Политолог: ГЕРБ, ДПС и БСП купуват гласове, можем ли да ги спрем?

0 1 141

Как управляващите престъпници ще гарантират честни избори? Възможно ли е властта да опази вота от манипулации, пита политологът Даниел Смилов. И дава жокер – големите партии като ГЕРБ, БСП и ДПС са основен ползвател на купените бюлетини.

За да няма “манипулации на вота”, управляващите отказват да въведат дистанционно гласуване – било по пощата или по електронен път. Затова в пандемията българите ще трябва да ходят до урните и да се редят на опашки. А за карантинираните се мислят сложни варианти с подвижни урни, за които също няма много време за реализация.

И двата аргумента зад отказа от дистанционни форми на гласуване са силно манипулативни. Липсата на време за организация е факт, но този въпрос можеше да бъде решен и през миналата година. Вместо това управляващите губиха време (своето и на страната) в писане на конституция.

Реклама

По-циничен е аргументът, че гласуването по пощата щяло да доведе до повече “купен” и “контролиран” вот. Престъплението с купуването на гласове е всъщност най-лесното за хващане престъпление. Секция по секция може да се види (български изследователи са го правили) как гласуват хората и да се разбере къде са най-уязвимите избиратели. Бързи журналистически разследвания в тези секции досега винаги са установявали лицата, които търгуват с гласове.

Истината обаче е, че големите партии – основно ГЕРБ, ДПС и БСП – са и големите ползватели на този вот. Без тези партии “пазарът” би се сринал поради липса на търсене. Някои от тях дори “прехвърлят” гласове на удобни за тях мюрета. Така например има секции, които обикновено гласуват за ДПС, но от време на време се обръщат масово за ВМРО и “патриотите”. Което изглежда леко подозрително от чисто идеологическа гледна точка.

Та вместо да спрат да купуват гласове и да въведат ефективно разследване на инцидентите, точно тези партии убеждават всички как гласуването по пощата не може да се въведе, защото щяло да увеличи купения вот.

По манипулациите ще ги познаете. В някои общества те са във високите технологии. А при нас и в по-ниската технологична сфера.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.