Гледайте Америка, мислете за България! Очакват ли ни нечестни, манипулирани и подменени избори?

0 901

Изборите още не са се състояли, а отсега се посява съмнението, че те ще бъдат нечестни, манипулирани, подменени

Гледайте Америка, мислете за България. Изострено политическо противоборство, отказ да се признаят изборните резултати, опасна задълбочаваща се радикализация, всеобща психоза, породена от коронапандемията и надигащата се икономическа криза, усещане за упадък на ценности и основни демократични принципи, срив в доверието в институции и авторитети, погазване и надменното отношение към върховенството на закона...

Голяма част от тези фактори дълбаят в българското общество от месеци. И изборите ще се превърнат в катализатор.

С какво по-различни са изказванията на основните политически противници в България, които се държат като герои на Вазовите „Чичовци“? 

Изборите още не са се състояли, а отсега се посява съмнението, че те ще бъдат нечестни, манипулирани, подменени. Щом първите мъже в държавата не могат да се разберат дори за датата на вота – това поставя въпрос дали само този, който организира изборите, може да ги спечели, и променя изначало правилата на честната изборна борба. Подрива се изначало и работата на изборната администрация – на ЦИК, на „Информационно обслужване“, на органите на реда и на всички замесени институции, които би трябвало да бъдат равноотдалечени от участниците в изборите. 

Не, че и представителите на ЦИК, и многознаещият проф. Михаил Константинов не направиха всичко възможно през годините да създават усещането, че не са си на мястото и обслужват чужди интереси.  

Реклама

Още отсега се създава горчивото усещане, че изборите няма да бъдат честни и всеки ще има своите аргументи не само да оспори резултатите от парламентарния вот. А, не дай Боже – и да активира своите политически ядра и разнообразни фракции да атакуват и да превземат сгради, които са символ на държавността. Добрата новина тук е, че най-новата ни протестна история все още не е допуснала такива картини в световния новинарски обмен.

Но:

Видяхме го през годините в протести и контрапротести, някои извадиха свинари, други футболни агитки и нацепени нискочели батки, партийни активисти и фен групи фундаменталисти. Други направиха многохилядни концерти на Орлов мост или стърчаха пред сградата на парламента. Мирната акция „Росенец“ и контраакцията на младежите на ДПС лесно може да се презареди в акция „Банкя“, партии с твърди ядра да започнат да разнасят партийни активисти в автобуси с табела „Случаен превоз“, патриотичните хора да обсадят „триъгълника на властта“ на жълтите павета. Опасни спрежения на темата за етническия мир. И български воевода, набучил на корема пищови и каракулаци, да превземе парламентарната трибуна, както направи в американския конгрес онзи тръмпист с маска на бизон.

И за всичко това вина и отговорност ще носят представителите на политическата класа и институциите, които бяха превърнати в бухалка и инструменти за саморазправа срещу политически опоненти. Обитаваме блатце на сръдливи политически играчи с голямо его, които имат властта да запалят държавата.  

Автор: Илия Вълков

Източник: Клуб Z

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.