Баце от Китай осъден на смърт за чекмеджета с пачки и кюлчета злато! А у нас кога?

0 2 746

Китай осъди на смърт висш политик, уличен, че крие чекмеджета с пачки и кюлчета злато, досущ като нашия Бойко Борисов.

Бившият секретар на партиен комитет и председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong („Чайна Хуажун“) Лай Сяомин беше осъден на смърт по обвинение в „корупция и бигамия“, предадоха Франс прес и ТАСС, като цитираха изявление на съда.

Лай е бил признат за виновен в получаването на 215 милиона евро подкупи. Той е опитал да получи още 13 милиона евро. Съдът в северния град Тяндзин сметна, че размерът на подкупите е „изключително голям, обстоятелствата са изключително тежки“, а действията на обвиняемия – изключително злонамерени.

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото „е живял дълго с други жени“ извън брака си и е имал незаконни деца от тях.

През януари миналата година Лай направи признания, които бяха излъчени по централната китайска телевизия. Тогава бяха показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой.

Лай Сяомин уверява, че „не е похарчил и един цент“. „Не посмях да ги харча“, твърдеше той.

Реклама

Показани бяха и луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп.

По решение на съда активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства – да се върнат на пострадалите. Съдът нареди също смъртната присъда да се приведе в изпълнение.

След идването на президента Си Цзинпин на власт през 2012 г. Китай започна мащабна кампания срещу корупцията. Оттогава бяха санкционирани над милион и половина кадри на Китайската комунистическа партия. Правозащитните организации обаче порицават практиката на излъчваните по телевизията самопризнания, които според тях често са изтръгнати със сила, припомня АФП.

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове. Той беше обвинен в политически спекулации, нежелание да съдейства на разследването, разхищения, незаконно присвояване, провеждане на банкети за държавна сметка, подкупи и злоупотреба със служебно положение.

China Huarong е една от най-големите китайски инвестиционни компании, занимаващи се с управление на капитали, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

След тази поучителна новина изниква Narod.bg с основание пита кога и у нас политик с чекмеджета евро и кюлчета злато ще бъде осъден? И на колко години?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.