Имат ли ДПС канали за наркотици? Авер на голям шеф в Мюфтийството хванат с дрога за 5 млн. евро

1 5 637

Хероин за 5 млн. евро е спипан в кола, управлявана от бившия турски дипломат Вейсел Филиз, съобщи в. „Уикенд“. Той пък се оказва съдружник на главния секретар на нашето Мюфтийство и човек на ДПС Джелал Фаик, показа проверка на Narod.bg.

Митничарите на граничния пункт „Хамзабейли” изравят 100-те кила наркотик от тайници в автомобила. Турските медии уточняват, че проверката е по сигнал.

Вейсел Филиз пътувал със семейството си, но вместо да влезе в България през ГКПП „Лесово”, е закаран в полицията в Одрин. Преди 2016 г. той е бил медиен съветник в турското посолство в Брюксел.

Българската му връзка е със секретаря на Главното мюфтийство Джелал Фаик и е закрепена чрез две общи фирми, регистрирани през няколко месеца през 2019 г. Едната е „Левант корпорейт”, насочена към строителство и сделки с имоти, като началният й капитал е 100 лева – 10 от Фаик и 90 от Филиз.

Джелал Фаик

На столичната ул. „Козлодуй” е записана и втората им обща фирма – „Левант линкс капитал” за търговия с текстил, дигитален маркетинг и онлайн търговия.

Според Търговския регистър Вейсел Филиз е френски гражданин. Иначе той често гостувал в България по покана на Фаик, допълват турските медии и публикуват снимки на двамата в компанията на главния ни мюфтия Мустафа Хаджъ.

В личния си уебсайт Вейсел Филиз се представя като „тюрколог и експерт по външна политика”. Преди време обаче по един от турските телевизионни канали той обявява, че френският президент Еманюел Макрон е „враг на исляма”. Филиз се изживява едва ли не като „глас срещу ислямофобията в Европа”.

Мюсюлмански организации от Брюксел обаче категорично се разграничават от него, допълват, че отдавна не е свързан с тях и се гневят, че въпреки това продължава да се представя за техен член и едва ли не шеф.

Реклама

Близките на Вейсел Филиз на свой ред се опитват да го изкарат жертва на политическа „конспирация” на френските спецслужби, заради неговата антифренска активност. Самият Филиз е далеч по-скромен, а версията му за хванатия в колата му наркотик е по-прозаична.

По негови думи в дъното на инцидента стои брат му Хулуси Филиз, който бил с тежко криминално минало и досие на наркотрафикант. Хулуси донесъл в офиса на Вейсел в Истанбул пакети, като обяснил, че в тях има химикали.

„Исках да отворя и проверя опаковките, но не ми позволи, понеже химикалите вътре щели да се повредят, при това дори не обясни откъде ги е взел, кой му ги е дал – твърди Вейсел Филизи пред полицията. – Подозирах, че ме лъже и му казах веднага да ги унищожи.”

По-нататък бившият дипломат разказва, че живее във Франция и има фирми в много градове в Европа. Затова брат му го помолил да закара тези пакети в чужбина. Казал, че той ще пътува по-късно и ще си ги вземе и предаде на крайния получател, като от това ще спечели 10-15 хиляди лири.

Вейсел Филизи подчертава, че отказал да пренася съмнителните пакети. След този разговор той самият заминава в чужбина и се връща след седмица. След това обаче дава колата си на брат си, незнайно защо точно на него, за да я закара на ремонт. Автомобилът остава при механика около седмица. Връща я служител на Вейсел Филизи, който трябвало да наблюдава ремонта. Явно по това време са направени и тайниците.

„Ако дори ми беше минала мисълта, че ще има хероин в колата, нямаше да тръгна със семейството си, с жена си и детето си” – казва Филизи. Уточнява, че пакетите са същите, които преди това брат му Хулуси Филиз е донесъл в истанбулския офис.

Българският съдружник на дипломата Джелал Фаик е родом от Балчик, където е бил служител в кметството, както и общински съветник.

Проверка на Narod.bg показа, че Фаик е поредното „дете-чудо“ на ДПС, той е вписан в историята като най-младия общински съветник, избран едва 19-годишен.

От април 2016 г. е главен секретар на Главно мюфтийство, където изпълнява и функциите на говорител на мюсюлманско изповедание и началник на кабинета на главния мюфтия. По негови думи общите му фирми с бившия турски дипломат нямали дейност.

Турски медии, цитирани от Родопи24, съобщават, че Вейсел Филиз често гостувал в България по покана на Фаик. Поместена е и снимка от ифтар, на която вечеря турският дипломат е седнал между главния мюфтия Мустафа Хаджъ и главния секретар Джелал Фаик. Ифтарът се състоял в селото на главния мюфтия Драгиново.

1 Коментар
  1. […] на Narod.bg показа, че Фаик е поредното „дете-чудо“ на ДПС, той е […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.