Партизанство, некоректност и некадърност – трите лоста на Бойко Борисов, с които съсипа България

0 1 333

Трите лоста, с които Бойко Борисов съсипа България, са партизанство, некоректност и некадърност, пише политологът Даниел Смилов, като опитва да направи паралел между случващото се в САЩ и ситуацията у нас, видя Narod.bg.

Парламентарните избори напролет ще дадат възможност за разбиване на някои тези елементи. През последното десетилетие ГЕРБ и ДПС създадоха управленски формат, който е изграден изцяло на споменатите три принципа.

Неограничено партизанство:

Овладяването на съдебната власт в България е голямата разлика със САЩ: там съдилищата в крайна сметка останаха неутрален арбитър. И затова вероятно Тръмп ще понесе и наказателна отговорност за злоупотребата с власт (обажданията на служители в Джорджия да му “намерят” 12 000 гласа), а сигурно и за подстрекателството към метеж във вчерашния ден.

Освен това Тръмп беше обект на множество разследвания по време на президентството си. В България прокуратурата е партиен чадър върху властта и страда от хронична неспособност да намира доказателства за нейни нарушения, дори когато тези доказателства са обществено достояние.

И до днес не се знае например дали записите с премиера са автентични или не. А историята с кюлчетата и пачките в шкафчето сигурно изчервява и самите прокурори.

Заради този срам те пуснаха някакво съобщение в края на работния ден точно преди Коледа, “че не са намерени доказателства за престъпление”. Фарсът има почва и у нас.

Реклама

Некоректност:

В България политическата некоректност се утвърди като някаква политическа ценност. Стана прието хомосексуалните например официално да бъдат подигравани като “джендъри”.

Документи като Истанбулската конвенция станаха жертва на истерични мнозинства, които ги използваха за раздухване на страхове. А комплексите за исторически супремасизъм избиха във всенародна подкрепа за блокирането на Северна Македония по пътя ѝ към ЕС – при положение, че приобщаването на тази страна към Европа ще е от полза за всички на Балканите.

Съпротивителните сили на обществото и на политическите партии се оказаха слаби: повечето политици станаха рупори на масовите предразсъдъци.

Неекспертност – некадърност:

България стана територия на фалшивите новини и конспиративните теории. Новини от рода на “Бил Гейтс чипира българите с ваксина” се възприемат от мнозина като истина.

В такава среда не е трудно да убедиш хората, че министър-председателят и финансовият министър не са знаели нищо за изчезването на 700 милиона от държавния бюджет и че това се е случило без тяхната благословия.

Комбинацията от неограничено партизанство и склонност към медийна манипулация е особено токсично.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.