Планът на Слави Трифонов за властта – пропаганда и здрава чалга

0 2 624

Телевизионният водещ и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов претърпя първия си тежък политически удар. В началото на годината авторитетната социологическа агенция „Алфа Рисърч“ изчисли, че шоуменът започва да губи политическо доверие и рейтингът му се е сринал с близо 6% – от 36% през септември до 30,5 % през декември, пише в. „Галерия“.

Неяснотата какви ще бъдат приоритетите на формацията и кои ще са лицата на партията също отнема от предимството и подкрепата за нея. През декември е 10,2 %, а докато само три месеца по-рано е била близо 15%. „Има такъв народ“ продължава да бъде трета партия, която влиза в бъдещия Парламент, но доверието към нея започва да се топи.

Социолозите освен това отчитат, че в момента правят своите изследвания, предполагайки, че избирателната активност ще бъде над 50% . Здравната ситуация обаче е непредвидима. И ако пандемията не бъде овладяна до март-април, желаещите да гласуват драстично ще намалеят, което ще бъде от полза за основните играчи като ГЕРБ и БСП.

За пример, на парламентарните изборипрез декември миналата година в Румъния избирателната активност падна до 32 %, което бе звучен шамар за тамошния политически елит. Ако това се повтори и на нашите избори през пролетта, сегашните прогнози на социолозите могат да се окажат като сметка без кръчмар. А малките политически формации да понесат тежка загуба.

Обладан от паника само часове след оглавяването на резултатите от „Алфа Рисърч“ Трифонов се обърна към избирателите си с видео във Фейсбук. Това бе изненадващо, тъй като Дългия бе изчезнал от социалните мрежи. Във видеото той упреква народа, че търпи да го варят като жаба и да му отнемат свободата. Изявлението му бе поредица от метафори, с които шоуменът сравни Турското робство с пандемията от коронавирус, също че за възрожденците свободата е била по-важна от живота и сравни страха на населението, от което четата на Ботев е търсила подкрепа, със сегашната карантина.

Водещият заговори за отнетата ни свобода, която естествено отново свърза с противоепидемичните мерки: “Затварят ни, ограничават ни, не можем да ходим на работа, децата ни не могат да ходят на училище. Ако не се ваксинираме, няма да можем да летим и така нататък“.

Видно е обаче, че Трифонов успя да натрупа точки през миналата година, като яхна вълната от недоволство от ограниченията заради пандемията без дори да се включи в летните протести. Шоуменът очевидно е решил да се цели в хората, за които вирусът е конспирация, а а здравното му париране е безсмислено.

Реклама

По данни на Европейската комисия 45% от българите не вярват във ваксините, което е идеално за предизборна ситуация и позициониране в кампанията. Още повече, че коронакризата измести всички политически теми и дебати.

За да защити тезите си във видеото, Трифонов стигна дори до фразите на Хегел, заявявайки: „Та Хегел казваше, че хората се стремят основно към две неща – да живеят и да бъдат свободни. Тия, дето избират да живеят, стават роби, а тия, които избират да бъдат свободни, стават господари“, заяви Слави, изумявайки, че става и ляга с любимият философ на Андрей Райчев.

По време на речта си Трифонов призова към брането на свободата с всички средства, дори когато те са на ръба на анархията: „Да бъдем Господари на собствената си съдба, ние да решаваме ще си стоим ли вкъщи, няма ли децата ще ходят на училище, няма ли ще се ваксинираме ли, няма ли да се ваксинираме германците, живеели затворени и тяхното правителство и децата им затворили и всички щели да се ваксинират. Че те знаят ли коя е Райна Княгиня? Чува ли ли са за Левски, Ботев, Яворов, Димчо Дебелянов?

Юнашко-националистическото видео всъщност е било добре премислено от Трифонов и сценаристите му като заиграване с всички тези, които отричат ваксините и се опасяват, че ще бъдат поставени ограничения за пътуващите, които не са имунизирани. Съзнателно не бе пуснат фактът, че ваксинирането е напълно доброволно.

Според социолозите Трифонов ще постигне добър резултат на изборите, но той ще бъде далеч под прогнозните резултати и цифри. Изпълнителят на „Едно Ferrari с цвят червен“ планираше да проведе цялата си кампания с концерти в големите градове, с които да напомпа феновете с евтин популизъм и призиви за свобода. Епидемията обаче му отне най-големия кост влизане в политиката с песни за Райна Княгиня, примесени със здрава чалга. Заради това политическите анализатори са категорични, че Трифонов и компания ще заложат основно на видео и телевизионни изяви срещу властта и ваксините, а ограниченията ще бъдат сравнявани с тоталитаризъм, фашизъм, тероризъм и архипелаг ГУЛАГ.

Всичко това е напълно в духа на любимия на Слави Хегел, който казва: „Ако фактите противоречат на моята теория, толкова по-зле за фактите!“. Следващите месеци ще покажат дали предизборната тактика на Трифонов е удар в десетката. Ако обаче ваксинацията проработи и животът постепенно започне да се връща към нормално функциониране, войната срещу ограниченията ще стане безмислена. И така кампанията на „Има такъв народ“ ще загуби център. Ако обаче здравната ситуация се усложни Трифонов ще ивади дивиденти от коронакризата и последствията от нея.

Източник: в. „Галерия“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.