„Гарантирано от ГЕРБ”: Три години, 500 млн. лв. и само пет ремонтирани язовира, къде са парите?

0 1 840

ГЕРБ наистина ни гарантира – корупция, разграбване, кражби и разпродажби, установи Narod.bg.

Работата на третото правителство на Бойко Борисов по отношение на ремонта на язовирите в България трудно може да се нарече успешна. Близо три години – от лятото на 2018 г., когато държавата след поредните наводнения отпусна 500 млн. лв. за реконструкцията им, досега напълно завършени са пет съоръжения.

Темата е изключително чувствителна, тъй като липсва подробна публична отчетност какво е направено с крупната сума и как точно се харчи, пише „Сега”.

Някаква светлина хвърли миналата седмица министърът на икономиката Лъчезар Борисов, след като БСП за пореден път се усъмни в корупция. В парламента той отчете, че напълно завършени са ремонтите на 5 язовира. За други 30 дейностите са приключили, но документацията все още не е предадена. Борисов съобщи и следните общи данни: 6844 са всичките язовири в България, от тях за ремонт, определени от правителството – 416.

Реклама

Част са управлявани от институции като НЕК, „Напоителни системи“ и т.н., други – концесионирани, за трети било установено, че все пак са в добро състояние. Така в отговорностите на Държавната консолидационна компания (ДКК), към която бяха прехвърлени 500-те милиона, попаднали 305 язовира. Към момента на фирмата „Монтажи “ били възложени 208 съоръжения – за тяхното проектиране, обследване, ремонт и т.н.

Одобрените проекти били 159 – за 386.7 млн. лв. (12.5 млн. лв. – проектиране), а откритите строителни площадки – 101, на стойност 243 млн. (7. млн. лв. за проектиране). Борисов каза още, че общините бавят прехвърлянето на собствеността и така целият процес около ремонтите се протака. А и за някои от старите язовири липсвали книжа.

Междувременно интензивните валежи от последната седмица ликвидираха недостига на питейна вода в Източна България. Вече е ясно, че в близка перспектива криза няма да има. С язовир „Камчия“ се случи истинско чудо – полезният му обем се вдигна повече от два пъти за месец. В момента той възлиза на 85 млн. куб. м, а общият обем е 161 млн. куб м.

При средно месечно потребление малко над 8 млн. куб. м за Варна и Бургас, това значи, че със сигурност двата града са осигурени за 10 месеца, ако не падне и капка дъжд.

Но е ясно, че вода ще има за много повече време, защото сезонът на пълноводието още не е започнал, пък и при нужда е възможно да се черпи извън полезния обем (разясниха го преди 2 седмици шефовете на морските ВиК-дружества). Добри, макар не тъй изразени, са и тенденциите при другия рисков язовир – „Тича“, който захранва Шумен и Търговище. Полезният му обем нарасна с 5% за месец.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.