Бившият генерален консул в Чикаго: Властта се страхува от българите зад граница – нито ги чака, нито ги иска

0 12 673

През последните дни се породи дискусия, относно гласуването на българите в чужбина – да го има ли, да го няма ли?

По пощата ли да бъде, по електронен път, или със самолет, както призова един от партийните лидери в управляващата коалиция. Гласовете на статуквото пееха в един хор – „Не може, не може, не може“…

Кой се страхува от българите в чужбина? Това коментира Иван Анчев, член на Изпълнителния съвет на ПП „Републиканци за България“, координатор на експертна група „Политики към българите в чужбина“ към партията, както и бивш генерален консул на България в Чикаго (2016 – 2020 г.). Оттук тръгва възходът на зам.-председателя на партията – бизнесмена Павел Вълнев, който е достатъчно запознат с проблемите на българите в САЩ.

Реклама

„Бил съм десетки пъти свидетел, когато идващи от България политици отправяха кухи призиви от типа „Скъпи сънародници, върнете се в България, ние ви чакаме и ви искаме!“. А всъщност нито ги чакаха, нито ги искаха. Сънародниците ни зад граница също не бързаха да се прибират обратно в България. Защото подобно движение отвън към Родината не става с призив“, посочи той.

„Не става с поредната куха държавна програма, призвана повече да усвои дадени пари, вместо да свърши работа. Не става и с гол ентусиазъм. Забележете – не казвам патриотизъм, защото тази красива дума беше безвъзвратно опорочена от група политически брокери през последните години.

Прибирането към България за постоянно, не само за лятната ваканция, ще стане необратим процес, когато в България трайно утвърдим три основни фундамента на държавата: върховенство на закона, добро здравеопазване, модерно и адекватно основно и средно образование“, категоричен бе бившият генерален консул в Чикаго.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.