Нов черен рекорд: Безработицата рязко скочи (СТАТИСТИКА от НСИ)

0 2 419

Нов черен рекорд за икономиката на хунтата – безработицата, „гарантирана от ГЕРБ”, рязко тръгна нагоре, установи Narod.bg.

През първата работна седмица на 2021 г. има рязко повишаване на новите безработни, въпреки че формално всички мерки за запазване на заетостта, които държавата предлага, продължават да функционират. Регистрираните в бюрата по труда лица в периода 4 – 10 януари са 15 731, което е най-високият брой от третата седмица на април 2020 г. досега. В същото време започналите работа хора са изключително малко – 3346. Това показват седмични данни на Агенцията по заетостта, които се публикуват на сайта на НСИ, цитирани от „Капитал”.

По принцип в първата седмица от месеца винаги има известен скок на новорегистрираните безработни, но този път се наблюдава и една нова тенденция. Останалите без работа хора в началото на 2021 г. не са разпределени пропорционално в цялата страна, а са значително повече като процент от населението в по-малките градове. В столицата и големите населени места трудовият пазар е значително по-спокоен и остава далеч от критичните моменти през миналата пролет.

Като цяло статистиката отчита, че спрямо времето преди коронавируса (2020-а спрямо 2019 г.) повече хора губят работата си, но и повече биват наети.

Реклама

Малките големи губещи

Първата работна седмица е донесла рекордна безработица в седем области на страната – Видин, Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Смолян и Шумен. Там новорегистрираните в бюрата по труда хора са повече дори от седмиците след първия локдаун от 13 март 2020 г. Дори като абсолютна стойност на новите безработни те изпреварват области като Русе, Стара Загора, Плевен и Габрово, където пазарът на труда е много по-голям.

Тази моментна картина може да показва няколко неща. Например, че мерките за запазване на заетостта като 60/40 и 80/20 в туризма, програма „Запази ме“, по която се плащат 75% от заплатите на затворени фирми, и т.н., не работят в малките населени места. Или пък, че хората там предпочитат да бъдат съкратени и да излязат на борсата, за да получават 6, 9 или 12 месеца съответното обезщетение за безработица, което е в размер на 90% от заплатите им.

Без положителни сигнали

Седмичните данни на Агенцията по заетостта за безработните и постъпилите на работа показва, че от лятото насам съотношението между двете групи постоянно се влошава – първите стават все повече, докато вторите намаляват.

Общо за периода от 3 февруари 2020 г. до 10 януари 2021-а в бюрата по труда са регистрирани почти 397 хил. души, а започналите работа са малко над 240 хил.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.