Унизен и уволнен: Венелин Петков бяга зад граница

0 57 572

Венелин Петков обмисля да изчезне в чужбина заедно със семейството си, научи Narod.bg. Уволненият бивш шеф на новините в Би Ти Ви има трудов стаж в САЩ и американска диплома, които ще може да вкара в употреба сега, след като вече е безработен. Жена му Николета Маданска пък най-вероятно ще се опита да превърне в пари своята популярност, като стане инфлуенсър в социалните мрежи, пише и „Уикенд”.


Според слуховете Венелин Петков никога не е смятал да остава за постоянно в България, а фактът, че е работил в родината близо 20 години, е чиста случайност.

Амбициозният журналист се целел в международна кариера, когато бил млад. На 24-годишна възраст той печели стипендия от фондация „Фулбрайт”, с която заминава за САЩ да учи магистратура в най-стария факултет по журналистика в света – в Университета на Мисури (Колумбия).

Още като студент намира работа в местния филиал на телевизионната верига NBC и във филиала на радио веригата NPR. По-късно успява да пробие и в CNN. Но точно когато кариерата му тръгва с пълна сила и младият човек вече започва да усеща приближаващият международен успех, се оказва, че трябва да се върне в България.


По договор фондацията, която финансира обучението му, задължава всички свои стипендианти да се завърнат и да приложат на местна почва натрупаните благодарение на парите й знания и умения. Именно това принуждава Венелин Петков да се откаже от работата в САЩ и да се прибере в България.

Започва да работи в БНТ като водещ на Сутрешния блок. По онова време Би Ти Ви все още не съществува. Според слуховете, Петков правел планове да остане в страната временно – само докато изтече задължителният по договора с фондацията срок. Точно тогава обаче се появява Би Ти Ви, взимат го като водещ на централните новини, влюбва се в екранната си партньорка Гена Трайкова и решава да се позадържи в родината.


По онова време Венелин има сериозна приятелка – американка, която пристига у нас заедно с него. Но след като разбира за аферата му с Гена, се връща в САЩ. Новинарят пък се увлича в работата в Би Ти Ви и статута си на бг звезда, който в онзи момент напълно го задоволява.

След Гена идва постът му на директор на новините в телевизията, после – връзката с Николета Маданска, която в край на 2020-а му роди дете, и така нещата около амбициозния журналист се развиват в пълен възход до 21 декември миналата година. В онзи ден като гръм от ясно небе е съобщена новината, че е уволнен.

Реклама

Шокът, че след 20 години вярва служба го изхвърлят на улицата рязко напомнил на Петков за амбициите му от младостта. Той отново се загледал отвъд границите на страната ни, твърдят запознати.

В момента бившият директор усилено проучвал възможностите да намери работа в чужбина. В същото време негови близки го убеждават да се завърне към снимането на документални филми, с което е печелил няколко международно награди, когато все още се занимаваше активно с журналистика.

Твърди се, че истинската страст на новинаря била да работи на терен. Той ненавиждал задълженията си като директор, затворен в офис. Именно те го превърнали в избухливия скандалджия, когото хората в Би Ти Ви мразят.

Докато работел като оперативен журналист, поведението му нямало нищо общо с арогантността и грубостта, проявявана след повишението му.


Сега пред Венелин стояла възможност или да търси международно финансиране на свои проекти като документалист, разчитайки на връзки, контакти и биография, или да напусне страната ни окончателно, започвайки работа в чужбина, или да се оглежда за конкурси за място в европейските структури, както преди време направи колежката му Мариана Векилска.

Шансовете да се премести на работа в друга телевизия в България за момента са минимални.
В същото време работата на половинката на Петков – спортната журналистка Николета Маданска, е на кантар в Би Ти Ви. Като млада майка тя няма как да бъде уволнена, тъй като законът я пази. Но се говори, че от солидарност с мъжа си не смятала да се връща на предишното работно място.

Възможно е да опита да печели като инфлуенсър по примера на родните плеймейтки и манекенки. Спортната журналистка има близо 12 хиляди последователи в Инстаграм без никога да е целяла популярност там. Това е добра възможност да започне де припечелва от реклами чрез профила си, както правят много други популярни дами. Според слуховете, вече е намерила първия си клиент – салон за красота, в който от време на време си правела прическата.
В същото време останалият без работа Венелин даде израз на своето недоволство от клюките, които се леят по негов адрес. Той ги отдава на страх, който всява у враговете си.

Ето какъв коментар направи той по темата в началото на Новата година, използвайки профила си във Фейсбук: „Вече втора седмица лайнометът не е спрял да бълва – няма Коледа, няма Нова година. Сериозно, толкова ли ви “страхувам”? Спокойно, вече съм безработен. Или това не е достатъчно…” 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.