РЕЗИЛ: Деница Сачева сменя Бойко като премиер

1 39 548

Нов резил на ГЕРБ – в стремежа си да опази властовите лостове, даващи достъп до усладилата се на хунтата финансова баница, Бойко Борисов ще се опита да пробута своя аватар – вярната Деница Сачева, за следващ премиер, разкри Narod.bg.

По-малко от три месеца преди заветните парламентарни избори надцакването кой ще бъде наследникът на Бойко Борисов върви с пълна сила. През последните дни медийните спекулации се концентрираха около имената на Томислав Дончев и Николай Младенов. С едни гърди пред тях обаче според актуалните слухове изскача Деница Сачева, пише и „Уикенд”.

Въпреки големите залози за Николай Младенов, неговата кандидатура е все по-малко вероятна. Той може и да се радва международен престиж, но България е коренно различен терен от дипломатическия, на който е свикнал. А и заболяването на бившия външен министър, за което писа дори „Ню Йорк Таймс”, наистина било сериозно и реално. Освен това приближени до настоящия премиер са категорични, че Борисов никога няма да приеме Младенов за свой наследник, защото „няма да го слуша”, въпреки целия му международен престиж.

Реклама

Подобна е ситуацията и с Томислав Дончев. Вицепремиерът-философ се слави като един от най-интелигентните в ГЕРБ и според негови съпартийци със сигурност няма да приеме ролята на жертва, която си слага главата в торбата, за да спасява премиера и статуквото.

Дончев бил и открито недолюбван от доста депутати в управляващата партия, защото бил сред хората, убеждаващи Бойко Борисов да подаде оставка по време на големите протести миналото лято. Той бил на мнение, че премиера трябва да даде заден и да се оттегли, а нови лица да поемат партията. С това шансовете му да бъде следващия премиер драстично са намалели.

Деница Сачева обаче напълно била в състояние да влезе в тази роля. Нейният кариерен хъс я накара да смени няколко министерства, че даже и партии – преди да премине в редиците на ГЕРБ, тя на два пъти е кандидат за депутат от десницата.

По думите на нейни колеги в министерството сега Сачева нямала нищо против да поеме и тази „тежест” на плещите си. В същото време била удобна за Борисов заради готовността си да се съобразява с него. Освен това се посрещала добре от международните партньори.

1 Коментар
  1. Spravedlivost казва

    Ako, tazi stane PREMIERSHA she se sromoliasame i nistho niama da ostane on BG i she si prodaljavame da badem edna teritoria…..

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.