Неадекватният Боил Банов през 2018 г: Защо му е пенсия на Филип Трифонов? Нали играе?!

0 3 031

Впиянченият министър на културата Боил Банов се подиграл жестоко с големия актьор Филип Трифонов, като публично се издцепил, че на таланта не му трябва заслужената пенсия, понеже „още играе”.

Актрисата Милена Живкова, известна като д-р Романова от сериала „Откраднат живот“, заклейми бюрократите, които не отпуснаха достойна пенсия на Филип Трифонов и го оставиха да умре с жалките 240 лева, въпреки 40-те филма зад гърба си и десетките спектакли. Тя публикува гневен пост в социалните мрежи след погребението на артиста, станал популярен с ролите си в „Момчето си отива“ и „Оркестър без име“, съобщи в последния си брой „Уикенд”.

„Изпратихме Фипо! Деликатността с която изграждаше образите си, финното му чувство за хумор, тази искрица неповторимост, която не можеш да определиш и повториш – това е божият дар, нарича се талант. За кой ли път, голям български творец си тръгва обиден! Вие го лишихте от достойно битово съществуване! И каква ирония на съдбата – играхме на една сцена „Сако от велур“ – и сега актуален Стратиев, сцената на Народния театър.

Преди 2 години, изиграхме последното представление. Та, там става дума, за тежката машина на бюрокрацията в която влизаш в омагьосан кръг. Всички вие, съвременни бюрократи, как се чувствате в меките си кресла, удобно ли ви е, че го лишихте и не гласувахте една достойна пенсия?! Ненавиждам ви! Но момчето ще остане, а вие, след едно мигване, никой няма да ви помни! Светъл път към звездите, Момче! За мен, беше чест!“, сподели съпругата на актьора Ивайло Герасков.

Реклама

Припомняме, че Филип Трифонов почина внезапно от инфаркт на 73 години навръх Богоявление – 6 януари, а само четири дни след това мнозина колеги, приятели и близки го изпратиха в столичния храм „Свети Седмочисленици“. Да се простят с Момчето дойдоха актьорите, участвали заедно с Фипо в „Оркестър без име“ – Георги Мамалев, Павел Поппандов, Антон Радичев, Катето Евро, която не спря да плаче за любимия си колега. Последно сбогом с Филип Трифонов си взеха и Сашка Братанова, Стефан Мавродиев, Теди Москов, Славчо Пеев, Николай Гундеров, Ивайло Герасков и Милена Живкова, Елин Рахнев, Тончо Токмакчиев, Ути Бъчваров, Росица Обрешкова, Коста Биков, София Бобчева, Влади Въргала и десетки други.

Сашка Братанова, която си партнира с Филип Трифонов в киното, сподели, че двамата са имали еднакво малки и скандални пенсии. Двама от най-играещите в киното актьори на 70-те и 80-те през 2018-а са открили заедно във Враца паметника на своя гуру – режисьора на „Момчето си отива“ и „Не си отивай“ Людмила Кирков, и са установили, че са били идентично и редовно унижавани от системата, отредила им малко над 200 лева за „прослуженото време“. „Филип се оправяше сам – сам си пишеше пиесите, сам си ги поставяше, сам си ги финансираше… Аз правя същото – трудно е и е унизително“, сподели Сашка Братанова. Тя и Филип преди доста години дълго време си партнират и в хита на Театър „София“ „Жестоки игри“, а после остават извън борда на „щата“.

В социалните мрежи заваляха остри думи и обвинения към Вежди Рашидов за това, че не е съдействал на Филип Трифонов да получи специална държавна пенсия въпреки трудното му материално положение. Оказа се обаче, че вината не е на Рашидов, а на наследника му на поста Боил Банов. Решението на специалната комисия, която одобрява кой трябва да получи подобна пенсия за заслуги, е от 2018 г. По това време министър на културата е вече Банов. Според източник на „Уикенд”, след като тогава гръмва скандала, министъра заявил: „Ама не може за всички да има специални пенсии! Филип Трифонов нали още играе – проверих, има спектакли, има дейност. Защо да му се дава тогава специална пенсия? Тя е за тези, които не могат да работят активно”.

А след като Филип Трифонов беше изпратен по последния си път с овации в столичния храм „Свети Седмочисленици“, стана ясно, че за малко е щял да бъде пренебрегнат и в смъртта си. Благодарение на факта, че поне е почетен гражданин на столицата, беше положен в Алеята на артистите в Централните софийски гробища – до поета Петър Караангов, както и до приятелите и колегите на актьора – Катя Паскалева и Велко Кънев.

„Фипо беше човек, който излъчва силна и ярка позитивна енергия. Не помня да съм имал друг подобен колега ентусиаст, който се втурваше във всяка роля, главна или второстепенна, сякаш му беше дебют. Той предаваше този ентусиазъм, беше много много заразително и повдигаше духа на всички. Беше готов да помогне на всекиго“, каза Павел Поппандов, който е приятел с Трифонов от 1971 г., когато и двамата са студенти във ВИТИЗ. „Толкова ли беше трудно да се направи поклонение в Дома на киното или в Сатирата, където Фипо игра години наред? Нима така се почита един от големите ни актьори? Много жалко, много съм огорчен. Нека Бог прости на Фипо, ако с нещо е съгрешил, нека Бог помага на тези, които обичаше“, беше тъжен Поппандов.

Антон Радичев също бе много разстроен, тъй като в деня, когато сърцето предава Трифонов, Радичев го е чакал да му дойде на гости. Той така и не се появил, а малко по-късно се обадил сина му, за да каже, че е издъхнал внезапно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.