Дипломат №1 на Гърция: ВМРО руши Балканите

0 1 678

Бившият гръцки външен министър Никос Коциас коментира, че България се е превърнала в дестабилизиращ фактор на Балканите в резултат от политиката на ВМРО. В интервю за EURACTIV доскорошният дипломат №1 на южните съседи определя страната ни като един “Херкулес без мускули”.

Коциас, който беше в министър в кабинета на Алексис Ципрас от септември 2015 г. до октомври 2018 г., се смята за архитект на Преспанското споразумение от 12 юни 2018 г., което реши дългогодишния спор между Атина и Скопие за името на страната, която сега се нарича Република Северна Македония.

Публикуваме без редакторска намеса частта на интервюто пред журналиста Сарантис Махалопулос, която се отнася за България. Цялото интервю четете в понеделник в EURACTIV.com.

Въпрос (Сарантис Михалопулос): Защо България има такава позиция за Северна Македония?

Отговор (Никос Коциас): “Защото тонът се задава от крайнодясната партия в българското правителство, представена от министъра на отбраната. Предупредихме Европейския съвет, че той провежда политика несъвместима с ЕС.

Нека ви припомня, че когато председателстваше Съвета на ЕС, България беше поставила пред своето председателство карта на Сан Стефано, която представлява Велика България, каквато царска Русия искаше да бъде. Бяхме посочили този факт пред ЕС.

Реклама

България не е осъзнала, че в Северна Македония се е родила нова нация, която има свой собствен език.

Вместо да уважава и допринася за мира и приятелството на народите в региона, България действа по дестабилизиращ начин, правейки се на Херкулес без мускули.”

Споменавайки за картата на Велика България, Коциас има предвид скандал, който у нас почти не направи впечатление, но още се помни в Гърция и бе забелязан също в Брюксел. Става дума за поставянето в градината на НДК на статуята на лъв, като част от мемориала, открит през 1934 г. от цар Борис III в памет на 3000 загинали войници в чужди земи от 1-ви и 6-ти пехотни полкове, по време на двете Балкански войни (1912 и 1913) и Първата световна война. Статуята бе премахната по време на строителството на Двореца на културата през 70-те години.

Лъвът държи щит с картата на Санстефанска България, която включва територии от всички съвременни съседи на България: Румъния, Турция, Гърция, Република Северна Македония и Сърбия.

През ноември 2017 г., когато статуята на лъва бе открита с речи, венци и цветя в София, гръцката преса писа, че властите в Атина са протестирали срещу картата, изобразена на щита. В статиите се твърдеше, че Гърция вижда завръщането на лъва и картата на Сан Стефано като провокация и лош сигнал преди българското председателството на Съвета на ЕС, което се проведе пред първата половина на 2018 г..

Гръцката страна се позова и на речта на министъра на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов при откриването на мемориала. Каракачанов е цитиран да казва, че ако човек погледне картата на щита, “на всички ще стане ясно за какво се е борила българската армия и за каква кауза загинаха българските войни”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.