае какво прави в бизнеса, знае какви са му целите и ги постига“, казва учителят по история в „Малко Българско Училище“ Стоян Дечев.

На срещата дойдоха и конкуренти на Вълнев от различни бизнеси, които също изразиха подкрепа за него. „Говорим за човек, който е показал резултати и е успял в една страна, където е много трудно да успееш и да станеш водеща фигура“, казва Динков. Според него успехът на Вълнев се дължи на „неговата находчивост, на неговия ум, на това, че винаги подбира правилния персонал, има определена цел и я постига. Това е човек, който знае за какво става въпрос.“

Собственикът на „Малинчо“ Калин Пенчев смята, че изборът на Павел Вълнев да влезе в политиката е „интересен“, но не се съмнява в неговия успех. „За да постигне такъв бизнес, да го направи, той трябва да има някакви качества, и то сериозни, и при всички случаи не е човек за подценяване“, коментира Пенчев. – „Той не говори много, но принципно, който много говори, не върши много работа, който малко говори – върши повече работа. Аз лично на изборите мога да кажа, че ще гласувам за него… Въпреки че сме конкуренти, да му дадем шанс.“

Павел Вълнев отнесе идеите на сънародниците си в Чикаго към България, където в следващите 3 месеца ще се включи активно в предизборната кампания за предстоящите парламентарни избори, които президентът Румен Радев назначи на 4 април.

При визитата си в САЩ Павел Вълнев бе интервюиран и от Светлозар Момчилов от в. „България Сега“ в Чикаго, ето пълния текст на разговора:

През последните няколко седмици обиколихте България, за да учредите структури на партията. Какво научихте?

Видях няколко неща по време на обиколките в България при създаването на партия Републиканци за България. От една страна, хората не вярват на никого вече, тотално са изморени и незинтересовани. Допълнително и пандемията допринася за тази нагласа. От друга страна, хората не са толкова активни – страхуват се от управляващите, особено в малките населени места. Най-лошо е положението в смесените райони, където ГЕРБ и ДПС са в симбиоза и хората са мачкани и от едните, и от другите. Реално хората се страхуват, че ще загубят работните си места или бизнеса си. Това е положението в момента. Ние сме уж държава, член на ЕС, но по-скоро сме такава от диктаторски тип. Всички институции в държавата реално работят като бухалки.

Има ли сили, които пречат на партията?

На много места хората ни се оплакват, че са заплашвани, след като се разбере, че работят като координатори или активисти за Републиканци за България.

Узряла ли е България за по-сериозни промени?

Реклама

Смятам, че страната не само е узряла за промени, а нещата са ескалирали до такава степен, че има крайна нетърпимост у хората. Единствено пандемията и близката дата за изборите предотврати свалянето на това управление чрез протести. Датата на изборите, 4-и април, обслужва управляващите. Мерките, които са взети срещу Ковид-19 в цял свят, включително и в България, пречат за нормалното гласуване. От една страна, ГЕРБ демонстрираха, че няма да променят нищо в законодателството – а болните и карантинираните, са тези, които се страхуват да излязат да гласуват? Имаме държави, както в Америка, така и в Европа, в които никой не знае докога ще има локдаун, може да е до края на март. Как тогава хората ще излязат на 4-и да гласуват, при положение, че нямаме промяна в законодателството за облекчаване на процеса? Цялата тази работа обслужва праламентарно представените партии и най-вече ГЕРБ и ДПС, които са винаги готови за избори и си имат твърди ядра.

Валери Симеонов заяви, че българите в чужбина, които имат голямо желание да гласуват на предстоящите парламентарни избори, могат да дойдат в България със самолет?

Аз дори не бих искал да го коментирам. Това е толкова арогантно изказване на политик, избран от българските граждани. В момента има локдаун в много държави, други изискват отрицателен PcR тест и карантина, после като се върнеш, процесът се повтаря. Кой ще има 30 дни свободни да ги отдели само за гласуване? Очевидно два милиона българи ни умножиха по нула.

Кои са най-важните сектори в България, в които е нужно да има промяна?

Първо трябва да започнем с върховенството на закона. Първите промени, които трябва да се направят, са в съдебната система. Ако се направи така, че тя да е работеща, нивата на корупция ще започнат да спадат.

Защо тя не работи в момента?

Видно е, че всички в държавата са сплетени като свински черва. Политиката със сивата икономика, със съдебната система – нищо не работи както трябва. Точно този е проблемът, че всеки е изпаднал в някаква зависимост или е държан с някакъв компромат. Единственото решение на този проблем са хора като нас, граждани извън България, които нито са участвали в партии, нито са попаднали в зависимости. И които в същото време са финансово независими. Това е моята цел всъщност. Аз така или иначе не мога да бъда народен представител, заради двойното гражданство, както не мога да бъда и министър. В моя случай  нямам и намерение, тъй като имам голям бизнес и няма как да ги съвместявам двете неща. По-скоро искам да увлека хора като мен. Ако има 1000 души, които са финансово независими, имат желанието и визията, тогава ще направим промяната. Вътре в държавата всичко е толкова оплетено…, дори някой да иска да го направи, ще бъде заплашван, ще бъде ударен чрез службите или с полицията.

Хората, които са направили голям бизнес в България, по един или друг начин, в определени моменти, са били на ръба на сивата икономика и това го е направила самата държава. Не са виновни бизнесмените. Едни са забогатели от приватизация, други при фалити на банките. Няколко пъти имаше преразпределение на капиталите в България. Затова определението „богат човек“ е малко мразена категория, богатите не са обичани в България.

Кои страни са най-важните стратегически партньори на България?

Като член на ЕС и НАТО за нас най-важни са държавите от евроатлантическия блок и най-вече Германия, САЩ и лидерите в Блока. А България винаги е била зависима от Русия, от руските капитали, от руските енергийни проекти. „Турски поток“ Борисов го кръсти „Балкански поток“ и той обслужва точно Русия и Турция. Това е една тръба, която минава транзитно през България. Държавната фирма Булгартрансгаз взе 3 млрд. лв. кредит, за да я построи. И каква е ползата за България – ние ще вземем някакви такси за транзит, ако въобще се напълни тази тръба, защото има опасения, че това няма да се случи. Имаме санкции от администрацията в САЩ. Не са направени никакви разклонения в България, поне да се газифицира, примерно, Видин, който е един от най-бедните райони в страната. Тръбата минава на 5 км от града, но няма никакви разклонения, за да се газифицира районът. И каква е ползата от тая тръба? Никаква! Това е само един достатъчно силен пример за изпадане в зависимост. Говори се за едни 800 млн. евро, които Русия губи заради закриването на проекта „Южен поток“ и в момента тук им се дава компенсация, защото тази тръба със сигурност не струва толкова пари. Подизпълнителите, които я строят са само руски компании, няма нито една българска. Но с нашите пари.

Предполагам, че има и корупция в този проект?

Това казвам, там става връщане на някакви пари. Точно затова Борисов опитва със зъби и нокти да се окопае във властта. Коронавирусът му помогна, тъй като пандемията напредна сериозно в много страни, както и у нас.

Като практичен бизнесмен, какви цели поставяте пред партията си сега и в по-дългосрочен план, за следващите 5 години?

В интерес на истината, точно такъв въпрос никой не ми е задавал, а това е изключително важно. За модернизирането на една държава трябва да се поставят ясни и точни цели – какво искаме да постигнем за следвашите 5 или 10 години. Така се работи реално. В момента в България се работи на принципа „Ден да мине, друг да дойде“. 2 млрд. лв. са изхарчени чрез ББР, известна още като банката на Пеевски, но никой не знае тези пари кого обслужват. След като премине пандемията, най-големият проблем ще бъде кризата в бизнеса.

Хора с политически амбиции в България, които не са живели в чужбина, искат гласовете на българите зад граница. Как бихте коментирали това?

Аз бих дал кредит на доверие на партии, които са извън парламента. Но все пак всеки, който иска да участва в управлението на страната, трябва да каже кой го финансира. При нас е ясно, аз има възможностите. Но зад Мая Манолова кой стои и кой дава парите? Тя беше държавен служител до вчера. Да правиш предизборна кампания не е толкова лесно и евтино.

Мен като жител на Чикаго ме интересува дали тези, които търсят гласовете на моите съграждани, са заинтерсовани от проблемите им или просто моментът е такъв?

Според мен това е по-скоро политическо заиграване и популизъм. Започваме да говорим за българите в чужбина, когато дойдат избори. Въпреки че, в интерес на истината, Слави Трифонов направи референдум, което показва, че той е бил наистина заинтересован.

Получавате ли удовлетворение от труда, който полагате за Републиканци за България?

През последната година бях доста време в България. Но има доста хора, които ме поддържат и няма причина да не го правят, тъй като единственото нещо, което съм правил за българската общност в Чикаго, е да съм давал, да съм подкрепял, да съм помагал за изграждането и на други бизнеси. Не съм взел нищо, само съм давал. Тук не е като в България, там битката между бизнесмените е кой да е по-близко до властта. В това се изразява конкуренцията. Тук аз нямам конкуренти в бизнеса. Ако говорим за транспорта, имаме 2 млн. камиона в движение и всички те карат cross to cross. Тези, които са с по 2-3 или 5 камиона, дори със сто – те не са ми конкуренция. Има работа за всички в момента.

Оптимист ли сте за успеха на вашата партия и за промените в България?

Каквото и да съм правил, винаги съм бил оптимист. Ако не си вярваш, няма как да се хванеш да правиш нещо. Да, оптимист съм. И за нашата партия, и за промените в България. Пак казвам, не става толкова лесно. Трябва подкрепа от българите, живеещи в чужбина. От друга страна хората, които смятат, че нищо не могат да направят и затова не гласуват, те трябва да се събудят. И да отидат до урните. Изказвания от този род „Да си хващат самолета“…, ами управляващите – те да хващат самолета!

Как бихте „продали“ идеята на Републиканци за България на нашите съграждани в Чикаго, в САЩ и по целия свят? Защо те трябва да подкрепят този проект и защо трябва да гласуват за вас?

Тази партия не е нито националистическа, нито етническа. За мен и едното, и другото е вредно. Ние сме партия, която иска да обедини хората. Искам да вложа целия си опит и всичко, което съм видял по света. Защото аз съм бил на много места, в най-големите компании, мога да дам страшно много примери. Да речем в Япония съм бил в Тойота и съм виждал как правят нещата. Бил съм и в Apple и в Microsoft. Идеята ми е, че от политическите лидери в България в момента някой да ги е виждал някъде? Също и за Борисов. Аз това питам – такъв човек има ли визия за модерна държава? Той какво е видял? Аз съм видял различни неща по света, които искам да ги приложа в България. Къде е бил Борисов? Той е каратист и футболист, и шахматист и още не знам какво. Кога работи този човек? Аз ще ви кажа – от 7 до 9 примерно, джипката е напред-назад. Снима един час и ги пуска на серии за следващите пет дни. Това бригадир ли е или министър-председател? Реално погледнато, това са хората, които управляват България. Толкова сме паднали и сме ударили дъното. Най-бедните сме в Европа, с най-голяма смърност в пандемията, с най-голямата корупция. И толкова елегантно ЕС ще ни отреже парите. И те ни го заявяват – за държави с високо ниво на корупция няма да има помощи.

Как ще направите всички тези принципно нови неща, когато реално БСП, ГЕРБ и ДПС, които са били във властта 30 години, пак ще бъдат главните фактори в политиката?

Аз не вярвам на тези проучвания, ние си правим наши проучвания. Където и да отида, хората са токова отвратени от ГЕРБ… И не разбирам как те всеки път печелят. Очевидно има злоупотеби и манипулации. Всичко се прави, за да има ниска избирателна активност.

https://fb.watch/38NaS_qKDX/

10 Коментара
 1. Сандо казва

  Според мен много на ниво евала на човека помислил за толкова българи !!!

 2. Софокъл казва

  Корупционното блато на България много тръдно ще се изчисти. С много труд и правилните хора, всичко постига. Това е мечтата на всеки един българин, ако тя бъде реализирана, много щастливи лица ще видите

 3. Коледа казва

  България да изплува от блатото на най-бедната и корумпирана страна в ЕС точно за това ни трябват хора като вас хора който не са финансово независими само така българия ще се оправи

 4. Доберман казва

  Хората са изморени от всичко, всеки ден едно и също гледаме и чуваме. Транформацията на републиката приближава и то с бърза скорост.

 5. Душа казва

  Само успешни българи почерпили опит в чужбина могат да ни извадят от блатото.

 6. Бабаит казва

  Освен едно голямо ЕВАЛА и едно голямо УСПЕХ, друго не мога да ви пожелая. Дано повече ни сънародници се усетят за кой да гласуват. Продължавайте да се борите за българите г-н Вълнев, вече повечето виждат монопола който е наложен от Борисов и приятели. Ще гласувам за ПП „Републиканци за България“ това е сигурно!

 7. Kapo казва

  Мислещите хора са с вас! Вярвам, че ще подобрите обстановката в Б-я и скоро мутрите ще паднат от власт, време е за промени !

 8. Promqna казва

  Ето този човек, вече е различен. До сега не сме имали подобен в политиката. Не е замесен в схемите на нашенците, постигнал е всичко с много труд. Предложенията и идеите изглеждат изпълними и обещаващи, обаче за жалост трябва да получите подкрепата на народа, който за жалост е продажен. Но не всички, все още има достойни и будни българи които ще ви се доверим г-н Вълнев и ще се борим заедно с вас за една нова България !

 9. Мара казва

  Абе може да е добър човека, ама с лоши хора се е събрал…..щом ЦВИНОКИО му е авер, ясно е накъде отиват нещата!!!!
  НАРОДА казва: КАЖИ МИ КОИ СА ТИ ПРИЯТЕЛИТЕ ЗА ДА ТИ КАЖА КАКЪВ СИ ТИ!!!!!

 10. Мара казва

  А вие от към кой бряг на реката сте!!!!!
  Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП…
  Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА, ще му хапнете отново маркуча…
  Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП!
  Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год.
  Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП…в случая това е БСП…иначе Тиквун ще е вечен!!!
  Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да неутрализира дори и Хитлер!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.