Каракачанов за „сбогом”: Подписва военни сделки за милиарди, трупа „тлъстинка” от пачки, че иде глад, ако изпадне от властта

1 2 952

Красимир Каракачанов подготвя сериозни военни сделки за милиарди, от които да натрупа солидна финансова тлъстинка, според мълвата, че иде глад, ако изпадне от властта, разкри източник на Narod.bg.

Военното министерство ще продължи мащабната си инвестиционна политика и през тази година, след като завърши миналата със сделки за стотици милиони лева.

Военният министър Красимир Каракачанов вече обяви амбиция да навакса бързо годините без инвестиции в армията, поясни „Медиапул”.

За 2021 година Министерството готви общо 19 проекта, като засега няма ясни публични разчети около всички тях. Традиционно обаче част от тях остават само на хартия, а някои получават повече средства за сметка на други. Тенденциите обаче са ясно доловими в бюджета за отбрана през следващата година – ще се инвестира в няколко големи проекта и в поддръжката на старата налична техника. Част от разходите са планирани в бюджета за МО, а други са заложени в централния бюджет.

F-16

Ще се инвестира в подготовката на авиобазата „Граф Игнатиево“ за приемането на новите американски изтребители F-16. Проектът по модернизацията ще струва общо около 300 млн. лева, които са разпределени по годините.

За тази са планирани около 100 млн. лева, които са по централния бюджет.

На дневен ред е и закупуването на още 8 изтребители F-16. Този проект обаче няма да стартира тази година, въпреки че военното министерство има намерение да започне разговори с американската страна.

Бронирани машини

Най-амбициозният приоритет на МО е проектът за закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски на стойност близо 1.5 млрд. с ДДС.

Засега МО избира реално между две оферти – на Patria (Финландия) и на мултинационалната General Dynamics Land System – MOWAG. Дотук се стигна, след като България поиска четири оферти, но другите две – на ARTEC GmbH (Германия) и NEXTER Group (Франция), се оказа, че не отговарят на условията.

Много е съмнително, че сделката ще бъде подписана до края на мандата на това правителство, но не е изключено. Има възможност проектът да бъде и рестартиран, тъй като буксува от години.

Новите кораби

И през тази година ще се изплащат двата нови патрулни кораба, които МО закупи от германската компания „Люрсен“ за близо 1 млрд. лева.

Очаква се вноската да е 150 млн. лева.

МиГ-29

Тази година също ще бъдат заделени значителни средства за старата съветска техника.

Трябва да се осигури експлоатацията на самолетите МиГ – 29. Това правителство вече сключи едно споразумение с руската корпорация РСК „МиГ“ за около 80 млн. лева, но това са единствените изтребители, на които България разчита да пази небето си, и ще се върви към нов договори. Планирани са инвестиции и за поддръжката на вертолетите Ми-17 и Ми- 24.

„Кугър“ 

Идва и времето вертолетите „Кугър“ да преминат през т.нар. 15-годишна главна инспекция G (G-Check) в завод на Airbus Helicopters. Първият вертолет вече мина инспекцията през лятото на 2020 г. По информация на АЕРО, цената на инспекцията е била около 5 млн. лева.

Военноморските сили също предвиждат ремонти на старите кораби. Ще се инвестира още и в киберзащита и мрежи за класифицирана информация.

Реклама

В какво точно ще инвестира МО?

Проекти по централния бюджет:

Проект 1 „Придобиване на нов тип боен самолет“.

Проект 2 „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб“.

Проект 3  „Основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“.

Проект 4 „Изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет“.

Проекти в бюджета на МО:

Проект 1 „Осигуряване на експлоатацията на самолети МиГ-29“.

Проект 2 „Въвеждане на техническо опознаване „свой-чужд“ в Режим 5 на военни платформи от ВС на Р България, декларирани за НАТО с висока степен на готовност“.

Проект 3 „Придобиване на криптографско оборудване за защита на мрежи за обмен на класифицирана информация“.

Проект 4 „Разширяване на националния сегмент на НАТО NS WAN за обмен на класифицирана информация до ниво NATO Secret“.

Проект 5 „Преоборудване на малък военен транспорт в минен заградител за ВМС“.

Проект 6 „Киберзащита“.

Проект 7 „Ремонт и модернизация на бронетанкова и автомобилна техника“.

Проект 8 „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети AS 532 AL „Cougar“ идвигатели за тях“.

Проект 9 „Интегрирана логистична поддръжка на вертолети „Пантер“ и двигатели за тях“.

Проект 10 „Осигуряване на летателната годност на вертолети Ми-17“

Проект 11 „Възстановяване на летателната годност на вертолети Ми-24“.

Проект 12 „Осигуряване летателната годност на самолет L-39ZA“.

Проект 13 „Комуникационна и информационна техника и оборудване за поддръжка и разширяване на мрежи за обмен на информация“.

Проект 14 „Интегрирана логистична поддръжка на самолети „PILATUS“ РС-9М и РС12/45″.

Проект 15 „Доков ремонт на кораби от състава на ВМС“.

1 Коментар
  1. stoyanov казва

    Проект 18: Пълнене на шкафчета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.